ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημιουργώντας τους καλούς μαθητές του αύριο! Πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί από νωρίς.

Post by: 13/11/2022 0 comments

«Οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν το σχολείο μια κουραστική εργασία. Πάντα με απασχολούσε η ιδέα με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε τα πρωτάκια καλύτερα ώστε, όταν ενταχθούν στο σχολείο, να νιώθουν ότι είναι κάτι εύκολο και ευχάριστο γι αυτά», αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, ερευνητής και δημιουργός της Ανιχνευτικής Δοκιμασίας Σχολικής Ετοιμότητας Α ΤΕΣΤ.

Στο επίκεντρο της επιστημονικής του έρευνας είναι η δημιουργία Αναπτυξιακών τεστ που μπορούν να εφαρμόζονται εύκολα, να είναι αξιόπιστα και να μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών προσχολικής ηλικία, με γνώμονα αυτό. Συνεχίζει το επιστημονικό του έργο δημιουργώντας νέα τεστ που θα βελτιώσουν την ποιότητα της  ζωή των παιδιών. Καθημερινά επισκέπτεται, ο ίδιος και η ομάδα του παιδικούς σταθμούς και εξετάζει παιδιά. Οι τομείς που εξετάζονται τα νήπια στα αναπτυξιακά τεστ είναι λόγος –ομιλία, κινητικές δεξιότητες όπως οι λεπτοί χειρισμοί, η αδρή κινητικότητα του σώματος, όπως επίσης οι γνωστικές  ικανότητες που θα  έπρεπε να  έχει κατακτήσει το νήπιο από την παρακολούθησή τους στον παιδικό σταθμό αλλά   και στο  νηπιαγωγείο. Πέραν όμως των γνωστικών ικανοτήτων, τονίζει ο κύριος Μαντούδης, εξετάζονται οι κοινωνικές, οι συναισθηματικές ικανότητες του παιδιού αλλά και η συγκέντρωση προσοχής, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για την μελλοντική σχολική του επιτυχία. Όλες μαζί συνθέτουν το μαθησιακό προφίλ του νέου μαθητή για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να εξελιχτούν όλες σωστά, προτού το παιδί μπει στο σχολείο. Με βάση αυτές τις ικανότητες θα μπορεί να κτίσει τις μαθησιακές του δεξιότητες και την σχολική του επιτυχία μελλοντικά.

Τα πρακτικά οφέλη από  την εφαρμογή της Ανιχνευτικής Δοκιμασίας Σχολικής Ετοιμότητας Α ΤΕΣΤ για κάθε παιδί και οικογένεια

Από την στιγμή που θα εντοπίσουμε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες ενός παιδιού, έγκαιρα μπορούμε να το βοηθήσουμε να εξασκήσει σημαντικά αυτούς τους τομείς που δεν έχουν  αναπτυχτεί επαρκώς και να το προετοιμάσουμε σωστά προτού πάει στο σχολείο. Μικρές δυσκολίες στο λόγο και στην άρθρωση, που στην προσχολική ηλικία μας φαίνονται χαριτωμένες, αν συνεχίσουν  να υπάρχουν και στο Δημοτικό μπορεί να μετεξελιχτούν σε σοβαρό μαθησιακό πρόβλημα που θα ταλαιπωρεί τόσο το ίδιο το παιδί όσο και ολόκληρη την οικογένεια. Το Α ΤΕΣΤ, εξηγεί ο  κύριος Στέλιος Μαντούδης, έχει πολύ μεγάλη αποδοχή τόσο από την επιστημονική κοινότητα από Παιδιάτρους, Εργοθεραπευτες, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους και Ειδικούς παιδαγωγούς αλλά και από γονείς. Καλύπτει πραγματικά την ανάγκη για πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών. Σήμερα έχουμε πάνω 850 εξουσιοδοτημένους συνεργάτες που εφαρμόζουν το Α ΤΕΣΤ σε όλη την Ελλάδα.

Η συνέχιση της επιστημονικής έρευνας και η δημιουργία προγραμμάτων που θα βοηθήσουν να προετοιμάσουμε το νέο μαθητή.

Μετά από αυτή την μεγάλη επιτυχία, δούλεψα ακόμα περισσότερο ώστε να βοηθήσω τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω μια καινοτόμο εξέλιξη της εφαρμογής της Ανιχνευτικής Δοκιμασίας  Σχολικής Ετοιμότητας  Α τεστ. Από σήμερα όλα τα παιδιά που έχουν εξεταστεί θα μπορούν να παίρνουν ένα  εξατομικευμένο  τετράδιο εξάσκησης,  ανάλογα με τα αποτελέσματα και την επίδοση τους στο Α τεστ. Το τετράδιο είναι εξατομικευμένο, δηλαδή προσωπικό για κάθε παιδί, όχι μόνο γιατί θα γράφει το όνομά του αλλά γιατί το περιεχόμενο, το είδος, ο βαθμός της δυσκολίας των ασκήσεων καθώς και η κατηγορία τους  που θα περιέχει  θα είναι ανάλογη  με την ατομική  επίδοση του νηπίου. Για πρώτη φορά, θα μπορεί το νήπιο να έχει κατάλληλες ασκήσεις εξάσκησης και προετοιμασίας για την πρώτη Δημοτικού με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο. Είναι το αποτέλεσμα μια μακρόχρονης επιστημονικής μελέτης που έγινε πραγματικότητα χάρη στην εφαρμογή σύγχρονων  τεχνολογιών ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Η μέχρι τώρα εμπειρία και εφαρμογή του προγράμματος προετοιμασίας των νήπιων έδειξε ότι τα συγκεκριμένα τετράδια εξάσκησης βοηθούν πιο αποτελεσματικά τα παιδιά να προετοιμαστούν για την πρώτη Δημοτικού. Στόχος είναι τα μελλοντικά χρόνια να μην έχουμε κανένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες λόγω αμέλειας ή παράβλεψης.

Η συμβουλή του Ειδικού.

Η σωστή εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών μας αποτελεί κοινωνική ευθύνη αλλά και προτεραιότητα όλων μας. Σήμερα ζούμε ιστορικά μοναδικές μέρες ενώ όλες οι οικονομικές και κοινωνικές θεωρίες κλονίζονται. Ας επενδύσουμε στο πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχει κάθε άνθρωπος, κάθε οικογένεια, κάθε έθνος αλλά και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα. Στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων μόνο με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί ζωντανή η ελπίδα για το καλύτερο  μέλλον της ανθρωπότητας.

Πηγή: eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons