Εκτός από το να φαντάζεται ένας γονέας τι θα γίνει το παιδί του όταν μεγαλώσει, το φαντάζεται επίσης να αγαπάει το διάβασμα και να καταβροχθίζει βιβλία.
Αλλά όπως και με κάποιες άλλες γονεικές φαντασιώσεις, αυτό δεν γίνεται πάντα πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως έξυπνοι τρόποι για να τα καταφέρετε.
Θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, αλλά πολλές φορές υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση προκειμένου να το κάνουν, και αυτό σίγουρα επισκιάζει τη χαρά αυτής της υπέροχης κοινής δραστηριότητας.
Ξεκινήστε με τις ιδέες που ακολουθούν και η μαγεία θα ακολουθήσει.
1. Ηχητικά βιβλία.
Και ναι, τα ηχητικά βιβλία υπολογίζονται ως ανάγνωση – και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαβάζουν ολοένα και καλύτερα. Ολοένα και περισσότερο. Η ακρόαση κάποιου να διαβάζει ένα βιβλίο με αυτοπεποίθηση και ορθότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθανθεί το παιδί ευχέρεια, που στην πραγματικότητα είναι η ικανότητα να διαβάζει κανείς ένα κείμενο με ακρίβεια, γρηγοράδα και με καλή έκφραση.
Βάλτε τα να ακούγονται στον δρόμο από και προς τις δραστηριότητές τους. Αλλά αν πρέπει να σταματήσετε στη μέση την ιστορία, φροντίστε να έχετε την έκδοση του βιβλίου για να συνεχίσετε να τη διαβάζετε στο σπίτι με το ήδη γοητευμένο παιδί σας.
2. Μοντέλο αγάπης της ανάγνωσης.
Τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από τους ενήλικες. Όταν μεγαλώνεις περιτριγυρισμένος από πρόχειρο φαγητό, σου αρέσει το πρόχειρο φαγητό. Όταν μεγαλώνεις περιτριγυρισμένος από βιβλία, σου αρέσουν τα βιβλία. Βεβαιωθείτε ότι σας βλέπουν να διαβάζετε και μιλήστε τους γι αυτό που διαβάζετε. Επισημάνετε με ενθουσιασμό στην καθημερινότητά σας κάτι που θυμίζει την ιστορία, για να δουν ότι τα βιβλία σας φέρνουν χαρά και θα τους φέρουν επίσης χαρά.
3. Διαβάστε δυνατά βιβλία με λέξεις που δυσκολεύεστε να προφέρετε.
Είναι σημαντικής αξίας τα παιδιά να παρακολουθούν ενήλικες που παλεύουν να προφέρουν νέες λέξεις. Μαθαίνουν ότι η ανάγνωση δεν είναι το να τα κάνει κανείς όλα τέλεια.
4. Δημιουργήστε μια γωνιά ανάγνωσης.
Μια ήσυχη, άνετη, γεμάτη βιβλία γωνιά είναι απαραίτητη. Τα παιδιά αγαπούν τα οχυρά, οπότε με δύο καρέκλες με μια κουβέρτα, έτοιμο. Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να τη δημιουργήσετε παρέα και ο χρόνος της ανάγνωσης είναι βέβαιο ότι θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικός.
5. Βιβλία χωρίς λέξεις.
Ζητήστε από το παιδί να σας διαβάσει βιβλία χωρίς λέξεις. Τα βιβλία χωρίς λέξεις γεμίζουν αυτοπεποίθηση τα παιδιά.
6. Ζωντανέψτε τα βιβλία.
Αναζητείστε δραστηριότητες εμπνευσμένες από βιβλία. Για παράδειγμα αν το μικρό σας αγαπάει τα 3 γουρουνάκια πηγαίνετε στο ζωολογικό κήπο να τα γνωρίσει και από κοντά. Άλλη μία ευκαιρία για να πείτε την ιστορία τους. Διαβάζοντας για αστέρια επισκεφτείτε το πλανητάριο.
7. Διαβάστε το βιβλίο και μετά παρακολουθήστε την ταινία.
Επιλέξτε ένα κλασικό βιβλίο που έχει γίνει ταινία και διαβάστε το μαζί, μερικά κεφάλαια κάθε φορά. Όταν τελειώσετε το διάβασμα, διοργανώστε μια οικογενειακή βραδιά για να παρακολουθήσετε την ταινία. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακινήσεις τους απρόθυμους αναγνώστες.
8. Μετατρέψτε τις επισκέψεις σας στη βιβλιοθήκη σε περιπέτειες.
Αφεθείτε στα χέρια των βιβλιοθηκονόμων. Πείτε τους απλά τι σας αρέσει. Ενημερωθείτε για τι είδους δραστηριότητες ενδέχεται να γίνονται. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες υποστηρίζουν προγράμματα θερινής ανάγνωσης με δραστηριότητες και βραβεία. Και οι περισσότερες φιλοξενούν και επισκέψεις συγγραφέων. Σας το συστήνω!
9. Διαβάστε ξανά και ξανά τα ίδια βιβλία.
Το διάβασμα των βιβλίων προωθούν από νωρίς την ανάπτυξη της γλώσσας. Στην αρχή, τα παιδιά παρατηρούν τις εικόνες κι έπειτα μαθαίνοντας να γυρίζουν τις σελίδες, συνειδητοποιούν ότι η ιστορία είναι η ίδια κάθε φορά. Όλα αυτά είναι βασικές δεξιότητες προ-ανάγνωσης. Τα βιβλία με ποιήματα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, καθώς χαρακτηρίζονται από την επανάληψη. Τα παιδιά λατρεύουν τον ρυθμό στο κείμενο γιατί μαθαίνουν τι έρχεται στη συνέχεια και μπορούν να συμμετέχουν.
10. Στηρίξτε την αυτοπεποίθησή του μικρού σας.
Βοηθήστε τους αναγνώστες να γιορτάσουν τις δεξιότητές τους διαβάζοντας σε ένα μικρότερο παιδί. Ή σε κατοικίδια.
11. Αστεία βιβλία.
Ίσως θέλετε να παραλείψετε αυτήν την πρόταση, αλλά μπορεί τα αστεία βιβλία να είναι ενοχλητικά και κουραστικά για τους ενήλικες, αλλά τα παιδιά τα αγαπούν.
12. Μπείτε στην κουζίνα.
Αποκτήστε ένα βιβλίο μαγειρικής και αφήστε το παιδί σας να επιλέξει την αγαπημένη του συνταγή για να τη φτιάξετε μαζί. Διαβάστε τη με το μικρό σας πολλές φορές και μπείτε στην κουζίνα για την εκτέλεση ζητώντας του και πάλι να σας διαβάσει τη συνταγή δυνατά, ενώ εσείς κόβετε και αναμειγνύετε. Μια άλλη ιδέα είναι να κάνετε λιχουδιές που αναφέρονται στα βιβλία που διαβάζετε.
13. Κάντε ερωτήσεις.
Αυτό ενισχύει την κατανόηση και την απόλαυση. Δεν είναι διασκεδαστικό εάν δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Ρωτήστε ποιοι χαρακτήρες του αρέσουν περισσότερο, τι πιστεύει ότι θα συμβεί στη συνέχεια, τι θα έκανε σε αυτήν την κατάσταση. Αν θα άλλαζε την ιστορία ή τι θα συμβεί στη συνέχεια. Εάν εστιάζετε υπερβολικά στα γράμματα και τους ήχους τους σε βάρος της ιστορίας, τα παιδιά δεν είναι τόσο πιθανό ότι θα γίνουν καλοί αναγνώστες.
14. Διαβάστε βιβλία με στοιχεία οικεία αλλά και άγνωστα.
Από τη μία να υπάρχει άνεση στο συναίσθημα, «Ω, το κάνω αυτό. Το ξέρω αυτό.” Αλλά είναι επίσης ικανοποιητικό να επεκτείνετε την αίσθηση του θαύματος και της έκπληξης. “Ουάου. Δεν το ήξερα Δεν ήξερα ότι θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό. ”
15. Διανθίστε με βιβλία στιγμές σας.
Παίρνετε ένα κουτάβι; Προσθέστε ένα βιβλίο. Ξεκινάτε ένα νέο σχολείο; Προσθέστε ένα βιβλίο.
Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
Πηγή: juniornews.gr.ν / eirinika.gr