ΜΑΜΑΔΕΣ

Πότε πρέπει να κοιμούνται τα μωρά μαζί με τους γονείς;

Post by: 09/04/2017 0 comments

Οι γονείς πρέπει να τοποθετούν την κούνια του μωρού τους στο δωμάτιό τους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος νεογνικής θνησιμότητας, για παράδειγμα λόγω του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου.

Αυτό συστήνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε.

Τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες

Όπως αναφέρεται στις νέες οδηγίες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά και στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, τα νεογνά θα πρέπει τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, ή ακόμα και για τον πρώτο χρόνο, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η πρακτική αυτή μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου έως και κατά 50%.

Επίσης, συστήνεται στους γονείς να κοιμίζουν τα νεογνά σε ύπτια στάση, σε σκληρή επιφάνεια στην κούνια τους, τυλιγμένα με ένα καλά τεντωμένο σεντόνι. Αντίθετα δεν θα πρέπει μέσα στην κούνια να υπάρχουν κουβέρτες, μαξιλάρια και μαλακά παιχνίδια. Έρευνες έδειξαν ότι ο ύπνος σε ύπτια στάση μείωσε κατά 53% τα ποσοστά αιφνίδιου θανάτου από το 1992 ως το 2001.

Παράλληλα τονίζεται ότι, αμέσως μετά τη γέννηση και για τουλάχιστον μία ώρα το νεογνό θα πρέπει να είναι σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα, ανεξάρτητα από το αν θηλάζει ή όχι και ανεξαρτήτως από το αν γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό ή δια καισαρικής τομής. Με αυτό τον τρόπο το νεογέννητο αισθάνεται πιο ασφαλές, η θερμοκρασία του σώματός του διατηρείται πιο σταθερή, όπως και οι καρδιακοί του παλμοί.

Ο θηλασμός «ασπίδα» ενάντια στο σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου

Επίσης, φαίνεται ότι ο θηλασμός προσφέρει επιπλέον προστασία εναντία στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Μετά το τάισμα το βρέφος πρέπει να μεταφέρεται στην κούνια του.

Πρόκειται για την πρώτη σύσταση που κάνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής από το 2011 με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου για τα βρέφη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons