ΜΑΜΑΔΕΣ

«Μαμά ποιον αγαπάς πιο πολύ, εμένα ή την αδερφή μου;» Πώς να διαχειριστείτε το πιο δύσκολο ερώτημα των παιδιών σας!

Post by: 22/11/2020 0 comments

Η ζήλια είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο μεταξύ των μικρών παιδιών που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Οι γονείς του πεντάχρονου Ιάσονα και της τρίχρονης Λυδίας αναφέρουν ότι ο Ιάσονας εκφράζει μεγάλη ζήλια προς την αδελφή του. Αυτό που τους ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι οι συνεχείς ερωτήσεις του Ιάσονα κυρίως προς τη μητέρα του: «Mαμά, ποιον αγαπάς πιο πολύ, εμένα ή τη Λυδία;». Εκείνη κατά κανόνα βιάζεται να απαντήσει λέγοντας το αυτονόητο: «Για μένα είστε και οι δύο το ίδιο. Σας αγαπώ εξίσου».

Αυτό, όμως, δεν φτάνει για να καθησυχάσει το παιδί. Υπάρχει, λοιπόν, «σωστή» απάντηση;

Πώς να το χειριστείτε…

  • Πάρτε αφορμή από τις ερωτήσεις του παιδιού για να το ρωτήσετε: «Γιατί ρωτάς; Υπάρχει κάτι που σε απασχολεί;». Αφήστε το να σας εκφράσει ό,τι αισθάνεται, για να αντιληφθείτε τι ώθησε το παιδί να σας κάνει αυτή την ερώτηση.
  • Αναρωτηθείτε μήπως η συμπεριφορά σας είναι διαφορετική στο ένα παιδί, ίσως είστε πιο ελαστικοί, το επαινείτε περισσότερο κ.λπ.
  • Η απάντηση «Για μένα είστε το ίδιο» δεν τα καθησυχάζει, γιατί τα παιδιά δεν αποζητούν την απόλυτη ισότητα, αλλά την αποκλειστική αγάπη της μαμάς και του μπαμπά.
  • Λέγοντάς τους ότι τα αγαπάτε με τον ίδιο τρόπο, για τα παιδιά σχεδόν πάντοτε σημαίνει ότι τα αγαπάτε λιγότερο.
  • Όταν, λοιπόν, το παιδί σάς ρωτάει «Ποιον αγαπάς περισσότερο;», πρέπει να το κάνετε να νιώσει ότι είναι μοναδικό. Μπορείτε να του πείτε: «Για μένα είσαι μοναδικός. Σ’ αγαπώ, όπως δεν θα μπορούσα να αγαπήσω κανέναν άλλο».
  • Κάθε γονιός ξέρει καλά ότι δεν πρόκειται για περισσότερη ή λιγότερη αγάπη, αλλά για αγάπη διαφορετική.
  • Αφού και τα δύο παιδιά σας είναι πολύτιμα, πρέπει κι εκείνα να το γνωρίζουν.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: Playbuzz

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons