ΜΑΜΑΔΕΣ

Γιατί τα κορίτσια καταναλώνουν περισσότερα γλυκά από τα αγόρια;

Post by: 06/12/2020 0 comments

Ανακαλύφθηκε πρόσφατα το γονίδιο εκείνο που συνδέεται με την παχυσαρκία και καθιστά το παγωτό και άλλες ζαχαρούχες τροφές νοστιμότερες για τα κορίτσια.

Ανακαλύφθηκε πρόσφατα το γονίδιο εκείνο που συνδέεται με την παχυσαρκία και καθιστά το παγωτό και άλλες ζαχαρούχες τροφές νοστιμότερες για τα κορίτσια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο σημαίνει ότι ίσως να μην ευθυνόμαστε οι ίδιοι για τις λανθασμένες διατροφικές επιλογές μας, ενώ επιπλέον θα μπορούσε να δώσει εξήγηση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους Καναδούς ερευνητές η παχυσαρκία οφείλεται στη γενετική προδιάθεση, το περιβαλλοντικό στρες και τη συναισθηματική ευαισθησία.

Το εναλλακτικό αυτό γονίδιο ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης της ευχαρίστησης, της λεγόμενης ντοπαμίνης. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Appetite θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό βήμα για την πρόληψη και τη θεραπεία της πάθησης.

Ο καθηγητής Michael Meaney και η ομάδα του εξέτασαν 150 παιδιά ηλικίας 4 ετών, συμπεριλαμβανομένων και των μαμάδων τους, οι οποίες υπέφεραν από κάποιο είδος κατάθλιψης που δεν τους επέτρεπε να δεθούν μαζί τους. Έπειτα, οι μελετητές προσέφεραν στα μικρά ένα σνακ αφήνοντάς τα να επιλέξουν ανάμεσα σε υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, ενώ οι μητέρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

“Ανακαλύψαμε ότι μία παραλλαγή ενός γονιδίου που ρυθμίζει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης, η οποία ρυθμίζει την αντίδραση ατόμου στο νόστιμο φαγητό, προέβλεψε την ποσότητα ιδιαίτερα εύγευστων τροφών όπως το παγωτό, οι καραμέλες και διάφορα σνακ που καταναλώνονται κυρίως από τα παιδιά. Η επίδραση αυτή ήταν πιο έντονη στα κορίτσια, τα οποία διαπιστώθηκε ότι φέρουν το γονίδιο που μειώνει τη λειτουργία της ντοπαμίνης”, αναφέρει η Dr. Patricia Silveira που συμμετείχε στην έρευνα.

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή του πειράματος σε ευάλωτα παιδιά, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για την πρόληψη και την παροχή συμβουλών στα πρώιμα στάδια της παχυσαρκίας.

Πηγή: eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons