Η αρχή του χρόνου (για πολλούς και ο Σεπτέμβρης) είναι η εποχή του χρόνου που θέτουμε στόχους για την ζωή μας. Ποιές κακές συνήθειες θέλουμε να σταματήσουμε, ποιες καλές να υιοθετήσουμε. Το πρόβλημα είναι πως αν και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων περνά την 1η Ιανουαρίου θέτοντας στόχους, περνά τις υπόλοιπες 364 αθετώντας του. Στην πραγματικότητα όπως απέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Scranton μόνο το 8% των Αμερικανών επιτυγχάνει κάθε χρόνο τους στόχους που έθεσε. Ακολουθώντας τα δέκα παρακάτω κόλπα θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε και εσείς σε αυτό το 8%.
- Βάλτε βραχυπρόθεσμους στόχους.
Όσοι «σπάνε» τους στόχους τους σε μικρότερα κομμάτια σημειώνουν μεγαλύτερη επιτυχία. Ας πούμε ότι ο στόχος σας είναι να κάνετε αποταμίευση. Από το να θέσετε ένα υψηλό στόχο της τάξης των 1000 ευρώ το χρόνο, προσπαθήστε να αποταμιεύεται 20 ευρώ την εβδομάδα. Είναι περίπου τα ίδια χρήματα ενώ την ίδια στιγμή είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος να πετύχει κανείς.
- Κάνε τους στόχους σου να έχουν σημασία για το «ταξίδι» και όχι για τον «προορισμό».
Θέλετε να χάσετε πέντε κιλά. Δώστε έμφαση στο να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και στο να ασκήστε καθημερινά και όχι στο πόσο κατεβαίνει η ζυγαριά. Κάντε στόχο σας το «Θα πηγαίνω στο γυμναστήριο πέντε φορές την εβδομάδα και θα γεμίζω το πιάτο μου μέχρι την μέση» και μην θέσετε συγκεκριμένο αριθμό κιλών.
- Ορίστε συγκεκριμένα τον χρόνο στον οποίο θα πραγματοποιήσετε τους στόχους σας.
Είμαστε όλοι απασχολημένοι και έτσι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιτυχία των στόχων μας είναι το πότε θα βρούμε τον χρόνο να κάνουμε όλα όσα αποφασίσαμε. Προγραμματίστε την ώρα που θα πηγαίνετε στο γυμναστήριο όπως θα κάνατε με ένα ραντεβού στον γιατρό ή μία θεατρική παράσταση για την οποία έχετε κλείσει τα εισιτήρια. Βάλτε το ξυπνητήρι του κινητού σας να χτυπήσει μισή ώρα πριν από την ώρα που θέλετε να πάτε.
- Υιοθετήστε το σύστημα του φίλου.
Όλα γίνονται καλύτερα όταν τα κάνουμε με έναν φίλο. Θέλετε να ξοδεύετε λιγότερα χρήματα στο σούπερ μάρκετ; Βάλτε στο παιχνίδι έναν φίλο, προκαλέστε τον και παραβγείτε στο ποιος θα κάνει μεγαλύτερη οικονομία στα ψώνια αυτόν τον μήνα.
- Δηλώστε τους στόχους σας.
Τα άτομα που ανακοινώνουν στους φίλους και τους γνωστούς τους τους στόχους τους είναι πιο πιθανό να τους κρατήσουν γιατί έτσι μετατρέπονται σε μια κοινωνική δέσμευση. Τα social media μπορούν να διαδώσουν αυτήν την δέσμευση σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων.
- Κρατάτε ημερολόγιο.
Το να σημειώνετε την πρόοδό σας είναι ένας καλός τρόπος να κρατάτε λογαριασμό αλλά και να κρατάτε τον στόχο σας ζωντανό στο μυαλό σας ιδιαίτερα αν πρόκειται για το κόψιμο τους καπνίσματος ή το υιοθετήσετε μια καλή συνήθεια.
- Αξιοποιήστε τα σχετικά app.
Υπάρχουν πια app για κάθε στόχο. To Noom μας βοηθάει στην δίαιτα, το Mint μας βοηθάει στους οικονομικούς στόχους που θέσαμε και το My Quit Coach είναι ιδανικό για την διακοπή του καπνίσματος.
- Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες.
Το αξίζετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η αμοιβή σας δεν υπονομεύει τον στόχο σας. Μην γιορτάσετε δηλαδή με ξέφρενο shopping τα 20 ευρώ την εβδομάδα που εξοικονομήσατε και προτιμήστε να κάνετε στον εαυτό σας δώρο ένα μασάζ από ένα burger για τα δύο κιλά που χάσατε.
- Επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας.
Αν κάτι δεν λειτουργεί μην διστάσετε να επαναπροσδιορίσετε τον στόχο σας. Αν δεν τα καταφέρνετε με εκείνα τα 20 ευρώ την εβδομάδα κατεβάστε τον στόχο σας στα 10. Άλλωστε ο αντικειμενικός στόχος είναι να γίνετε η βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σας και όχι η τέλεια. Τα 10 ευρώ την εβδομάδα μας κάνουν 500 το χρόνο και αυτό είναι ένα ποσό για το οποίο μπορείτε επίσης να είστε περήφανοι.
- Μην τα παρατάτε εύκολα.
Ακόμη και αν αθετήσατε τον στόχο σας για μια φορά μην τα παρατάτε. Καπνίσατε ένα τσιγάρο. Δεν πειράζει. Ήταν μόνο μια χαμένη μάχη, δεν χάθηκε όμως και ο πόλεμος. Αν το κόψιμο του καπνίσματος ήταν εύκολο, δεν θα ήταν στις πρώτες θέσεις των New Years Resolutions παγκοσμίως. Συγχωρείστε τον εαυτό σας, ξεχάστε το ατόπημά μας και συνεχίστε την προσπάθεια.
Πηγή: marieclaire.gr / eirinika.gr