Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έχετε αμφιβολίες για το ποια πραγματικά είστε;

Μπορείτε να το ανακαλύψετε μόνο όταν δείτε τον εαυτό σας όπως τον βλέπουν οι άλλοι. Σχεδόν όλοι μας έχουμε κοινωνικά ελαττώματα, από τα πιο αθώα έως εκείνα που ενδέχεται να μας φέρουν προβλήματα. Μπορεί να μιλάμε υπερβολικά, να είμαστε υπερβολικά ειλικρινείς όταν κριτικάρουμε, ή να θιγόμαστε εύκολα όταν οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται θετικά στις ιδέες μας. Εάν αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται, ενδέχεται να προσβάλουμε ανθρώπους χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί.

Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό: Πρώτον, αναγνωρίζουμε γρήγορα τα λάθη των άλλων, αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό μας, τα συναισθήματα και οι ανασφάλειές μας συχνά θολώνουν την κρίση μας. Δεύτερον, οι άλλοι συνήθως αποφεύγουν να μας πουν τι κάνουμε λάθος, είτε για να αποφύγουν συγκρούσεις είτε για να μη θεωρηθούν κακόβουλοι. Έτσι, είναι δύσκολο να δούμε τα ελαττώματά μας και ακόμα δυσκολότερο να τα διορθώσουμε.

Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι κάνουμε εξαιρετική δουλειά, αλλά σοκαριζόμαστε όταν η ανατροφοδότηση από τους άλλους είναι αρνητική. Τότε συνειδητοποιούμε την απόσταση ανάμεσα στη δική μας συναισθηματική σχέση με τη δουλειά μας και την ψύχραιμη αποτίμηση των άλλων, οι οποίοι εντοπίζουν λάθη που εμείς αδυνατούμε να δούμε.

Αυτή η διαφορά αντίληψης δεν περιορίζεται μόνο στη δουλειά, αλλά ισχύει και στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Οι άλλοι βλέπουν τη συμπεριφορά μας από εξωτερική σκοπιά και η εικόνα που έχουν για εμάς διαφέρει συχνά από αυτή που πιστεύουμε εμείς. Αν μπορούσαμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια τους, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την κοινωνική μας νοημοσύνη. Θα κατανοούσαμε καλύτερα πώς προκαλούμε αρνητικές δυναμικές και θα αποκτούσαμε μια πιο ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό μας.

Για να αρχίσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας πιο αντικειμενικά, μπορούμε να εξετάσουμε αρνητικά περιστατικά από το παρελθόν μας – όπως συνεργάτες που υπονόμευσαν τη δουλειά μας ή συγκρούσεις με συναδέλφους. Είναι καλό να επιλέξουμε γεγονότα που έχουν περάσει αρκετοί μήνες, ώστε να μην είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Εστιάζοντας στο τι κάναμε εμείς που ενδέχεται να ενεργοποίησε ή να επιδείνωσε την κατάσταση, μπορεί να διακρίνουμε ένα μοτίβο συμπεριφοράς που να υποδεικνύει κάποιο αδυναμία μας. Βλέποντας τα γεγονότα από τη σκοπιά των άλλων, θα χαλαρώσουμε την προσκόλληση στα συναισθήματά μας και θα καταλάβουμε καλύτερα τον ρόλο μας σε αυτά τα περιστατικά.

Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε ειλικρινή σχόλια για τη συμπεριφορά μας από άτομα που εμπιστευόμαστε, διαβεβαιώνοντάς τα ότι επιθυμούμε την κριτική τους. Σταδιακά, θα αναπτύξουμε μεγαλύτερη αποστασιοποίηση, κάτι που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού μας και να βελτιώσουμε την κοινωνική μας ευφυΐα.

Πηγή: PsychologyNow / eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates