Η αίσθηση του σκοπού στη ζωή – είτε πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια να κάνετε τη διαφορά είτε για ένα απλό χόμπι που έχει προσωπικό νόημα – μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρή άμυνα ενάντια στη μοναξιά. Μια πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο Psychology and Aging και υπογεγραμμένη από τον Πάτρικ Χιλ, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας και εγκεφαλικών επιστημών, τονίζει τη σημασία αυτής της αίσθησης στη σύγχρονη εποχή μας.
Η μοναξιά έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους βασικούς ψυχολογικούς παράγοντες που συνδέονται με προβλήματα υγείας, πνευματική παρακμή και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο Χιλ εξηγεί ότι η μοναξιά μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία όσο το κάπνισμα ή η κακή διατροφή.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε περισσότερους από 2.300 ενήλικες στην Ελβετία, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν μια αίσθηση σκοπού στη ζωή ανέφεραν λιγότερο συχνά αισθήματα μοναξιάς, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το βαθμό που ένιωθαν μοναξιά ή απομόνωση κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσαν ένα τεστ σχετικά με το νόημα και την αφοσίωσή τους στη ζωή, όπου αξιολόγησαν δηλώσεις όπως «δεν υπάρχει σημαντικός σκοπός στη ζωή μου» ή «εκτιμώ πολύ τις δραστηριότητές μου».
Ο Χιλ επισημαίνει ότι η αίσθηση σκοπού στη ζωή είναι η αντίληψη πως κάτι σε καθοδηγεί από μέρα σε μέρα. Αυτή η αίσθηση μπορεί να προέρχεται από απλά πράγματα, όπως η κηπουρική, η υποστήριξη της οικογένειάς σου, ή η επαγγελματική επιτυχία.
Πολλές δραστηριότητες που προσφέρουν σκοπό συνδέονται με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όπως η συμμετοχή σε λέσχες ή ο εθελοντισμός. Αυτός είναι ένας λόγος που μια ζωή γεμάτη στόχους είναι συχνά λιγότερο μοναχική. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έλαβαν ή παρείχαν κοινωνική υποστήριξη ήταν επίσης πιο πιθανό να νιώθουν ότι η ζωή τους έχει νόημα.
Ωστόσο, ο Χιλ τονίζει ότι η καταπολέμηση της μοναξιάς δεν αφορά απλώς τη φυσική παρουσία άλλων ανθρώπων. Μπορεί να νιώθεις μόνος ακόμα και αν δεν είσαι. Το να έχεις έναν σκοπό στη ζωή φαίνεται να καταπολεμά τη μοναξιά, ανεξάρτητα από το πόσο κοινωνικά ενεργός είσαι.
Η μελέτη σημειώνει μια ελαφρά αύξηση στα αισθήματα μοναξιάς μετά τα 70, μια ηλικία κατά την οποία ο σκοπός ζωής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο Χιλ υποστηρίζει ότι προσπαθούμε να ανατρέψουμε τον μύθο ότι τα γηρατειά είναι μόνο μια περίοδος απόσυρσης και ξεκούρασης, τονίζοντας πως είναι πάντα χρήσιμο να βρεις κάτι ουσιαστικό, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η αναζήτηση σκοπού μπορεί να οδηγήσει σε υπαρξιακή ανησυχία αν την πάρουμε πολύ σοβαρά. Δεν χρειάζεται να σώσεις τον κόσμο για να έχεις νόημα στη ζωή σου. Μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, και το σημαντικό είναι να έχουν νόημα για σένα, ακόμη και αν φαίνονται ασήμαντα σε άλλους.
Πηγή: eirinika.gr
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/