Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αυτοί είναι οι 7 μύθοι για την ευτυχία που δεν πρέπει να πιστεύουμε.

Σχεδόν όλοι έχουμε υιοθετήσει κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις για την ευτυχία, όπως η πεποίθηση ότι ορισμένα επιτεύγματα της ενήλικης ζωής (γάμος, παιδιά, καριέρα, πλούτος) θα μας εξασφαλίσουν διαρκή ευτυχία, ή ότι αποτυχίες και δυσκολίες (προβλήματα υγείας, διαζύγιο, οικονομικά θέματα) θα μας καταδικάσουν σε μόνιμη δυστυχία. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει μια μοναδική “μαγική” φόρμουλα για την ευτυχία, ούτε ένας σίγουρος δρόμος προς τη δυστυχία. Αντίθετα, οι κρίσιμες στιγμές της ζωής μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και ουσιαστική αλλαγή, αναλόγως με το πώς τις αντιμετωπίζουμε.

  1. «Θα γίνω ευτυχισμένος όταν παντρευτώ τον κατάλληλο άνθρωπο». Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι η ιδέα ότι ο γάμος με τον τέλειο σύντροφο θα φέρει απόλυτη ευτυχία. Παρόλο που ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί να προσφέρει χαρά, η ευτυχία που προκύπτει από αυτόν συχνά δεν διαρκεί όσο φανταζόμαστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της ευτυχίας από τον γάμο διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, πολλοί αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει, χωρίς να υπάρχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα με τον εαυτό τους ή το γάμο τους.
  2. «Η κατάρρευση της σχέσης μου θα με κάνει μόνιμα δυστυχισμένο». Όταν μια σημαντική σχέση τελειώνει, η αίσθηση απώλειας μπορεί να είναι έντονη και να νιώθουμε ότι η ζωή μας δεν θα επανέλθει ποτέ. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ανθεκτικοί από ό,τι νομίζουμε. Έρευνες δείχνουν ότι το χαμηλότερο επίπεδο ευτυχίας παρατηρείται δύο χρόνια πριν το διαζύγιο, και τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη ενός προβληματικού γάμου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αισθητά πιο ευτυχισμένοι.
  3. «Χρειάζομαι έναν σύντροφο για να είμαι ευτυχισμένος». Πολλοί πιστεύουν ότι η έλλειψη συντρόφου οδηγεί σε διαρκή δυστυχία, αλλά έρευνες δείχνουν ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους παντρεμένους. Στην πραγματικότητα, οι ελεύθεροι συχνά βρίσκουν χαρά και νόημα σε άλλες σχέσεις και δραστηριότητες. Η προσκόλληση σε αυτόν τον μύθο μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμούς με μη ικανοποιητικές σχέσεις.
  4. «Η καριέρα των ονείρων μου θα με κάνει ευτυχισμένο». Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία σε μια επαγγελματική καριέρα θα φέρει ευτυχία. Όμως, ακόμη και όταν βρούμε το επάγγελμα των ονείρων μας, η ευτυχία συχνά δεν διαρκεί πολύ λόγω της “ηδονικής προσαρμογής” – της τάσης να συνηθίζουμε με τις θετικές αλλαγές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έλλειψη ευτυχίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δουλειά μας.
  5. «Θα γίνω ευτυχισμένος όταν πλουτίσω και πετύχω». Η αντίληψη ότι η επιτυχία και τα χρήματα φέρνουν μόνιμη ευτυχία είναι παραπλανητική. Ακόμα και όταν επιτύχουμε τους στόχους μας, η ευτυχία μπορεί να είναι παροδική και πολλοί αναζητούν συνεχώς κάτι περισσότερο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι πόσα χρήματα βγάζουμε, αλλά πώς επιλέγουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
  6. «Δεν θα αναρρώσω ποτέ από μια σοβαρή ιατρική διάγνωση». Όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα είμαστε ξανά ευτυχισμένοι. Ωστόσο, η επιστήμη δείχνει ότι μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τις εμπειρίες μας, και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν νόημα και ανάπτυξη ακόμα και μέσα από δύσκολες περιόδους.
  7. «Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου πέρασαν». Είναι συχνό να πιστεύουμε ότι όσο μεγαλώνουμε, η ευτυχία μειώνεται. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας είναι συχνά πιο ευτυχισμένοι από τους νεότερους, καθώς δίνουν προτεραιότητα σε ουσιαστικές σχέσεις και καταστάσεις, αποφεύγοντας τις καθημερινές αντιξοότητες. Αυτό υποδηλώνει ότι η συναισθηματική σοφία αυξάνεται με την ηλικία.

Παρόλο που είναι ακόμη ασαφές το ακριβές χρονικό σημείο της κορύφωσης της ευεξίας, τρεις πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το αποκορύφωμα των θετικών συναισθημάτων συμβαίνει στις ηλικίες των 64, 65 και 79 ετών αντίστοιχα. Αυτό που είναι επίσης ξεκάθαρο είναι ότι η νεότητα και η αναδυόμενη ενηλικίωση δεν είναι οι πιο χαρούμενες περίοδοι της ζωής.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι τα χρόνια που μας έχουν απομείνει είναι περιορισμένα, αλλάζουμε ριζικά την άποψή μας για τη ζωή.

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates