ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 συμβουλές για να βρείτε την ευτυχία!

Post by: 02/01/2022 0 comments

Όλοι αναζητούμε την ευτυχία! Ακόμη και η επιστήμη είναι σίγουρη πλέον ότι η ευτυχία κάνει καλό στην υγεία. Τα θετικά συναισθήματα συμβάλλουν στη δημιουργία φιλικών σχέσεων, οικογενειακής ολοκλήρωσης, υψηλότερων εισοδημάτων, καλύτερης υγείας – και, ενδεχομένως, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνες.

Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να ζει χαρούμενος, ενώ οι θετικές λέξεις και σκέψεις ενεργοποιούν πραγματικά τα εγκεφαλικά κύτταρα ανακουφίζοντας από καταθλιπτικά συναισθήματα. Ίσως η ευτυχία να είναι και κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας – συχνά βλέπουμε ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι και μας φαίνεται τόσο εύκολο. Στην ουσία, τα άτομα αυτά επιλέγουν την ευτυχία, διώχνοντας ό,τι τους προκαλεί δυσαρέσκεια.

Πώς αποκτά κανείς την ευτυχία;

Η ευτυχία, κυριολεκτικά, συνδέεται με την ικανοποίηση. Και η ικανοποίηση δεν ξεκινά ως συναίσθημα, αλλά ως επιλογή να παρατηρεί κανείς όσα έχει στη ζωή του και να τα βιώνει πιο έντονα σε σχέση με ό,τι του προκαλεί δυστυχία. Ίσως η ευτυχία για κάποιους να βασίζεται στις καθημερινές συνθήκες ζωής – όπως για παράδειγμα το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση και την κατάσταση της υγείας τους. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε τι οδηγεί στην ευτυχία, τόσο περισσότερο βλέπουμε ότι η ευτυχία απαιτεί προσπάθεια και μοιάζει πολύ με δεξιότητα. Σε αυτή τη βάση, η ευτυχία είναι πιθανό να επιτευχθεί για όλους.

Σύμφωνα με την επιστήμη, «οι ευτυχείς άνθρωποι είναι πιο ικανοποιημένοι όχι μόνο επειδή αισθάνονται καλύτερα, αλλά επειδή αναπτύσσουν δυναμική και αντοχές για να ζουν καλύτερα».

10 βήματα που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή μας!

Η ευτυχία χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι! Είναι μια διαδικασία που θέλει τον χρόνο της και γίνεται σταδιακά. Για να δούμε πώς λειτουργεί!

  1. Ευγνωμοσύνη!

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η ευγνωμοσύνη είναι μέρος της ικανοποίησης ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο. Είναι εύκολο να παραπονιόμαστε συνέχεια για τα μικρά πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Φροντίστε να εστιάστε σε εκείνα που μπορείτε να ελέγξετε. Ξεκινήστε από τις σκέψεις σας! Δοκιμάστε να αφιερώσετε πέντε λεπτά κάθε πρωί γράφοντας εκείνα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη, ή ως μέρος της θεραπευτικής προσευχής, ευχαριστήστε τακτικά τον Θεό για ό, τι έχετε. Η απλή ενίσχυση της ευγνωμοσύνης ανοίγει διαύλους χαράς για όλα όσα έχετε κατορθώσει και για όλες τις ευλογίες που έχετε.

Αυτή η πρακτική βοηθά επίσης να εστιάσουμε σε εκείνα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και πάνε καλά. Συνήθως ανησυχούμε για τα οικονομικά μας, τις προσωπικές μας σχέσεις, την υγεία μας – αλλά όταν σκεφτόμαστε τα καλά πράγματα της ζωής μας, νιώθουμε ανακούφιση. Σύμφωνα με μια μελέτη, η ευγνωμοσύνη είναι μια σημαντική αξία και τα άτομα αυτά εκτιμούν ιδιαίτερα τη συμβολή των άλλων στην ευτυχία τους… Έτσι, δημιουργούνται αμοιβαίες σχέσεις ευγνωμοσύνης, υποκειμενικής ευτυχίας και καλών κοινωνικών σχέσεων.

  1. Συγχωρήστε!

Σύμφωνα με μελέτες, μέρος της κατάθλιψης πηγάζει από το γεγονός ότι δεν συγχωρούμε τους άλλους. Η δυσαρέσκεια ή ο θυμός μας κρατάει φυλακισμένους στο παρελθόν. Ευτυχία σημαίνει να ζούμε τη στιγμή, αντί να ταλαιπωρούμαστε με παλιά πράγματα. Διώξτε τον θυμό σας, απελευθερωθείτε, σκεφτείτε εάν υπάρχει κάποιος που θα θέλατε να συγχωρήσετε και κάντε το μεγάλο βήμα. Άλλωστε σκεφτείτε πως δηλητηριάζετε και τη δική σας ζωή και μην ξεχνάτε ότι η συγχώρεση είναι πράξη καλοσύνης και συμπόνιας. Η ευγένεια διώχνει τις ανησυχίες μας και, καθώς είναι επίσης μεταδοτική, οδηγεί σε ακόμη περισσότερη καλοσύνη.

  1. Εκφραστείτε θετικά!

Ξεκινήστε από την λεγόμενη «συζήτηση με τον εαυτό σας». Είτε μιλάτε στον εαυτό σας είτε σε άλλους, οι λέξεις έχουν δύναμη. Όπως αναφέρεται στη Βίβλο, «Η δύναμη της ζωής και του θανάτου είναι στη γλώσσα».

Αλλάξτε τον εγκέφαλό σας. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές ακόμη και μια μόνο αρνητική λέξη αυξάνει τη δραστηριότητα στην αμυγδαλή ή στο κέντρο φόβου του εγκεφάλου. Το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει ορμόνες στρες και νευροδιαβιβαστές που διακόπτουν τη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι λέξεις θυμού φράσσουν τη λειτουργική ικανότητα του μετωπιαίου λοβού που μετριάζει τα κέντρα λογικής και συλλογιστικής. Η παρατεταμένη έκθεση σε αρνητικά άτομα – ακόμη και σε δικά σας λόγια με αρνητική αύρα – μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ικανότητά να βιώσετε και να περιμένετε χαρά και ευτυχία.

Σύμφωνα με την έρευνα οι θετικές λέξεις, ενεργοποιούν τον μετωπιαίο λοβό και τον φλοιό, οδηγώντας σε δράση και σε «ανοδική πορεία».

  1. Ενθάρρυνση!

Η ευτυχία είναι μεταδοτική, μπορούμε να «ανεβάσουμε» τους άλλους, εκφράζοντας λόγια ενθαρρυντικά. Παρατηρήστε ποιες είναι οι καλύτερες ιδιότητες των γύρω σας, αντί να εστιάσετε στα ελαττώματά τους. Δείξτε εκτίμηση και σεβασμό στα καλά πράγματα που κάνουν η οικογένειά σας, οι συνάδελφοί σας και οι φίλοι σας – έτσι τους  ενθαρρύνετε να αναζητήσουν την προσωπική ευτυχία. Άλλωστε αυτό έχει οφέλη και τη δική μας ευτυχία. Σύμφωνα με μελέτες, «η ευτυχία αυξάνεται απλώς μετρώντας τις πράξεις καλοσύνης». Κάνοντας ένα κομπλιμέντο, δείχνοντας εμπιστοσύνη, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα – ίσως είναι η αρχή μας ευτυχισμένης μέρας για εσάς και για τους άλλους!

  1. Προσέξτε τον χρόνο σας.

Προσέξτε πώς δαπανάτε τον χρόνο σας κάθε μέρα. Ξεκινήστε με μια λίστα για τον ελεύθερο χρόνο σας: ανάγνωση, τηλεόραση, επικοινωνία με την οικογένεια, εργασία, άσκηση κ.λπ. Καταγράψτε αυτές τις δραστηριότητες και υπολογίστε πόση ώρα την ημέρα χρειάζεστε για τις δραστηριότητες αυτές. Στη συνέχεια καταγράψτε πέντε κορυφαία πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσάς. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Πώς εξυπηρετείτε τους στόχους σας; Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο μαθαίνουν πώς να οργανώσουν σωστά το πρόγραμμά τους. Εάν μπορέσετε να ελέγξετε τον χρόνο σας και να εμπλουτίσετε τη μέρα σας με αγαπημένες πράξεις θα νιώσετε πληρότητα και… ευτυχία.

  1. Λίστα με επιθυμίες.

Δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα πράγματα που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά δεν έχετε προλάβει. Σας αρέσει η κωπηλασία; Θέλετε να δοκιμάσετε καταδύσεις; Δώστε προτεραιότητα στα πράγματα που σας γεμίζουν χαρά και ξεκινήστε δραστηριότητες που είναι καινούργιες για εσάς και θα προκαλέσουν ενθουσιασμό κι ευτυχία, ακόμα κι αν φαίνονται μικρά και ασήμαντα.

Όταν γράφουμε τους στόχους μας, τους δίνουμε σάρκα και οστά. Γι ‘αυτό, καταγράψτε τι θέλετε να επιτύχετε και ορίστε απτούς τρόπους για να τους υλοποιήσετε. Σύμφωνα με μελέτες, τα μικρά συναισθήματα χαράς προστίθενται και δημιουργούν μια μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας, οπότε μην παραμελείτε τα μικρά πράγματα που φέρνουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης και ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας. «Οι πολύ χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο εξωστρεφείς, πιο ευχάριστοι και λιγότερο νευρωτικοί».

  1. Παρατηρήστε τον «στενό φιλικό σας κύκλο».

Επιλέξτε προσεκτικά τους φίλους και τον κύκλο επιρροής σας. Καταγράψτε πέντε άτομα που σας κάνουν καλύτερους και τρία άτομα που θεωρείται τοξικά. Περάστε χρόνο με τα πέντε άτομα που σας ενθαρρύνουν και προσθέτουν ευτυχία στη ζωή σας και ταυτόχρονα χαρίστε λιγότερο χρόνο στα τρία άτομα που σας γεμίζουν τοξικότητα.

Επιλέξτε φίλους που σας αγαπούν, είναι ειλικρινείς μαζί σας και σας ενθαρρύνουν να πραγματοποιήσετε τους στόχους και τα όνειρά σας. Όταν μοιράζεστε χρόνο με άτομα που σας διαμορφώνουν και σας ενθαρρύνουν, τότε μπορείτε να χτίσετε μόνιμες σχέσεις και αυτές συμβάλλουν άμεσα στην αληθινή ευτυχία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι «οι ευτυχείς άνθρωποι που έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις έχουν πιο ευχάριστη καθημερινή ζωή». Για παράδειγμα, οι πολύ χαρούμενοι άνθρωποι διατηρούν πολύ καλύτερες σχέσεις με φίλους, αγαπημένους, και μέλη της οικογένειας σε σύγκριση με λιγότερο χαρούμενους συνομηλίκους τους, που βλέπουν τη ζωή από την αρνητική της πλευρά.

  1. Εμπνευστείτε, διαβάστε!

Μπορεί κανείς να γίνει και πάλι ευτυχισμένος μετά από μια απώλεια ή απογοήτευση; Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας, βάλτε στόχο την καθημερινή βελτίωση. Είτε διαβάζετε ένα βιβλίο, είτε άρθρα από περιοδικά ή εφημερίδες, είτε ακούτε μουσική ή podcast, βρείτε αυτό που σας εμπνέει και αφήστε τη ζωή να συνεχίζεται… Αφιερώστε 30 λεπτά κάθε μέρα στην ανάγνωση ενός βιβλίου ή σε κάποια πνευματική δραστηριότητα – είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι. Η ανάγνωση μπορεί να απομακρύνει το μυαλό σας από προβλήματα που σας γεμίζουν ανησυχία και να σας χαρίζει νέες ιδέες. Διαβάζοντας την άποψη ενός άλλου ατόμου, μπορείτε να ανοίξετε το μυαλό σας, να δείτε νέες απόψεις και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνοι!

  1. Επιλογή να είμαστε η λύση!

Η εστίαση στην επίλυση των προβλημάτων των άλλων – και όχι να κλωθογυρίζουμε συνεχώς στα δικά μας – είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να νιώσουμε ευτυχία. Η φροντίδα των άλλων είναι σημαντική για δύο λόγους: χαρίζει περισσότερη ευτυχία στη ζωή εκείνων που φροντίζουμε και εμείς αισθανόμαστε πιο θετικοί και χαρούμενοι όταν βοηθάμε άλλους ανθρώπους, επομένως είμαστε σε θέση να χειριστούμε καλύτερα τα δικά μας ζητήματα.

Παρατηρήστε μερικούς από τους σπουδαίους ανθρώπους που φρόντιζαν τους άλλους, όπως για παράδειγμα η Μητέρα Τερέζα –  δεν είχε σχεδόν κανένα υλικό αγαθό, αλλά ήταν γεμάτη χαρά.

  1. Αποκτήστε έλεγχο των χρημάτων σας.

Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να χρωστάμε. Είτε αγοράζουμε αυτοκίνητο, είτε σπίτι, είτε θέλουμε να αγοράσουμε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο, μάθαμε να χρησιμοποιούμε «πιστωτικά εργαλεία» και όχι τα χρήματα που πράγματι έχουμε στο πορτοφόλι μας. Αυτό δημιουργεί ένα ατέλειωτο βάρος.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της κατάθλιψης στον κόσμο σήμερα. Τοποθετήστε σοφά τα χρήματά σας και φροντίστε να παρακολουθείτε προσεκτικά τον προϋπολογισμό σας. Ίσως παρατηρήσετε ότι ξοδεύετε μεγάλο μέρος του εισοδήματός σας σε σπατάλες αγορές που τελικά δεν σας φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία!

Ο έλεγχος των δαπανών απαιτεί αυτοέλεγχο, αλλά μπορεί πραγματικά να αποφέρει αποτελέσματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο «αυτοέλεγχος» μπορεί να ενισχύσει την ευημερία βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφύγουν τις συχνές συγκρούσεις. Ο αυτοέλεγχος συμβάλλει θετικά στην ευτυχία με την αποφυγή και την αντιμετώπιση των συγκρούσεων. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ασκήσετε πιο αποτελεσματικά έλεγχο των οικονομικών σας και να αποφύγετε το πρόσθετο άγχος που προκύπτει από τη συσσώρευση χρέους.

Πηγή: naturalsoul,gr / eirinika.gr

Φωτό από: Alice Alinari / Unsplash

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons