ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η αξία του να βάζεις όρια στη σχέση σου

Post by: 11/07/2020 0 comments

Το να ξέρεις να βάζεις όρια είναι πολύ σημαντικό πράγμα, ειδικά σε μία σχέση. Τα όρια έχουν μεγάλη αξία. Κυρίως για εμάς. Είναι ο τρόπος μας να δείχνουμε στους άλλους μέχρι πού αντέχουμε, τι θέλουμε και τι δεν πρόκειται να ανεχτούμε. Γι’ αυτό λοιπόν τα όρια πρέπει πάντα να είναι ξεκάθαρα από την αρχή. Η ανθρώπινη φύση είναι έτσι όπου ο καθένας μας σπρώχνει μέχρι εκεί που τον παίρνει. Θέλουμε κι’ άλλο, κι’ άλλο, κι’ άλλο. Όσο περισσότερο σκοινί αφήνουμε λάσκα, τόσο θα τραβάνε.

Πριν το πάμε στις ερωτικές σχέσεις όπου όλα γίνονται λίγο πιο δύσκολα και μπερδεμένα, θα χρησιμοποιήσω ένα απλό παράδειγμα για να δούμε την αξία του να βάζεις όρια. Πριν τέσσερις μήνες ήρθε στη ζωή μου ένα κουταβάκι. Έρωτας με την πρώτη ματιά και για τους δυο μας. Φυσικά δεν έθεσα κανένα, μα κανένα όριο. Το κουταβάκι έκανε ό,τι ήθελε… συνέχεια. Ανέβαινε στους καναπέδες, πήδαγε μέσα στη μπανιέρα, ορμούσε πάνω μου όταν ήθελε χάδια και γάβγισε δίχως σταματημό όταν ήθελε να βγει έξω. Στην αρχή μου είχε φανεί πολύ γλυκό. Έλα όμως που με την πάροδο του χρόνου άρχισα να ζορίζομαι. Δεν μπορούσα να τον κάνω καλά με τίποτα και με έκανε πραγματικά ό,τι ήθελε. Τότε μπήκε στη ζωή μας ένας εκπαιδευτής για να σώσει την κατάσταση. Φυσικά το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν: «Φαίνεται πως δεν σου αρέσει να βάζεις όρια.» Συμφώνησα και μας έβαλε και τους δύο στη θέση μας.

Κάπως έτσι δουλεύουν τα πράγματα και στις ερωτικές σχέσεις. Στην αρχή όλα είναι ρόδινα όλα είναι όμορφα και τα θεωρείς πως τα πάντα είναι τόσο γλυκά και δεν μπορείς τα κόκκινα σημαιάκια. Όμως όσο περνάει ο καιρός και τα θέλω σου αρχίζουν να εξαφανίζονται τα πράγματα δυσκολεύουν. Αρχίζεις να ζορίζεσαι γιατί χάνεις τον εαυτό σου προκειμένου να κάνεις τα πάντα για τον άλλον. Δεν θα πας στη γυμναστική σου επειδή θα βάλεις εκείνον πάνω από εσένα. Δεν θα δεις τις φίλες σου, επειδή τον έχεις καλομάθει και προτιμάει να είστε μαζί εάν και εκείνος δεν μπορεί να είναι με τους φίλους του.

Και αυτές είναι οι καλές και οι εύκολες περιπτώσεις. Το να μη βάζεις όρια, μπορεί να γίνει πραγματικά ένα λάθος που θα σου στοιχίσει. Φτάνεις στο σημείο να απορείς και εσύ με τον εαυτό σου και να αναρωτιέσαι γιατί γίνεσαι χαλί να σε πατήσει; Η απάντηση είναι πως δεν έχεις μάθει να λες όχι! Η πιο σημαντική λέξη σε μία σχέση, είναι αυτή.

Γιατί δεν μπορείς να πεις όχι; Είναι από φόβο! Φοβάσαι πως ίσως να μην του αρέσει το ότι θα πεις όχι, φοβάσαι πως μπορεί να τον χάσεις επειδή θα δώσεις περισσότερη αξία στα δικά σου θέλω παρά στα δικά του.

Η αλήθεια είναι πως τα όρια έχουν αξία όχι επειδή τα χρειάζεται ο άλλος. Αλλά επειδή τα χρειαζόμαστε εμείς. Είναι ο τρόπος μας να υπερασπιζόμαστε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Αν μάθουμε να βάζουμε όρια, τότε όλες μας οι σχέσεις, είτε με κατοικίδια, είτε με άντρες, ή ακόμα και με τα παιδιά μας θα κυλούν όμορφα και ομαλά!

Φωτό από: Supermodel

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons