ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Facebook και Ψυχική Υγεία

Post by: 26/05/2016 0 comments

EMPNEYSH-TZINA-XONDROY-PIO-KONTA-STON-AYTHENTIKO-MAS-EAYTO-1

Τζίνα Χονδρού, Ψυχολόγος

www.psychologyhealth.gr

Το Facebook έχει πολλά καλά… όπως να κρατήσουμε επαφή, να ξαναβρούμε παλιούς γνωστούς και φίλους, να επικοινωνήσουμε, να επιβεβαιωθούμε, να ενημερωθούμε, να περάσουμε ευχάριστα κάποιες στιγμές.

Μπορεί όμως να επηρεάσει και αρνητικά τις σχέσεις, την αυτοεκτίμηση και τη διάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τη συνεχή ενασχόληση και όταν αποκτάμε μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας.

Αν νιώθετε ότι το Facebook επηρεάζει περισσότερο αρνητικά παρά θετικά την ψυχοσωματική σας υγεία, καιρός να αλλάξετε την οπτική σας ή τον τρόπο χρήσης!

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

  • Μην συμμετέχετε παθητικά, δηλαδή απλά διαβάζοντας τις αναρτήσεις των άλλων. Κάντε κι εσείς αναρτήσεις και σχόλια, στείλτε μηνύματα, βάλτε την προσωπική σας πινελιά, εκφραστείτε με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Αυτό βοηθά να δείξετε τη δική σας προσωπικότητα, να φτιάξετε τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση, να κοινωνικοποιηθείτε. Ιδίως όταν νιώθετε άσχημα με τη ζωή σας, μην μένετε απλά παρατηρητές, κολλημένοι στην οθόνη. Αν νιώθετε μοναξιά, επικοινωνήστε!

  • Απομυθοποιείστε τις δήθεν τέλειες ζωές και προσωπικότητες. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι όλο αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες και αναρτήσεις, είναι απλά ένα μέρος της ζωής κάποιου ανθρώπου. Βλέπετε στιγμιότυπα και όχι όλη του την καθημερινότητα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες του facebook αναρτούν τις καλές στιγμές της ζωής τους. Μόνο ένας στους δέκα θα μοιραστεί και κάτι δυσάρεστο. Για τον ίδιο λόγο, μην εντυπωσιάζεστε από τα εγκωμιαστικά σχόλια και το φλερτ των αγνώστων. Προστατεύστε τις πραγματικές σας σχέσεις.

  • Αποφύγετε τη ζήλεια, τη σύγκριση, τις ερμηνείες. Η ζήλεια είναι η μεγαλύτερη πηγή δυστυχίας για τους χρήστες του facebook. Πείτε όχι στη σύγκριση δύο ανόμοιων καταστάσεων: το σύνολο της ζωής σας με μια εικόνα ή δυο ατάκες κάποιου άλλου. Αποφύγετε τις αβάσιμες ερμηνείες, π.χ. «προσποιείται» ή «τι ωραία που περνάει» και μείνετε σε αυτό που παρατηρείτε, π.χ. «αυτή είναι μια ωραία φωτογραφία».

  • Γι’ αυτό, μην παρακολουθείτε τις ζωές των πρώην, ή ανθρώπων που είναι πολύ μακριά και δεν έχετε καμία πραγματική εικόνα. Αν και μερικές ερμηνείες μοιάζουν εύκολες, π.χ. ένας νάρκισσος ποστάρει συνεχώς selfies, δεν μπορούμε πραγματικά να ξέρουμε ποιος είναι και αν περνά ή όχι καλά.

  • Πείτε όχι στην παγίδα της γκρίνιας, της επίκρισης, του θυμού. Μην φαντάζεστε ότι όλες οι ωραίες αναρτήσεις κρύβουν κάτι προβληματικό, ψεύτικο, ανούσιο. Αυτό δεν θα σας κάνει να νιώσετε εσείς πιο αισιόδοξοι, ή να βελτιωθείτε. Επίσης απλά διαγράψτε χρήστες κι ομάδες που τα γραπτά τους σας θυμώνουν ή σας προσβάλλουν.

  • Μην επιλέγετε όμως μόνο άτομα που έχουν ακριβώς ίδιες απόψεις με εσάς. Ανοίξτε το μυαλό σας και γίνετε πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό. Δεν είναι ανάγκη να το εγκρίνετε ή να το κάνετε κι εσείς. Αν επιλέγετε μόνο άτομα που σας μοιάζουν κινδυνεύετε να πέσετε στην παγίδα του «όλοι το λένε», να νομίζετε δηλαδή πως η δική σας άποψη είναι η πλέον συχνή και σωστή. Αν ήδη νιώθετε άσχημα, η ψεύτικη αίσθηση ότι όλοι συμφωνούν μαζί σας, σας κάνει χειρότερα, όχι καλύτερα. Δεν χρειαζόμαστε μόνο επιβεβαίωση, αλλά και άτομα που θα μας πάνε ένα βήμα παραπέρα.

  • Χρησιμοποιείστε το ως μέσο κι απεξαρτηθείτε. Αν δεν αντέχετε να το στερηθείτε, αν το χρησιμοποιείτε σαν διέξοδο από τα προβλήματά σας και παραμελείτε άλλες πτυχές της ζωής σας, αν σκέφτεστε συνεχώς τι συνέβη στο Facebook, αυτά είναι ενδείξεις εθισμού. Βάλτε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα κι ασχοληθείτε με εξόδους, βόλτες κ.λπ. Σταδιακά θα έχετε μικρότερη ανάγκη και λιγότερο χρόνο για το facebook.

  • Αποφύγετε τα χιλιάδες «πρέπει». Ούτε «πρέπει» να σας κάνουν «like», ούτε είστε υποχρεωμένοι να πείτε «τι γλύκας το μωρό σου!». Μείνετε αυθεντικοί, θυμηθείτε πως είναι απλά μια δραστηριότητα και δεν χρειάζεται ν’ αποδείξετε κάτι.


Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης.

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

Φωτό από: media.mk

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons