ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι αυταπάτες των σχέσεων

Post by: 19/06/2018 0 comments

Μέσα μας το ξέρουμε… τα γεγονότα είναι εναντίον μας… αλλά εμείς θέλουμε να πιστεύουμε κάτι άλλο.

Ας δούμε μερικές συνηθισμένες λανθασμένες πεποιθήσεις για τις σχέσεις μας!

  1. Θα αλλάξει με αγάπη κι υπομονή

Δυστυχώς το πιο πιθανό είναι να γίνουν χειρότερα αυτά που ήδη μας ενοχλούν. Για να αλλάξει ένας άνθρωπος χρειάζεται να το θέλει, να έχει επίγνωση, το σωστό κίνητρο και να προσπαθήσει με το σωστό τρόπο για πολύ καιρό. Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε θα χρειαστεί σίγουρα αγάπη κι υπομονή!

Παγίδα: Δεν αρκεί κάποιος να απολογείται και να υπόσχεται, χρειάζεται και να δρα.  Επίσης, προσοχή στους εξαρτητικούς και κακοποιητικούς ανθρώπους, γιατί είναι χειριστικοί κι έχουν πειθώ, αλλά δύσκολα αλλάζουν πραγματικά.

  1. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν

Όσο λανθασμένη κι αν είναι η προηγούμενη άποψη, άλλο τόσο είναι και αυτή. Δεν είμαστε στατικοί, ούτε ο κόσμος γύρω μας είναι σταθερός.  Τα πάντα αλλάζουν, οι συνθήκες, οι προτεραιότητες, εμείς οι ίδιοι, είτε αναγκαστικά, είτε κατ’ επιλογή.  Είναι λοιπόν άδικο να κρίνουμε έναν άνθρωπο από τις παρελθοντικές του επιλογές, ιδίως αν δηλώνει και δείχνει πως δεν είναι πλέον έτσι.

Παγίδα:  Αν είμαστε προκατειλημμένοι και επιθετικοί, σαμποτάρουμε την όποια προσπάθεια αλλαγής.  Ναι η αγάπη όπως είπαμε πριν δεν αρκεί, αλλά η επίκριση αποσυντονίζει ακόμα και όσους πράγματι θέλουν και μπορούν ν’ αλλάξουν.

  1. Αν μου έλεγε ψέματα θα το καταλάβαινα

Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας είναι ειδικός σε κάτι.  Αν κάποιος έχει εντρυφήσει στο ψέμα και στην εξαπάτηση, το σίγουρο είναι πως δεν θα το καταλάβετε, ειδικά αν είστε σε άλλο μήκος κύματος, ή λιγότερο έμπειροι.  Φυσικά υπάρχουν και οι άνθρωποι που απλά παραβλέπουν την αλήθεια κι ας είναι μπροστά στα μάτια τους…

Παγίδα: Η υπερβολική εμπιστοσύνη.  Στον εαυτό μας ή στους άλλους.  Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Επίσης θυμηθείτε ότι εμπιστοσύνη δεν σημαίνει να παραβλέπουμε τις λογικές προφυλάξεις.

  1. Αν σε θέλει, θα κάνει τα πάντα για σένα

Και μάλιστα εδώ και τώρα! Ακούγεται πολύ ρομαντικό, αλλά οι άνθρωποι που δίνουν τα πάντα, ή δίνουν πολλά πολύ γρήγορα είναι ελεγκτικοί, χειριστικοί, νάρκισσοι, εξαρτητικοί και άλλα τέτοια ωραία.  Ο φυσιολογικός άνθρωπος φροντίζει πρώτα τον εαυτό του και θέτει όρια.  Η υγιής σχέση δεν είναι «γινόμαστε ένα», αλλά είμαστε δύο που συμπορευόμαστε.

Παγίδα: Να ξεκινάτε «χαλαρά» για να μην πιεστεί ο άλλος.  Αν ξεκινήσατε χαλαρά το πιο πιθανό είναι να παραμείνει έτσι, ή… να ανεβείτε κατηγορία: να πάτε δηλαδή στην περίπτωση (3) και να αρχίσει να λέει ψέματα, όταν μετά από κάποιο διάστημα ζητήσετε κάτι «πιο σοβαρό».  Επομένως πρώτα διερευνήστε κατά πόσον οι προσδοκίες κι απαιτήσεις σας είναι ρεαλιστικές και στη συνέχεια δηλώστε τις ειλικρινά εξαρχής.

  1. «Όλοι είναι ίδιοι»

Ένα καλό άλλοθι για όσους βαριούνται να ψάξουν νέα σχέση, νιώθουν ανεπαρκείς, δεν έχουν αυτογνωσία, δεν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους κ.λπ.  Η γενική αλήθεια ότι κανείς δεν είναι τέλειος, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλες πορτοκαλιές, αλλά και πολύ καλύτερα πορτοκάλια – πάντα σύμφωνα με όσα μας αρέσουν και μας ταιριάζουν.

Παγίδα: Αν δεν αλλάζουμε εμείς, πώς θα συναντήσουμε κάποιον διαφορετικό;  Αναζητήστε λοιπόν ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης!


Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης. 

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων. 

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

 

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

 

Φωτό από: rekonnect.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons