ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Να δίνουμε άραγε δεύτερη ευκαιρία μετά το χωρισμό;

Post by: 24/07/2016 0 comments

Κάπου κάποτε παρεξηγηθήκατε, διαφωνήσατε, τσακωθήκατε και… ακολουθήσατε χωριστούς δρόμους. Αποφασίσατε να διακόψετε μια ερωτική σχέση, μια φιλία, μια συνεργασία. Και μια μέρα… επικοινωνείτε ξανά και μπαίνετε στο δίλημμα: αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία;

Ίσως ΝΑΙ, όταν:

  • Χωρίσατε λόγω περιστάσεων, όπως μεγάλη απόσταση, διαφορετική φάση ζωής και όχι λόγω ασυμβατότητας. Εάν οι τωρινές συνθήκες ευνοούν ένα νέο ξεκίνημα, γιατί όχι; Επειδή όμως οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και πάλι, αναρωτηθείτε αν είστε σε θέση να διατηρείτε μια σχέση και στα δύσκολα, όχι μόνο στα εύκολα.

  • Έχετε κι οι δύο αποδεδειγμένα δουλέψει με τον εαυτό σας, συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη, μπορείτε να δείτε την οπτική του άλλου, έχετε κατανοήσει τα λάθη σας. Όλο αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για γνήσια αλλαγή και δεν είναι μια ακόμα χειριστική συμπεριφορά, ή ανάγκη επιβεβαίωσης.

  • Δεν υπήρχε στο παρελθόν ουσιαστική γνωριμία και πραγματική οικειότητα, ενώ τώρα έχετε έρθει πιο κοντά. Μπορεί για παράδειγμα να είχατε μια πλατωνική ρομαντική ή πολύ σύντομη σχέση, ή μια απλή επαγγελματική συναναστροφή. Αν τώρα επιθυμείτε να κατανοήσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να γνωριστείτε πιο ουσιαστικά, δοκιμάστε!

Σίγουρα ΟΧΙ αν:

  • Απλά πέρασε πολύς καιρός και ξεχάσατε τις άσχημες συμπεριφορές και συγκρούσεις. Ο χρόνος από μόνος του δεν αλλάζει τίποτα, απλά αμβλύνει τα συναισθήματα. Οι κάθε είδους σχέσεις όμως βασίζονται και σε πολλά άλλα.

  • Δεν πέρασε αρκετός καιρός. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν έτσι ξαφνικά. Σε κανέναν δεν έρχεται η «επιφοίτηση» αμέσως μετά από ένα χωρισμό. Συχνά οι άνθρωποι λένε «κατάλαβα τα λάθη μου, σε παρακαλώ δώσε μου μια ευκαιρία να τα διορθώσω», ή «έχω αλλάξει, άσε με να στο αποδείξω», αμέσως μόλις αρχίσουν να ζορίζονται από μοναξιά, ή αποτυχημένες προσπάθειες για νέα σχέση. Αυτό δυστυχώς δεν είναι μια ουσιαστική αλλαγή.

  • Έχετε συχνούς χωρισμούς κι επανασυνδέσεις. Το πράγμα μιλάει από μόνο του. Το «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε», δεν γίνεται σκέτα «μαζί», όσο κι αν το ζορίσετε.

Τροφή για σκέψη:

  • Αν χωρίσατε λόγω συγκρούσεων και κακής επικοινωνίας, μέσα από ποια διαδικασία μάθατε (αν μάθατε) να επικοινωνείτε τώρα καλύτερα;

  • Αν χωρίσατε λόγω θυμού, εγωισμού, ζήλειας κ.ά. έχετε αποδεδειγμένα μάθει να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα αυτά με μεγαλύτερη ψυχραιμία και ωριμότητα;

  • Αν υπήρξε απιστία ή προδοσία, κάποιο άλλο περιστατικό που σας πλήγωσε, ή αν διαφωνήσατε σε κάποιο σημαντικό ζήτημα, έχουν αλλάξει οι συνθήκες και οι απόψεις που το δημιούργησαν;

  • Σε τι ακριβώς ταιριάζατε και σε τι δεν ταιριάζατε; Τι σας άρεσε, τι σας έλειψε, τι δεν θα θέλατε με τίποτα; Πώς θα διαπραγματευτείτε στο νέο ξεκίνημα;

Αν το αποφασίσετε, μην ασχολείστε με κλισέ του τύπου «ξαναζεσταμένο φαγητό» ή «άμα ραγίσει το γυαλί». Αυτό που πραγματικά ενώνει δυο ανθρώπους και κάνει τις σχέσεις μακροχρόνιες κι αμοιβαία ικανοποιητικές, είναι οι κοινές αξίες, ο κοινός τρόπος σκέψης. Από εκεί και πέρα, η φάση της επανασύνδεσης χρειάζεται επί δύο το ανοιχτό μυαλό και τη θετική διάθεση, που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται κάθε ουσιαστική σχέση.


EMPNEYSH-TZINA-XONDROY-PIO-KONTA-STON-AYTHENTIKO-MAS-EAYTO-1

Τζίνα Χονδρού, Ψυχολόγος

www.psychologyhealth.gr

Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης.

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

Φωτό από: bestrelationshipanswers.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons