ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Μοναξιά μέσα στη σχέση: μαζί στη ζωή, μόνοι μέσα μας

Post by: 12/01/2018 0 comments

Πολλοί πιστεύουν ότι μια σταθερή σχέση είναι το αντίδοτο για τη μοναξιά. Η μοναξιά όμως είναι αυτό που βιώνουμε, όχι αυτό που συμβαίνει στη ζωή μας. Μπορεί δίπλα μας να βρίσκεται κάποιος, αλλά μέσα μας να νιώθουμε μόνοι.

Για ποιο λόγο νιώθουμε μοναξιά;

  • Ο σύντροφος είναι επικριτικός, δεν συμπαραστέκεται, η σχέση δεν είναι όπως θα θέλαμε και δεν υπάρχει επικοινωνία.
  • Είμαστε πολύ απασχολημένοι, συνήθως με την εργασία ή άλλες υποχρεώσεις και αποξενωνόμαστε.
  • Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, π.χ. είμαστε νέοι γονείς και αμελούμε τις προσωπικές μας ανάγκες κι επιθυμίες.
  • Ο πιο βασικός λόγος είναι λανθασμένες πεποιθήσεις που έχουμε για τις σχέσεις. Αυτές δημιουργούν άγχος και αναστολές, έτσι αντί να ζούμε τη σχέση μας, κάνουμε βασανιστικές σκέψεις.  Μερικές τέτοιες σκέψεις είναι:

«Πρέπει να είμαστε μια ωραία οικογένεια»

«Πρέπει να περνάμε το χρόνο μας με τον χ τρόπο»

«Ο σύντροφος πρέπει να με φροντίζει και να με κάνει ευτυχισμένο/η»

«Ο σύντροφος πρέπει να είναι όπως τον/την θέλω»

  • Νιώθουμε μεγάλη ματαίωση όταν οι σκέψεις μας δεν υλοποιούνται και σταδιακά νιώθουμε όλο και περισσότερο μόνοι και δυστυχισμένοι.

Χρειάζεται να κάνουμε κάτι; Ναι γιατί η μοναξιά, ειδικά σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις μιας σχέσης ή γάμου, αυξάνει τον κίνδυνο αποκτήσουμε προβλήματα υγείας (καταστέλλει το ανοσοποιητικό και καταπονεί την καρδιά). Οδηγεί επίσης σε απαισιοδοξία, αγχώδεις διαταραχές (π.χ. κρίσεις πανικού) και κατάθλιψη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  1. Να είμαστε ειλικρινείς και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας. Όταν τα κρατάμε μέσα μας νιώθουμε ακόμα πιο μόνοι. Στην ουσία δηλαδή χρειάζεται πρώτα να αναπτύξουμε μια καλή σχέση με τον εαυτό μας, ώστε να μας επιτρέπει να νιώθουμε, να εκφραζόμαστε, να διεκδικούμε.
  2. Να επιδιώξουμε να κάνουμε συζητήσεις για θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Συχνά είμαστε σιωπηλοί, ή συζητάμε μόνο τα τετριμμένα. Η ανταλλαγή απόψεων για οτιδήποτε έξω από τη σχέση, π.χ. κοινωνικά δρώμενα, μας βοηθά να γνωριστούμε καλύτερα (ακόμα κι αν είμαστε πολλά χρόνια μαζί, είναι λάθος να υποθέτουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τον άλλο), να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε (αντί να έχουμε μια βαρετή και θλιβερή σιωπή), να γελάσουμε.
  3. Η κλασική συμβουλή «κάντε νέα πράγματα μαζί», είναι επίσης κάτι που βοηθά. Χρειάζεται όμως να το θέλουμε και οι δύο και να βάλουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα. Αν περιμένουμε «αυθόρμητα» να μας έρθει η επιθυμία, αυτό δεν θα γίνει.
  4. Να αποδεχτούμε πως οι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί. Μπορεί μόνο ο ένας να νιώθει μοναξιά, ενώ ο άλλος να περνά καλά μέσα στη σχέση. Χρειάζεται να βγούμε έξω από τα στενά όρια του μέχρι τώρα τρόπου σκέψης μας και να δούμε αν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, ακόμα και με έναν άνθρωπο διαφορετικό απ’ ότι φανταστήκαμε, με μια σχέση διαφορετική από αυτή που αρχικά θέλαμε.
  5. Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι να αρχίσουμε να κάνουμε καλή παρέα με τον εαυτό μας, καθώς και με άλλους ανθρώπους πέρα από τον σύντροφο. Ξεπεράστε εμπόδια κι αντιρρήσεις όπως «μα ο σκοπός είναι να περνάμε χρόνο μαζί», ή «μα έτσι θα αποξενωθούμε ακόμη περισσότερο». Το κενό ανάμεσα μας συχνά ξεκινά από το κενό μέσα μας. Όταν αποκτήσουμε νέους φίλους, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, νέες ιδέες κι εναλλακτικές, όλα αυτά τα θετικά που μας γεμίζουν, μπορούν – αν φυσικά θέλουμε – να διοχετευθούν στη σχέση μας.

Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης. 

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων. 

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

 

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

 

Φωτό από: Rebel Circus

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons