Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ανάμεσα σε δύο σχέσεις. Αυτά είναι τα 7 μοτίβα.

EMPNEYSH-TZINA-XONDROY-PIO-KONTA-STON-AYTHENTIKO-MAS-EAYTO-1

Τζίνα Χονδρού, Ψυχολόγος

www.psychologyhealth.gr

Συμβαίνει πολύ συχνά, συχνότερα από όσο οι άνθρωποι παραδέχονται. Δημιουργούνται διλήμματα, μπερδεμένα συναισθήματα, παράλληλες σχέσεις και συνήθως… πολλά προβλήματα!

Εδώ δεν θα διαβάσετε οδηγίες για το «ποια σχέση να διαλέξετε». Αλλά τι να αναρωτηθείτε όταν βρίσκεστε μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, ιδίως αν πιάνετε τον εαυτό σας να ακολουθεί συχνά αυτό το μοτίβο σχέσεων.

  1. Είστε σε μία μεταβατική φάση; Αν, για παράδειγμα, μια σημαντική σχέση σας τελείωσε ή τελειώνει, αν άλλαξε πρόσφατα η ζωή σας, αν δεν είστε σίγουροι για το τι θέλετε. Σε τέτοιες φάσεις είναι φυσικό να μην μπορείτε να δεσμευτείτε και να επενδύσετε συναισθηματικά. Είναι όμως καλό να είστε όσο πιο ειλικρινείς μπορείτε με τους άλλους και κυρίως ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

  1. Μήπως φοβάστε γενικά τη δέσμευση; Μήπως δηλαδή θέλετε να έχετε μια ακόμα σχέση σαν «αντίβαρο», ώστε να μην νιώθετε καταπιεσμένοι κι εγκλωβισμένοι στη σταθερή σας σχέση. Μήπως θέλετε να νιώθετε με το ένα πόδι έξω, πως έχετε διέξοδο; Μήπως διαλέγετε ακατάλληλους ή μέτριους ανθρώπους, ώστε να μεταθέτετε την ευθύνη σε κάποιον ή κάτι άλλο;

  1. Μήπως αντίθετα, φοβάστε την μοναξιά; Βιώσατε εγκατάλειψη, αποχωρισμό, απόρριψη νωρίς στη ζωή σας, ή σε κάποια σημαντική σχέση; Έτσι δυσκολεύεστε να διώξετε ανθρώπους από τη ζωή σας, ακόμα κι όταν η μεταξύ σας σχέση δεν έχει νόημα κι ουσία. Έχετε δυσκολία αποχωρισμού και συντηρείτε παράλληλα παρελθοντικές, τωρινές και πιθανές μελλοντικές σχέσεις;

  1. Επηρεαστήκατε από κάτι ή κάποιον; Η κοινωνία μας θεωρητικά απορρίπτει τις παράλληλες σχέσεις, όμως στην πραγματικότητα τις ενθαρρύνει μέσω προτύπων, όπως η ζωή των σταρ, το σενάριο ταινιών κ.ά. Επιπλέον υπάρχει κοινωνική επιρροή και μερικές φορές και πίεση από φίλους ή συναδέλφους. Είστε λοιπόν σίγουροι ότι είστε σε μια κατάσταση που εσείς επιλέξατε, εσείς επιθυμείτε, εσείς δυσκολεύεστε ν’ αποφασίσετε;

  1. Έχετε ανάγκη για έλεγχο; Μήπως κάνετε συχνά ανταγωνιστικές σχέσεις και θέλετε να κερδίσετε κάτι που οι άλλοι έχουν; Ίσως νιώσατε κάποτε μειονεξία – αδυναμία κι επιθυμείτε να νιώσετε ανώτεροι, ή ότι κινείτε εσείς τα νήματα. Ίσως τα μυστικά και η κρυφή ζωή σας κάνει να νιώθετε δυνατοί. Μπορεί ακόμα να έχετε μια πολύ καλή σχέση, αλλά λόγω της αίσθησης ότι δεν την αξίζετε, αναζητάτε εναλλακτικές κι επιβεβαίωση.

  1. Ίσως απλά έχετε ανάγκη για ποικιλία ή συμπλήρωμα; Είτε γιατί είναι μια βασική σας πεποίθηση, είτε γιατί δεν σας καλύπτει επαρκώς καμία από τις σχέσεις σας. Αναλογιστείτε τι πραγματικά συμβαίνει και σκεφτείτε μήπως υπάρχει και κάποιος… τρίτος δρόμος που πηγαίνει κάπου καλύτερα! Η από δω κι από κει κάλυψη αναγκών ίσως σας εμποδίζει να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας.

  1. Έχετε λανθασμένες απόψεις για το πώς είναι οι σχέσεις. Πολλές πεποιθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διλήμματα. Για παράδειγμα, αν αντιλαμβάνεστε τις σχέσεις σαν πάθος, δράμα, συναισθηματισμούς, είναι πιο πιθανό να βρεθείτε μπερδεμένοι. Γιατί γοητεύεστε, απογοητεύεστε κι ερωτεύεστε χωρίς ουσιαστικά κριτήρια. Ή μπορεί να περιμένετε πολλά και να μην αντέχετε τις δυσκολίες, ή ίσως και πολύ λίγα… Ή ακόμα να θεωρείτε πως οι σταθερές σχέσεις είναι ένας συμβιβασμός και πως αναπόφευκτα θα ψάχνετε αλλού τη «γλύκα».

Σε κάθε περίπτωση αποδεχτείτε ότι είναι μια επιλογή κι όχι κάτι που αναγκάζεστε να κάνετε. Δεν είναι καλή ή κακή και κυρίως μην ακούτε τους τρίτους που θα πουν «εγώ στη θέση σου δεν».

Καλό είναι πάντως να συνειδητοποιήσετε πως δεν έχετε δικαίωμα να παίρνετε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων, φέρνοντας τα πάντα στα μέτρα σας με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο. Έχετε όμως δικαίωμα να ρυθμίσετε τη ζωή σας όπως εσείς θέλετε, αποδεχόμενοι και τις όποιες συνέπειες.


Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης.

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

Φωτό από: womenwriteaboutcomics.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates