ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Φοβερές Πεθερές & Νύφες

Post by: 17/01/2016 0 comments

EMPNEYSH-TZINA-XONDROY-PIO-KONTA-STON-AYTHENTIKO-MAS-EAYTO-1

Τζίνα Χονδρού, Ψυχολόγος

www.psychologyhealth.gr

Οι πεθερές δεν είναι φυσικά πάντα «κακές».  Ούτε έχουν μόνο νύφες.  Αλλά εδώ θα εστιάσουμε σε αυτό που λέει ο τίτλος και θα δούμε ποιες είναι μερικές συνηθισμένες κακές συμπεριφορές μιας πεθεράς προς τη νύφη και τι σημαίνουν.

  1. Δεν σε θέλω για νύφη – ολοκληρωτική απόρριψη. Το ενδιαφέρον είναι πως πολλές τέτοιες πεθερές, είχαν και οι ίδιες απορριφθεί ως νύφες. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να είναι πιο επιεικείς, αφού είχαν κι οι ίδιες βιώσει απαξίωση; Όχι αν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και θυμό μέσα τους. Στην ουσία δηλαδή απορρίπτουν κι επικρίνουν τον εαυτό τους, επειδή δεν μπόρεσαν ν’ αντιδράσουν με υγιή τρόπο όταν έπρεπε.  Έτσι τώρα ταυτίζονται με τη νύφη, η οποία… πληρώνει τα σπασμένα.
  1. Δηκτικά σχόλια. Εδώ έχουμε την κλασική περίπτωση ενός νταή, που κάνει αρνητικά σχόλια, ειρωνεύεται, κοροϊδεύει κ.λπ. Μεγεθύνει λοιπόν τα υπαρκτά ή φανταστικά μειονεκτήματα της νύφης για να νιώσει καλύτερα, επειδή νιώθει πως η ίδια μειονεκτεί.
  1. Αδιαφορία κι υποτίμηση. Αντιμετωπίζουν τη νύφη ως αξεσουάρ ή σαν να μην υπάρχει και διεκδικούν τα πρωτεία και την προτεραιότητα. Τέτοια συμπεριφορά έχουν συνήθως γυναίκες εξαρτημένες και κενές από συναίσθημα που εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους. Φυσικό είναι να μη θέλουν να αποκτήσουν ξεχωριστή ζωή τα παιδιά τους, γιατί θα χάσουν εκείνες τους υπηρέτες και τα προνόμια.
  1. Οι αιώνια ασθενείς. Όπου ο γιος πρέπει να τρέξει να τις φροντίσει. Παραλλαγή του προηγούμενου, κλασική περίπτωση χειριστικού ανθρώπου. Άλλες πάλι φορές προφασίζονται ότι τα παιδιά τους τις έχουν ανάγκη (π.χ. το καημένο είναι άνεργο – ανήμπορο – άρρωστο), για να βρουν ευκαιρία να επιβάλλουν την παρουσία τους.
  1. Παρεμβατισμός. Να χτίσει – επιπλώσει το σπίτι σας – να μαγειρέψει – να έχει και κλειδιά! Το μήνυμα είναι «εγώ είμαι η σουλτάνα κι εσύ η παλλακίδα». Συχνό στις γυναίκες που υπέστησαν επαναλαμβανόμενες απιστίες, ή δεν είχαν τον έλεγχο ζωής τους κι αυτονομία.
  1. Υστερίες και ύβρεις, απειλές. Ω ναι, υπάρχει κι αυτό! Εδώ έχουμε ξεκάθαρη ψυχοπαθολογία. Μαμάδες που βάζουν το γιο στη θέση του εραστή και του συζύγου. Με λίγα λόγια: τον θέλουν για τον εαυτό τους κι αλίμονο στη δήθεν κακιά νύφη που πάει να τον τυλίξει!
  1. Ο γιος ως φιλαράκι. Βγαίνουν μαζί, μιλάνε συχνά, σαν να είναι φιλενάδες. Είναι μια παραλλαγή του προηγούμενου, εδώ όμως έχουμε γυναίκες-παιδιά, ανώριμες, με τεράστια ανάγκη προσοχής κι επιβεβαίωσης. Ο γιος είναι υποκατάστατο του συζύγου ή του πατέρα τους και αντικαθιστά τις υγιείς φιλικές σχέσεις που θα μπορούσαν να έχουν.
  1. Υπάρχει μόνο το εγγόνι. Επιμένουν για απόκτηση παιδιού και μετά ασχολούνται μόνο με το εγγόνι αγνοώντας τη νύφη. Υλοποιούν έτσι προσωπικές φιλοδοξίες, ή είναι κλασικοί εαυτούληδες, όπου οι άλλοι είναι μέσο για την επίτευξη στόχων. Ή μπορεί να καταφεύγουν στο εγγόνι για να δημιουργήσουν έναν ακόμη σύμμαχο και να αποδυναμώσουν τη νύφη.  Νιώθουν να απειλούνται όταν η νύφη διεκδικεί ισότιμες ενήλικες σχέσεις και έχει τη δική της προσωπικότητα, για τους λόγους που αναφέρθηκαν σε όλα τα προηγούμενα.

 

Έχουμε πολλές ακόμα κακές συμπεριφορές, όπως πεθερές που δικαιολογούν μια κακοποιητική συμπεριφορά του γιου τους (από ενοχές, ή δική τους παθολογία), άλλες που κάνουν οικονομικούς εκβιασμούς στο νέο ζευγάρι, που έχουν υπερβολικές απαιτήσεις (π.χ. να είναι η νύφη η καλύτερη τους φίλη ή σαν παιδί τους), ή που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις της νύφης με άλλους φίλους και συγγενείς.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα γενικά συμπεράσματα είναι:

  • Τα άτομα που φέρονται έτσι δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους και δεν έχουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Πρέπει να βάλετε όρια, αλλά το κλειδί είναι πάντα ο σύζυγος – σύντροφος. Αν αυτός δεν μπορεί να διαχειριστεί την μητέρα του, είναι απίθανο να μπορέσετε εσείς.

Αν ο σύντροφος σας δεν μπορεί να στηρίξει μια ενήλικη σχέση τόσο με εσάς όσο και με την μητέρα του, καλύτερα να αποχωρήσετε.

Έχετε επίσης υπόψη ότι αν πιεστεί να φύγει από την επιρροή της μαμάς, θα χρειάζεται πάλι μια μαμά και ίσως σύντομα κουραστείτε από τη φροντίδα ενός ακόμα παιδιού.

Ακόμα προσέξτε μήπως το ρόλο της «κακιάς πεθεράς» δεν έχει η πραγματική του μητέρα, αλλά μια άλλη γυναίκα στη ζωή του:  μια θεία, αδερφή, πρώην ερωμένη, συνάδελφος ή φίλη.  Αν κάποια αποτελεί το πρότυπο του, κάνει συγκρίσεις, αποζητά συνειδητά ή ασυνείδητα την έγκριση της, δεν μπορεί να οριοθετήσει τη σχέση, τότε… πολλή προσοχή!


Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης. 

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων. 

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

 

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

 

Φωτό από: untrainedhousewife.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons