Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι γνώμες των άλλων…

…Είναι αυτό και μόνο: γνώμες.  Όχι απαραίτητα η δική μας πραγματικότητα, ούτε βέβαια η «αντικειμενική» πραγματικότητα, ή μια γενική αλήθεια.

Κι όμως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτό ακριβώς: «τι θα πει ο κόσμος», «τι θα σκεφτεί ο τάδε για σένα», «μήπως η δείνα παρεξηγηθεί;», «αυτό είναι το σωστό, αφού όλοι στο λένε».

Γιατί λοιπόν να ΜΗΝ υπολογίζουμε τις γνώμες των άλλων;

  1. Γιατί λέει περισσότερα για εκείνους παρά για εμάς.  Λέει για τις δικές τους επιθυμίες, προσδοκίες, τη φάση που περνούν, τι είναι σημαντικό για εκείνους.  Λέει για τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, τι τους θυμώνει, τι τους λείπει.  Ειδικά οι πλέον επικριτικοί κι επιθετικοί άνθρωποι, είναι αυτοί ακριβώς που νιώθουν ή είναι οι πλέον ανεπαρκείς.  Σκεφτείτε ότι η επίκριση και τα τσουχτερά σχόλια μπορεί να είναι μια άμυνα, ή μια ικανότητα που ανέπτυξαν για να αντισταθμίσουν άλλες ελλείψεις.
  2. Γιατί μας αποπροσανατολίζουν και πλήττουν την αυτοεκτίμησή μας.  Ο καθένας έχει τις δικές του προτεραιότητες, προτιμήσεις, στόχους και τον δικό του τρόπο να πορεύεται.  Εάν εμείς επηρεαζόμαστε κάθε φορά που κάποιος μας δείχνει τον δικό του δρόμο, απλά χάνουμε το δικό μας.  Δεν μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στις επιλογές μας, απογοητευόμαστε και πληγώνουμε τους οικείους μας.  Επίσης, οι γνώμες που υποτιμούν και προσβάλλουν, βλάπτουν την ψυχοσωματική μας υγεία, δημιουργούν ηττοπάθεια και τείνουν να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
  3. Ακόμα κι αν οι γνώμες των άλλων ανταποκρίνονται σε μια πραγματικότητα, δηλαδή περιγράφουν με ακρίβεια κάτι που είμαστε, έχουμε, ή μας ταιριάζει, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέλουμε κιόλας!  Μπορεί για παράδειγμα να μου πει κάποιος «μα είσαι τόσο καλή στη διδασκαλία»… αλλά να βαριέμαι αφάνταστα να διδάξω, να ακούσω «έχεις τόσα από τη δουλειά σου, πάρε ένα νέο αυτοκίνητο»… αλλά εγώ να προτιμώ να τα χαλάσω σε ένα ταξίδι, ή να με συμβουλέψουν «α, αυτό το χτένισμα θα σου πηγαίνει»… αλλά εμένα να μην μου αρέσει.  Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε με βάση όλα όσα έχουμε ή μπορούμε, αντιθέτως είναι καλό να επιλέγουμε.
  4. Γιατί οι γνώμες διαφέρουν, αλλάζουν, αποκτούν άλλη βαρύτητα στην πορεία της ζωής μας.  Πόσες γνώμες αλήθεια υπάρχουν;  Πόσες ακόμα φορές έχουμε δει ανθρώπους να συμπεριφέρονται  με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον αναμενόμενο, ή από αυτόν που κάποτε υποστήριζαν;  Πόσες φορές έχουμε κι εμείς οι ίδιοι αναθεωρήσει τις απόψεις, τα γούστα, τις προτεραιότητες μας;  Τέλος ας μην ξεχνάμε πως οι πράξεις μας χρειάζεται να συμβαδίζουν με τις απόψεις.  Οι γνώμες πολλές φορές λέγονται για εντυπωσιασμό, χωρίς να έχουμε τη δύναμη ή τη δυνατότητα να περάσουμε στην πράξη.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως οι γνώμες των άλλων μας είναι άχρηστες.  Δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε φτερά στον άνεμο, αλλά ό,τι ακούμε μπορεί να αξιοποιηθεί.

 

Γιατί επομένως να τις υπολογίζουμε, τελικά;

  1. Γιατί αν παρατηρούμε πως επηρεαζόμαστε πολύ, αυτό μας χτυπά το καμπανάκι να δουλέψουμε την χαμηλή μας αυτοεκτίμηση.
  2. Ως κίνητρο κι ενθάρρυνση για να αλλάξουμε κάτι που ΕΜΕΙΣ θέλουμε.  Κάποιες άκαμπτες πεποιθήσεις και «πρέπει», ή κάτι που νιώθαμε εδώ και καιρό πως δεν μας εκφράζει πια.
  3. Για να συνειδητοποιήσουμε πως είναι άσχημο να φυτρώνεις όπου δεν σε σπέρνουν, να είσαι αδιάκριτος, ή παρεμβατικός.  Να μάθουμε κι εμείς να λέμε τη γνώμη μας με άλλο τρόπο ή καθόλου.
  4. Γιατί μαθαίνουμε κάτι για τους άλλους!  Κάτι που δεν μπορούσαμε να δούμε, δεν ξέραμε, δεν φαίνεται, μερικές φορές αποκαλύπτεται από τη γνώμη που εκφράζουν.

 

Συνοψίζοντας:

Οι άνθρωποι που ακούνε προσεκτικά τους άλλους, πάντα κάτι μαθαίνουν.

Οι άνθρωποι που έχουν την τόλμη να αντικρούσουν, ή τη δύναμη να αγνοήσουν μια αντίθετη γνώμη, κερδίζουν επιπλέον ένα μέρος της ελευθερίας τους.


 

Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης. 

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων. 

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

 

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

 

Φωτό από: pictures.4ever.eu

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates