Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήπως δεν είστε πολύ πρωινοί τύποι; Ξανασκεφτείτε το!

EMPNEYSH-TZINA-XONDROY-PIO-KONTA-STON-AYTHENTIKO-MAS-EAYTO-1

Τζίνα Χονδρού, Ψυχολόγος

www.psychologyhealth.gr

Ξέρουμε πως η καθημερινότητα είναι οργανωμένη για πρωινούς τύπους, αυτούς δηλαδή που κοιμούνται και ξυπνούν σχετικά νωρίς. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι γενικά πιο υγιείς και αποτελεσματικοί, ακόμα και πιο… αδύνατοι! Φαίνεται να τους ευνοούν και τα τρία «ρολόγια» της ζωής μας, το κοινωνικό, το βιολογικό και το ηλιακό.

Αν λοιπόν σας αρέσει λίγο (ως πολύ!) παραπάνω το χουζούρι και νιώθετε πως δεν μπορείτε να λειτουργήσετε καλά μέχρι την μέση της ημέρας… δείτε τι άλλο μπορεί να χάσετε:

  1. Τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Τα άτομα που ξυπνούν πιο αργά (και κοιμούνται πιο αργά) φαίνεται να είναι πιο ασταθή συναισθηματικά. Οι βραδινοί τύποι φαίνεται να είναι επίσης λιγότερο ικανοί στην διαχείριση των συναισθημάτων, την αυτοσυγκέντρωση και την επίλυση συναισθηματικών προβλημάτων, λιγότερο προσεκτικοί και με λιγότερες αναστολές! Ίσως γι’ αυτό οι βραδινοί τύποι έχουν και περισσότερες ερωτικές περιπέτειες, αλλά είναι πιο συχνά μόνοι, χωρίς σταθερή σχέση.

  1. Τις σωστές αποφάσεις. Το πρωί φαίνεται να έχουμε καλύτερη κρίση, πιο ηθικό τρόπο σκέψης, περισσότερη ενέργεια και πιο καθαρό μυαλό. Τα βράδια κάνουμε πιο «ανόητες» επιλογές λόγω σωματικής εξάντλησης και γνωστικής υπερφόρτωσης. Έτσι λοιπόν δεν είναι πολύ καλή ιδέα να συζητήσετε ένα σοβαρό εργασιακό ζήτημα, να κάνετε μια μεγάλη αγορά, ή να αποφασίσετε κάτι που θα επηρεάσει τη ζωή σας αργά το βράδυ. Συγκρατηθείτε, κοιμηθείτε καλά και όταν ξυπνήσετε μπορεί να δείτε τα πράγματα διαφορετικά.

  1. Το χρόνο για να είστε ευτυχισμένοι. Γιατί για να νιώσουμε ευτυχισμένοι, θέλουμε να έχουμε χρόνο και διάθεση να ασχοληθούμε με τους φίλους μας, με κάποιο χόμπι, τη σωματική μας άσκηση, ή απλά να χαλαρώσουμε. Συνήθως λέμε πως δεν βρίσκουμε χρόνο για οποιεσδήποτε ευχάριστες δραστηριότητες, γιατί αν ξυπνάμε αργά, αναγκαστικά θα ασχοληθούμε με δουλειές κι υποχρεώσεις. Έτσι θα προσπαθήσουμε να χωρέσουμε όλα τα υπόλοιπα στο τέλος της ημέρας…που είμαστε πια πολύ κουρασμένοι, οπότε δεν δίνουμε και δεν παίρνουμε την ποιότητα που θα μπορούσαμε.

  1. Τον άντρα ή τη γυναίκα της ζωής σας! Όταν κάνετε μια νέα γνωριμία, προτείνετε ένα πρωινό καφεδάκι, αντί για το κλασικό «πάμε για ένα ποτό». Μπορεί να φαίνεται πιο ρομαντικό το βραδινό ραντεβού, μπορεί να νιώθετε λιγότερο ανασφαλείς μέσα στα… σκοτάδια, αλλά το πρωί είναι πιο πιθανό να πείτε «ναι» στον σωστό άνθρωπο! Όπως ήδη είπαμε, το πρωί παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις κι έχουμε μεγαλύτερο αυτοέλεγχο. Επιπλέον τα βράδια γινόμαστε πιο κυνικοί και επικριτικοί, έτσι μπορεί πιο εύκολα να απορρίψουμε έναν κατάλληλο για εμάς άνθρωπο. Το πρωί από την άλλη, είμαστε πιο φρέσκοι και χαλαροί, χωρίς πολλές προσδοκίες και άγχος για το αν «θα πάει καλά η βραδιά». Εξάλλου αν πάει καλά το πρωινό ραντεβού, θα είναι όλη η μέρα (και η νύχτα) μπροστά!

Βέβαια και οι βραδινοί τύποι έχουν τα θετικά τους: θεωρούνται πιο «έξω καρδιά», δημιουργικοί, με χιούμορ και πιο έξυπνοι! Αλλά μην φανταστείτε ότι αυτά αναφέρονται στους ανθρώπους που κοιμούνται χαράματα… Για παράδειγμα, οι «πιο έξυπνοι» είναι αυτοί που κοιμούνται γύρω στις 12.30 – 1.00 π.μ.!

Αν συστηματικά δεν μπορείτε με τίποτα να κοιμηθείτε πριν το πρωί και ξυπνάτε μεσημέρι ή και απόγευμα, σκεφτείτε μήπως πάσχετε από το Σύνδρομο Καθυστερημένης Φάσης Ύπνου. Αυτό είναι μια δυσλειτουργία του εσωτερικού σας «ρολογιού», που χρειάζεται θεραπεία με τη βοήθεια ειδικού για να συντονιστεί.

Δεν είναι πάντως ανάγκη να ξυπνάμε όλοι στις 6 το πρωί. Υπάρχουν διαφορές, ακόμα και γενετικές, που δημιουργούν διαφορετική προδιάθεση στους ανθρώπους, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να ξεκινάμε την ημέρα μας πιο νωρίς!


Η Τζίνα Χονδρού είναι αδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης, έκφρασης, κοινωνικοποίησης.

Τα τελευταία 20 χρόνια συνδυάζει κλινική και εκπαιδευτική εργασία, δίνοντας έμφαση σε μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας, τη ψυχοβιολογία, τις γνωστικές διεργασίες και τη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα ήταν… ίσως πάλι ψυχολόγος, αλλά πάντα θετική, δοτική και “σε σχέση”!

Τζίνα Χονδρού

www.psychologyhealth.gr

Διεύθυνση: Ελπίδος 7, Αγία Παρασκευή, Τηλ.: 6974071425

Φωτό από: sound-acu.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates