ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τοξική σχέση και τρόποι για να ξεφύγεις από αυτήν!

Post by: 28/08/2020 0 comments

Το ξέρεις πως οι σχέσεις θέλουν σκληρή δουλειά και από τους δυο.

Καυγάδες και προβλήματα μέσα στη σχέση θα υπάρχουν πάντα, το θέμα είναι να μην ξεφεύγει το πράγμα και φτάνουμε στα άκρα.

Αν μιλάμε για έναν καυγά για χαζά πράγματα τότε δεν πρέπει να ανησυχούμε, όμως όταν οι καυγάδες ξεφεύγουν ή αν ο σύντροφός μας δεν μας φέρεται καλά ή αδιαφορεί για εμάς, τότε ναι είμαστε μέσα σε μια τοξική σχέση όπου θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε τρέχοντας!

Ας δούμε πρώτα τι είναι μια τοξική σχέση:

Τοξική σχέση είναι όταν είσαι μέσα σε μια καταδικασμένη σχέση όπου το ταίρι σου σε προσβάλλει και σε μειώνει συνεχώς, δεν σε υποστηρίζει και δεν σε σέβεται.

Η τοξική σχέση φαίνεται και βγάζει μάτι όταν οι δυσάρεστες στιγμές είναι περισσότερες από τις όμορφες στιγμές.

Επίσης, τοξική σχέση είναι όταν πέρα από τη λεκτική βία υπάρχει και η σωματική βία, όπου εκεί μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια, ζητώντας βοήθεια από ειδικούς.

Οι σχέσεις οι τοξικές είτε είναι ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές, είτε οικογενειακές πρέπει να κόβουμε κάθε επαφή. Ειδικά στις ερωτικές σχέσεις δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου η άποψη “τον θέλω παρόλο που είναι βίαιος”.

Γιατί είναι τοξικός ο σύντροφος:

Ο σύντροφος μπορεί να είναι τοξικός διότι μπορεί και στο οικογενειακό του περιβάλλον να ζούσε άσχημες στιγμές και να θεωρεί πως η συμπεριφορά αυτή είναι σωστή.

Μπορεί, επειδή υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων και δεν ταιριάζει ένα ζευγάρι, να δίνει ο ένας στον άλλον δικαιώματα και τότε ο σύντροφος να ξεσπάει με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Αν ξεκινήσεις μια τοξική σχέση, πρέπει να φύγεις έγκαιρα από αυτήν. Επίσης πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να προσπαθείς να μην ξαναπέσεις σε τοξικό άνθρωπο.

Τοξικός είναι και εκείνος που θα σε γεμίσει τύψεις ή θα σου φορτώσει τα δικά του προβλήματα. Ή μπορεί να είναι καταθλιπτικός και να πρέπει να τον βοηθήσεις, οπότε αυτό να σε παρασύρει και σένα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι:

  • Η οποιαδήποτε μορφή βίας και κακοποίησης ή κατάχρησης, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.
  • Η δυστυχία που υπάρχει, αν μέσα στη σχέση σου δεν νιώθετε θετικά συναισθήματα, αλλά αρνητικά.
  • Η παθητική ζήλεια είναι είδος τοξικότητας.
  • Επιπλέον, οι συχνές αρνητικές αλλαγές στη ψυχική υγεία πρέπει να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Τι πρέπει να κάνεις αν είσαι μέσα σε τοξική σχέση:

Αν κάποιος από τα συγγενικά σου πρόσωπά ή από το φιλικό σου ή εργασιακό σου περιβάλλον ή ακόμα και η σχέση σου έχουν σημάδια τοξικότητας αμέσως μιλάς με ειδικούς.

Μόνο εκείνοι μπορούν να σε βοηθήσουν να το ξεπεράσεις και να προχωρήσεις παρακάτω.

Μη μένεις ποτέ μέσα σε μια σχέση τοξική και ούτε να πιστεύεις πως θα αλλάξεις το χαρακτήρα του συντρόφου σου.

Ο χαρακτήρας δεν αλλάζει ποτέ.

Κλείνοντας, θα στο ξαναπώ ζήτα βοήθεια από ειδικούς αν βρίσκεσαι μέσα σε μια τέτοια σχέση, μην καταστρέψεις τον εαυτό σου!

 

Τίνα Α. Μιχαηλίδου

Relationship Blogger

https://www.facebook.com/ItsMyLifeByTinaMichaelidou/

https://www.instagram.com/michaelidou_tina/

https://www.tinamichaelidou.gr/

 

Πηγή: www.tinamichaelidou.gr

Φωτό από: HealthyPlace

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons