Ελληνική τρατορία θαλασσινών
Το Σάββατο μετά από πολλές αναβολές … (να σας πω την αλήθεια βαριόμουν να κατέβω από τα βόρεια στα νότια προάστια ), πήγαμε στο Ιώδιο.
Το παρκάρισμα ήταν εύκολο. Φτάσαμε πρώτοι, όπως συνήθως, οπότε περιμένοντας τους άλλους παρήγγειλα ένα τσίπουρο, αφήνοντας τον σερβιτόρο να μου διαλέξει τον μεζέ .
«Να σας φέρω λακέρδα» με ρωτάει. «Γιατί όχι;», του απαντάω. Η λακέρδα εκπληκτική. Λιπαρή, όπως πρέπει, με κόκκινο κρεμμύδι (όπως το τρώνε στην Πόλη). Μαζί μας έφερε μικρά ντάκος…και μία ταραμοσαλάτα…συμπαθητικά….
Με την άφιξη των υπολοίπων δώσαμε την παραγγελία. Ξεκινώντας με ταρτάρ τόνου (ήταν πολύ νόστιμο), συνεχίσαμε με καπνιστό χέλι σε πήλινο σκεύος με πατάτες και ντομάτες. Ήταν λίγο αλμυρό όμως σε σχέση με τις πολλές (σχεδόν άψητες) πατάτες που αποτελούσαν τη βάση του και οι οποίες έμειναν γιατί ήθελαν πολύ ακόμα ψήσιμο. Τα καλαμάρια σχάρας με λάδι τρούφας και σπαράγγια ήταν αδιάφορα, αρκετά καλά ψημένα αλλά με γεύση που χανόταν και δύο σπαράγγια στις άκρες του πιάτου, ο γόνος καλαμαριού τηγανητός με ντίπ σκόρδου σωτέ με σάλτσα βασιλικού και πατατάκια τσίπς. Άλλους ενθουσίασε αλλά εμένα μ’ ενόχλησε η πολλή κρέμα στην sauce.
Τα κυρίως πιάτα ήταν αποκάλυψη !!! Ριζότο καλαμαριού με το μελάνι σουπιά, ριζότο με γαρίδες και φρέσκια ντομάτα. Εγώ έφαγα χτένια (scallops) στην σχάρα με σκόρδο, λευκό κρασί και μαϊντανό, πάνω σε πουρέ φάβας !!!! Haute gastronomie…
Τέλος απολαύσαμε σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια και πανακότα φράουλα. Πολύ καλά και αυτά.
Το Ιώδιο έχει τρομερή κάβα με κρασιά για όλα τα βαλάντια. Έχει ελληνικά αλλά και ξένα κρασιά, Καλιφορνέζικα, Χιλιανά και Αυστραλιανά που θεωρούνται αυτή τη στιγμή κορυφαία. Ακόμα και σε αυτά, οι τιμές διατηρούνται λογικές ως χαμηλές, θα έλεγε κανείς, σε σχέση με άλλα μαγαζιά του ιδίου επιπέδου. Εμείς προτιμήσαμε το χύμα λευκό το οποίο ήταν ένας τίμιος.. Ροδίτης.
Τελικά το Ιώδιο είναι ένα τίμιο μαγαζί που σερβίρει πεντανόστιμα ψαρικά με λογικές τιμές….
Ιώδιο
Αχιλλέως 119β, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 988 4258, email: info@iodio.gr