Το 2009 ήταν η πρώτη χρονιά που η οικονομική κρίση έκανε δειλά την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Σήμερα, στο 2015, και η κρίση συνεχίζεται ακάθεκτη. Προφανώς, ο χώρος του βιβλίου δεν έμεινε αλώβητος. Αντιθέτως. Για παράδειγμα θα αναφέρω ότι το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), ο οργανισμός – στολίδι που κοσμούσε το χώρο του βιβλίου και εκπροσωπούσε λογοτεχνικά διεθνώς την Ελλάδα, έκλεισε στο όνομα μιας υποτυπώδους κρατικής οικονομίας.
Είναι πάνω από 500 τα βιβλιοπωλεία που έκλισαν και χιλιάδες οι εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά.
Ενώ πριν την κρίση τυπώνονταν ετησίως περίπου 10.000 νέοι τίτλοι, σήμερα έχουνε πέσει κάτω από τις 8000. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου τονίζει σχετικά την «…μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 15% στο τελευταίο εξάμηνο (ενν. του 2014) και τη μείωση κατά 50% της κερδοφορίας του κλάδου…»
Μια έρευνα καταγράφει ότι το 2008 όλοι οι εκδοτικοί οίκοι της Ελλάδας είχαν ένα συνολικό τζίρο από το βιβλίο που έφτανε τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Σήμερα πια στο 2015 μετά βίας αυτό το ποσό ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια και βαίνει συνεχώς μειούμενος. Δηλαδή ο Έλληνας αγοράζει πλέον λιγότερα βιβλία.
Απ΄ την άλλη πάμπολλα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σήμερα δεν πωλούν πια καινούργια βιβλία αλλά μεταχειρισμένα, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ. Μιλάμε για βιβλία με κιτρινισμένα φύλλα, τσαλακωμένα, και ενίοτε με σκισμένες σελίδες.
Όλο και λιγότερα καλά βιβλία εκδίδονται ενώ πολλά βιβλία πια είναι αμφιβόλου ποιότητας (γεμάτα βωμολοχίες, ύβρεις, προστυχιές, κτλ) που δεν έχουν να προσφέρουν στον αναγνώστη τίποτε το καινούργιο και το ψυχωφελές. Επίσης η ποιότητα κατασκευής τους πολλές φορές είναι τόσο χαμηλού επιπέδου που αναρωτιέσαι, αν αξίζει να τα πιάσεις στο χέρι σου. Γι΄ αυτό εξάλλου πωλούνται ακόμα και στα περίπτερα μαζί με τσίχλες, τσιγάρα και εφημερίδες.
Όλα αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο χώρο του βιβλίου σίγουρα δεν αποτελούν καλά νέα. Αλλοίμονο. Ποίο μπορεί να είναι το μέλλον του ελληνικού βιβλίου σήμερα;
Φωτό από: www.ibelieve.com
@tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια