ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παρατηρώντας τη ζωή μεταξύ Βοστώνης-Λονδίνου και Αθήνας

Παρατηρώντας τη ζωή μεταξύ Βοστώνης-Λονδίνου και Αθήνας

Post by: 28/02/2013 0 comments

Ποιός είναι ο «κλέφτης» και ποιος ο νοικοκύρης;

Καλή Χρονιά σε όλους. Με υγεία και αντοχή σε όλα. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα θέμα που προέκυψε τους τελευταίους μήνες στην Αγγλία. Μέχρι τον Αύγουστο του 2012 το ξέρατε ότι αν κάποιος είχε στην κατοχή του μια κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) και δεν φρόντιζε να την προφυλάσσει από πιθανή κατάληψη κάποιου τρίτου ατόμου, τα δικαιώματα ήταν υπέρ του καταληψία και όχι υπέρ του ιδιοκτήτη; Και όμως αυτός ήταν ο νόμος.

Πιο συγκεκριμένα βάσει της παλιάς νομοθεσίας, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να ξεκινήσει μια ολόκληρη διαδικασία εμπλέκοντας την τοπική αυτοδιοίκηση (το council στο οποίο ανήκε το ακίνητο), την αστυνομία και πιθανά και τον δικηγόρο του, ούτως ώστε να κάνει την καταγγελία κατάληψης της περιουσίας του, για να μπορέσει να υποχρεώσει τον καταληψία να φύγει από την ιδιοκτησία του. Αυτή η διαδικασία έπαιρνε περίπου τρεις με τέσσερεις μήνες. Πρόσθετα, έπρεπε να αναλάβει όλα τα έξοδα παραβόλων, αμοιβών τρίτων, όλα τα κόστη για τα συνεργεία σε περίπτωση που το ακίνητο είχε φθορές με την αποχώρηση του καταληψία. Και όλα αυτά γιατί κυριαρχούσε η άποψη ότι ο ιδιοκτήτης έπρεπε να έχει φροντίσει να προστατεύει τον χώρο του και ότι ο καταληψίας βρήκε την ευκαιρία να μπει σε αυτόν, αφού δεν ήταν καλά φυλασσόμενος. Ο νόμος δηλαδή προστάτευε τον θύτη και όχι το θύμα. Κουφό δεν είναι;

Ο νόμος αυτός από τον Σεπτέμβριο του 2012, αποτελεί παρελθόν γιατί κρίθηκε ως άδικος. Καταργούνται πλέον τα δικαιώματα των squatters όπως ονομάζονται οι καταληψίες και το αδίκημά τους είναι πλέον ποινικό. Το πρόστιμο που θα καταβάλουν φτάνει τις πέντε χιλιάδες λίρες και η ποινή φυλάκισής τους είναι έξι μήνες.

Δίκαιο ως προς τους ιδιοκτήτες, έλα όμως που έχουν ξεσηκωθεί πολλές Οργανώσεις που αντιδρούν σε αυτό το νέο νομοσχέδιο αφού θεωρούν ότι αυτό θίγει τα Δικαιώματα Ζωής πολλών αστέγων (υπολογίζονται γύρω στις 720.000 στην Αγγλία σήμερα). Αναφέρουν και καταγγέλλουν ότι πολλοί άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο και ότι με τον παλιό νόμο, είχαν το περιθώριο κάποιοι από αυτούς να έχουν μια στέγη. Τώρα η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει κατά πολύ τα κονδύλια υπέρ των αστέγων και με τις πιέσεις των Οργανώσεων αναμένεται να είναι ικανοποιητικό. Τέλος καλό και για τους ιδιοκτήτες αλλά και τους καταληψίες.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons