Είναι 11 και 11, 22 μαντράχαλοι που κυνηγάνε μια μπάλα για 90 λεπτά και κάποιες χιλιάδες άλλοι ανόητοι που τους παρακολουθούν. Αυτή είναι μία υποτιμητική περιγραφή για το ποδόσφαιρο, που είναι τελείως αβάσιμη και προέρχεται κυρίως από αυτούς που απλώς δεν τους αρέσει το άθλημα και «ενοχλούνται» με τα εκατομμύρια που το αγαπάνε.
Είναι σαν να λέω εγώ ότι όλοι οι σοπράνο και οι τενόροι απλώς ουρλιάζουν, επειδή δεν μου αρέσει η όπερα.
Ας καταγράψουμε όμως, μερικά αντικειμενικά δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μία πιο τεκμηριωμένη άποψη για τις νοητικές και πνευματικές ικανότητες των κορυφαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Ας δούμε με πιο απλά λόγια πόσο έξυπνοι είναι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και πόσο «έξυπνο» είναι το ποδόσφαιρο, δηλαδή το προϊόν που παράγουν.
Οι top επαγγελματίες ποδοσφαιριστές:
1. Είναι οι βασικοί συντελεστές και δημιουργοί του δημοφιλέστερου θεάματος με δισεκατομμύρια θαυμαστές σε όλες τις ηπείρους της γης. Κανένα άλλο θέαμα, πολύ δε περισσότερο άθλημα, δεν τυγχάνει τέτοιας αποδοχής.
2. Αμείβονται για το προϊόν τους με πλουσιοπάροχα συμβόλαια, που φτάνουν σήμερα τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (Κριστιάνο Ρονάλντο), πολύ περισσότερο από τις μέσες αποδοχές της συντριπτικής πλειοψηφίας επαγγελματιών.
3. Παράγουν ένα προϊόν, που είναι αντικείμενο αξιοποίησης και παραγωγής πλούτου για μία από τις πιο εύρωστες βιομηχανίες. Περιλαμβάνει clubs, ομοσπονδίες, προπονητές, διαιτητές, ιατρικό προσωπικό, όλα το φάσμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εταιρείες παραγωγής αθλητικού υλικού, επαγγελματίες εστίασης και βεβαίως άλλες εταιρείες που ως χορηγοί επενδύουν και καρπώνονται οφέλη από τη φήμη του ποδοσφαίρου.
4. Εργάζονται καθημερινά στις πιο απαιτητικές συνθήκες σωματικής και πνευματικής καταπόνησης, υποχρεωμένοι να φέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Οφείλουν να διατηρούνται σε άριστη σωματική και φυσική κατάσταση, να εφαρμόζουν τις εντολές του συλλόγου σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ωραρίων και διατροφής, να αναπτύσσονται πνευματικά αυξάνοντας τα επίπεδα αυτοπειθαρχίας, αυτοπεποίθησης, ανταπόκρισης σε πιεστικά ή και κάποιες φορές «εχθρικά» περιβάλλοντα.
5. Αναπτύσσουν τέτοια γνώση και εμπειρία για το αντικείμενό τους, αποτέλεσμα της εντατικής καθημερινής προπόνησης και τριβής, που είναι σαν να αποκτούν Phd στο ποδόσφαιρο, ακριβώς όπως καταξιωμένοι επαγγελματίες έχουν Phd στην ιατρική, στην οικονομία, στη διοίκηση επιχειρήσεων, στα νομικά.
6. Κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, επιδεικνύουν εξαιρετικές δεξιότητες ομαδικής δουλειάς (teamwork), πρόβλεψης (anticipation) και λήψης αποφάσεων (decision making), χαρακτηριστικά που αποτελούν προϋποθέσεις επιτυχίας για τους σπουδαιότερους επαγγελματίες και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Στο βίντεο που ακολουθεί και προβλήθηκε στο βρετανικό δίκτυο Sky Sports, μελετήθηκαν και καταγράφηκαν σε συνθήκες εργαστηρίου οι διανοητικές ικανότητες του Κριστιάνο Ρονάλντο, την ώρα που εξασκεί το άθλημα. Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε στο δεύτερο μέρος του πειράματος, πώς αντιδρά ο κορυφαίος ίσως ποδοσφαιριστής του κόσμου, σε συνθήκες απόλυτου σκότους, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι οι καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές έχουν αντίστοιχες αποδόσεις, όπως δείχνουν οι έρευνες γενικότερα.
Η μπάλα έρχεται προς το μέρος του και τα φώτα σβήνουν τελείως. Μπορεί να πετύχει το σκοπό του, να στείλει την μπάλα στο τέρμα, βασισμένος στη γνώση, στην εμπειρία και στις πληροφορίες που συνέλεξε από το περιβάλλον, όσο έβλεπε;
Όπως λένε και οι ερευνητές, η μέση ανθρώπινη αντίδραση είναι 200msec. Ο Ρονάλντο στα 500msec είχε υπολογίσει την ταχύτητα, την τροχιά της μπάλας και είχε ήδη προγραμματίσει το σώμα του για να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή. Όπως είπε και ο ίδιος, έπρεπε να δημιουργήσει στο μυαλό του την εικόνα, για να υπολογίσει προς τα πού θα πάει η μπάλα και εφαρμόζοντας την τεχνική του να τη στείλει στα δίχτυα.
Μετά από αυτό πείτε μου…
Είναι ο Ρονάλντο ένας από τους 22 μαντράχαλους που κυνηγούν μια μπάλα
ή μήπως είναι λίγο πιο έξυπνος;