-
Πολύ ωραία θέα…
-
Όντως!
-
Να βάλεις τη ζώνη σου…
-
Βάλε κι εσύ τη δική σου να είσαι ασφαλής!
-
Αυτό ήταν λάθος… δεν πρέπει να ξαναγίνει…
-
Ναι, και θα έχουμε συνέπειες.
-
Πώς σου φάνηκε;
-
Ήταν πολύ καλή ταινία!
Αυτοί είναι μερικοί από τους καθημερινούς διαλόγους. Πιθανώς να φαντάζεστε ότι οι συνομιλητές είναι συνομήλικοι ή ενήλικοι. Όχι. Ο δεύτερος από τους συνομιλητές είναι ένα κοριτσάκι 3 χρονών. Που εκπλήσσει καθημερινά με το πόσα ξέρει και τι λέει. Με τη σωστή χρήση των ελληνικών, με την κατάλληλη και εύστοχη έκφραση των αφηρημένων εννοιών, με τον απέραντο συναισθηματικό και κριτικό κόσμο των καλών και των κακών, των λαθών και των συνεπειών. Η ερώτηση είναι εύλογη, συνηθισμένη και προφανής: «Μα πού τα ξέρει όλα αυτά;». Και η απάντηση επίσης: «Αυτά είναι εξελιγμένη γενιά». Όπου «αυτά» βάλτε τα παιδιά που καταφέρνουν όλα αυτά.
Συμφωνώ απόλυτα, είναι «εξελιγμένη γενιά». Ας δούμε όμως, τι σημαίνει αυτό και πώς ερμηνεύεται. Όπως για κάθε τι, υπάρχουν πολλές θεωρίες, φυσικές και υπερφυσικές. Υπάρχει η θεωρία ότι παιδιά αυτής της γενιάς, δύο προηγούμενων και δύο επόμενων, αποτελούν τις 5 γενιές των παιδιών indigo που έχουν πάθος για τη τέχνη και τη μουσική, που έχουν έντονο συναίσθημα ανεξαρτησίας, που θέλουν και ζητούν να τους φέρονται με σεβασμό και κατανόηση, που έχουν έντονη προσωπικότητα και δυνατό το συναίσθημα του εγώ μέσα τους. Και που αυτά τα παιδιά μπορεί να εξελιχθούν σε κρυστάλλινα παιδιά και ουράνια παιδιά και λοιπά και λοιπά. Μπορεί. Δεν λέω όχι. Δεν ξέρω.
Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχω τη δική μου θεωρία, που δεν είναι ακριβώς θεωρία, αλλά καταγραφή γεγονότων. Και αποδεικνύεται, δίνοντας απολύτως λογική εξήγηση στο «φαινόμενο» της σημερινής γενιάς παιδιών.
Πριν από κάμποσο καιρό, ο πατέρας της τρίχρονης απάντησε στην ερώτησή της γιατί φοράει ζώνη, όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο. «Για να είμαι ασφαλής». Και εκείνη κράτησε την απάντηση και την επανέφερε την κατάλληλη στιγμή. Δεν της είπε «είσαι μικρή ακόμα, θα σου εξηγήσω αργότερα.» Γιατί δεν χρειάζεται να της εξηγήσει αργότερα. Καταλαβαίνει τώρα. Είναι μικρή, δεν είναι χαζή. Και έχει ήδη τις δυνατότητες να αφομοιώσει, να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει σωστά πολύ μεγάλο εύρος πληροφοριών. Για εκείνη δεν υπάρχει «μαμ, νάνι, άτα». Δεν υπήρξε ποτέ. Υπάρχει μόνο «φαγητό, ύπνος, βόλτα».
Οι γενιές αλλάζουν και εξελίσσονται γιατί τα περιβάλλοντα αλλάζουν και εξελίσσονται. Οι γονείς αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα παιδιά και τα τροφοδοτούν με πλήρη και προκλητικά ερεθίσματα γνώσης και συναισθημάτων από πολύ νωρίς. Σήμερα, τα μωρά που γίνονται παιδιά μεγαλώνουν με κλασική μουσική, έχουν τη δική τους βιβλιοθήκη και επιλέγουν μεταξύ κλασικού παραμυθιού και εκπαιδευτικού βιβλίου, έχουν τη δική τους συλλογή από dvd, πάνε θέατρο και σινεμά από 3 ετών και όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά.
Όπως στη δική μου γενιά ήταν φυσιολογικό η πρώτη οργανωμένη εμπειρία κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης να είναι το νηπιαγωγείο στα 5. Τώρα, όλα τα παιδιά από περίπου 3 ετών εκπαιδεύονται και εξελίσσονται στον παιδικό σταθμό, που σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στο «φαινόμενο».
Η σύγχρονη γενιά είναι πιο εξελιγμένη γιατί η έρευνα, η επιστήμη, η πληροφορία, η γνώση και κυρίως οι γονείς είναι πιο ανοικτοί και πιο συνειδητοποιημένοι στο να εκπαιδεύσουν, να εξηγήσουν, να πλουτίσουν και να θωρακίσουν τα παιδιά τους ψυχοσυναισθηματικά, με τον ρόλο πλέον του σύγχρονου πατέρα να είναι ενεργός, ουσιαστικός και εξίσου καθοριστικός.
Αν το σκεφτείτε, θα διαπιστώσετε ότι και το ανιψάκι σας και το βαφτιστήρι σας και το παιδί του γείτονα και ο συμμαθητής του μικρού σας μιλάει, αντιλαμβάνεται και συμπεριφέρεται λες και είναι παιδί indigo.
Τελικά, μήπως δεν είναι indigo τα παιδιά αλλά οι γονείς που έχουν εξελιχθεί τόσο;
Φωτό από: www.sxc.hu