Η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική. Εκτός από ένα ιδιαίτερα πλούσιο λειτουργικό σύστημα επικοινωνίας, μέσω της ταυτοποίησης αντικειμένων και εννοιών με λέξεις, έχει και ένα ακόμα σπουδαίο χαρακτηριστικό. Περιλαμβάνει λέξεις, που έχουν τη δύναμη να περιγράφουν μονομιάς με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο μία σύνθετη κατάσταση ή έναν ολόκληρο συναισθηματικό κόσμο.
Μία τέτοια λέξη είναι η «γενναιοδωρία». Τι λέει αυτή; Ότι πρέπει να είσαι γενναίος για να δίνεις τα δώρα σου ή ότι όταν δίνεις τα δώρα σου απλόχερα είσαι γενναίος. Μεγάλη αλήθεια και σπουδαία αρετή μέσα σε μία λέξη. Γιατί η γενναιοδωρία απαιτεί πνευματική άσκηση και πειθαρχία ψυχής.
Η γενναιοδωρία συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνα τα ανθρώπινα συναισθήματα ή αρετές που σε πολλούς σπανίζουν, αλλά σε κάποιους άλλους έχουν δοθεί ή κατακτηθεί «γενναιόδωρα». Αν έχει κάποιος την τύχη να συναντήσει ή να γνωρίσει έναν άνθρωπο γενναιόδωρο, όχι μόνο θα βρεθεί στη θέση να ευεργετηθεί από αυτήν την αρετή αλλά θα δοκιμάσει και την ευτυχή εμπειρία της ανάδειξης του εαυτού του σε κάτι ανάλογο ή παρόμοιο. Γιατί η αρετή της γενναιοδωρίας είναι πανίσχυρη και μεταδοτική. Λαμβάνεις πολλά από τον πάροχό της, επιστρέφεις ελάχιστα, ίσα ή και περισσότερα σε εκείνον και αυτή η ανταλλαγή γεμίζει και τα δύο μέρη χαρά και αγαλλίαση.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης διαπίστωσαν ότι η ροπή προς τη γενναιοδωρία καθορίζεται από την ποσότητα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.
Οι ειδικοί διεξήγαγαν πείραμα, στο οποίο οι δοκιμαζόμενοι κλήθηκαν να μοιράσουν ένα ορισμένο χρηματικό ποσό μεταξύ των ιδίων και ενός αγνώστου ανθρώπου, ο οποίος επίσης χρειαζόταν χρήματα. Το πείραμα έδειξε ότι όσοι είχαν στο χώρο μεταξύ του βρεγματικού λοβού και του κροταφικού λοβού του εγκεφάλου περισσότερη φαιά ουσία, μοιράζονταν τα χρήματα με το άγνωστο πρόσωπο πολύ πιο άνετα.
Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι «σπαγκοραμμένοι» είχαν σημαντικά πιο έντονη δραστηριότητα της περιοχής του εγκεφάλου πίσω από το αυτί, ενώ στους αλτρουιστές το τμήμα αυτό άρχιζε να ενεργοποιείται μόνο όταν γινόταν λόγος για πραγματικά μεγάλο ποσό χρημάτων.
Το πείραμα αυτό απέδειξε με επιστημονικό τρόπο ότι η γενναιοδωρία είναι προσόν των έξυπνων ανθρώπων, που απολαμβάνουν τη ζωή με περισσότερα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Γιατί η γενναιοδωρία είναι ευτυχία. Δίνεις και νιώθεις χαρούμενος, ευτυχισμένος, ελεύθερος. Όταν μετράς συνέχεια, νιώθεις ένας βάρος, έχεις ένα ζόρι που σε σφίγγει γιατί δεν πρέπει να το περάσεις. Ασφυκτιάς στα όρια, που εσύ ο ίδιος έχεις θέσει.
Και κάτι πολύ σημαντικό. Γενναιοδωρία δεν σημαίνει μόνο να δίνεις χρήματα. Γιατί τα αληθινά δώρα δεν είναι υλικά. Όπως λέει πολύ επιτυχημένα και ένα πρόσφατο μήνυμα τηλεοπτικού σταθμού «τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα». Γενναιοδωρία σημαίνει να δίνεις αγάπη, ενδιαφέρον, υποστήριξη, πίστη, χρόνο, ελπίδα, προοπτική, χαμόγελο, μια σφιχτή και ζεστή αγκαλιά. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να είναι κάποιος γενναιόδωρος και μία μόνο προϋπόθεση. Να το θέλει.
«Μην δίνεις τόσα πολλά στον Άγιο Πέτρο και στον Άγιο Παύλο τίποτα.»
είπε ο Ουαλός ποιητής Τζορτζ Χέρμπερτ. Δώστα σήμερα, εδώ και τώρα στους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου για να είσαι ευτυχισμένος, συμπληρώνω εγώ.
Φωτό: Χάρης Τσιρόγλου