Ψυχανάλυση, ψυχοθεραπεία, ψυχολογία.. έννοιες αρκετά συγκεχυμένες στο μυαλό μας, τι είναι το ένα τι είναι το άλλο, τι διαφορά έχουν; Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τον πολύ κόσμο όταν κάποιος πηγαίνει σε κάποιον ΨΥ… έχει κάποιο θέμα!
ΖΟΝΓΚ…. λάθος!
Τα πράγματα σαφώς και δεν είναι έτσι! Η ψυχολογία είναι μία ακόμη έκφανση της επιστήμης και της ιατρικής που στόχο έχει να μελετήσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές, αντιδράσεις και σκέψεις!
Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, η Ψυχοθεραπεία είναι μία θεραπευτική παρέμβαση που σε πρώτο επίπεδο, στόχο έχει να βοηθήσει κάποιον που απλά δεν τα έχει βρει με τον εαυτό του, να γνωρίσει τον εαυτό του, να κατανοήσει αντιδράσεις – αίτιο και αιτιατό –, να επουλώσει πληγές του παρελθόντος.
Η Ψυχανάλυση από την άλλη, είναι ένα είδος της ψυχοθεραπείας το οποίο θεμελιώθηκε από τον Sigmund Freud, και τονίζει τη σημασία και το ρόλο που παίζουν οι παιδικές εμπειρίες και τα βιώματα των 5 πρώτων ετών της ζωή μας στο σχηματισμό της προσωπικότητας μας.
Πριν από 60-70 χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν τα ίδια προβλήματα, η τεχνολογία και ό,τι αυτή επιβάλλει δεν είχε τόσο δυνατή παρουσία, και, αν μη τι άλλο, δεν θυμάμαι τη γιαγιά μου να προβληματίζεται ιδιαίτερα, εκτός από το τι θα βάλει στην εκκλησία την Κυριακή και τι θα μαγειρέψει να φάμε!
Ο κόσμος όμως και η κοινωνία εξελίσσονται, τα προβλήματα και τα άγχη αυξάνονται και μαζί με αυτά χρειάζεται ο καθένας να φροντίζει ακόμη περισσότερο τον εαυτό του! Τρέχουμε τόσο και ενίοτε τρέχουμε γιατί απλά έχουμε μάθει να τρέχουμε, που δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε τίποτα ούτε καν τον εαυτό μας και τις πραγματικές μας ανάγκες.
Έτσι λοιπόν θα έπρεπε, όπως η επίσκεψη σε ένα παθολόγο, οδοντίατρο, γυναικολόγο είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν εγείρει σχόλια, γιατί απλά πονάς κάπου σωματικά και πρέπει να το εξετάσεις, η επίσκεψη στον ψυχολόγο να μην δημιουργεί την αίσθηση ότι κάποιος… έχει πρόβλημα! Δυστυχώς όμως στη χώρα μας, θεωρείται λίγο ταμπού και θέμα κουτσομπολιού… ενώ στην Αμερική για παράδειγμα το να κάθεσαι σε μία πολυθρόνα, και όχι ανάκλιντρο όπως δείχνουν στις ταινίες, και να μιλάς για πράγματα που σε ενοχλούν, προβληματίζουν και απλά ψάχνεις το γιατί, είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό και οριακά in fashion!
Επομένως, αν ξεκινούσαμε και εμείς τις επισκέψεις σε ψυχολόγους προκειμένου να έρθουμε αντιμέτωποι με τον πραγματικό μας εαυτό, να βρούμε λύσεις στα ουσιαστικά θέματα που μας απασχολούν και να επουλώσουμε τις λεγόμενες «πληγές» της ψυχής, τότε σίγουρα οι μισοί τουλάχιστον από τους πόνους του σώματος που μας τυραννούν και που είναι δεδομένοι ότι είναι ψυχοσωματικοί, θα είχαν κάνει φτερά!
Εξάλλου όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «Νους υγιής εν σώματι υγιή». Ας τους ακούσουμε καλύτερα, κάτι παραπάνω ήξεραν…
Φωτογραφία: www.freedigitalphotos.net