Τι ώρα είναι; Τι θα φάμε; Πότε πήγε τόσο αργά; Τι κίνηση είναι αυτή; Πότε θα προλάβω να τελειώσω την παρουσίαση; Πότε θα μου στείλουν αυτά που περιμένω; Τι να διαλέξω από τα δύο; Που να πάμε; Ποιο είναι καλύτερο;
Κατά βάση, μόνο ερωτήσεις κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Για το ποιος, πού, πότε και γιατί, και όλες (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο) συνοδεύονται από βλέμμα απορίας, βαριές ανάσες, πανικό κλπ.
Το άγχος υπάρχει εκεί για να συνοδεύει και να αφυπνίζει την καθημερινότητά μας, αν δεν το είχαμε θα είμαστε «γαϊδούρια» που δεν έχουν υποχρεώσεις και δουλειές, ούτε και ευθύνες να αναλάβουν. Μας κρατάει ζωντανούς, είναι κάτι σα ναρκωτικό.
Αλλά όπως όλα τα πράγματα που προσπαθούν να σε εθίσουν σε κάτι και για να μη φτάσεις στην εξάρτηση και λειτουργείς μόνο με αυτό, χρειάζεται να βάλεις όρια. Όσο το αφήνεις, τόσο σε κυκλώνει, σε πνίγει και στο τέλος σε σκοτώνει, ψυχικά ή ακόμη και σωματικά.
Έχει νόημα; Να αγχωθείς για το αν θα φας κοτόπουλο ή μακαρόνια; Αν θα πάρεις μπλε ή κόκκινη μπλούζα; Αν θα πας διακοπές εδώ ή εκεί; Κανένα… απλές δικές σου αποφάσεις με μηδενικό αντίκτυπο… δεν έγινε και κάτι να πάρεις μια λάθος απόφαση, κανείς δεν θα σου πάρει το κεφάλι. Στο κάτω κάτω μόνο αν κάνεις και κάποιες λάθος αποφάσεις, θα καταφέρεις να μάθεις και να προχωρήσεις.
Έχει νόημα να αγχωθείς για το αν θα προλάβεις να τελειώσεις την παρουσίαση; Το project που έχεις αναλάβει; Κανένα… (το λέω για να το ακούω… ) στο δικό σου χέρι είναι, και το άγχος περισσότερο θα σε μπλοκάρει παρά θα σε αφήσει ελεύθερο να τελειώσεις κάτι που έχεις αναλάβει! Δες το χρόνο σαν σύμμαχο και όχι σαν εχθρό, κάνε focus και «τρέχα», θα τελειώσει αυτό που έχεις αναλάβει, δεν είναι στο χέρι του. ΟΚ υπάρχουν και τα ανθρωπίνως αδύνατα, οι παράλογες και άλογες απαιτήσεις των γύρω που δεν μπορούν να εκπληρωθούν ή δεν μπορούν να εκπληρωθούν έτσι όπως θα θέλαμε εμείς, αλλά και πάλι το άγχος και σε αυτή την περίπτωση δεν θα βοηθήσει.
Μόνο αν κάτι δεν είναι στο δικό σου χέρι υπάρχει νόημα να αγχωθείς.. που και πάλι αν εξαρχής έχεις πάρει σωστές αποφάσεις θα μπορέσεις να διαλέξεις να συνεργαστείς και να συναναστραφείς με ανθρώπους που θα συμμερίζονται τις δικές σου ανάγκες για deadlines και συνέπεια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και επειδή το άγχος καταλήγει να γίνεται το κακό και αναγκαστικό μας κολλητάρι, κάποιοι απλοί τρόποι για την μείωση των παρενεργειών του άγχους είναι οι εξής:
1. Αναπνοές, ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να μπει η σωστή ποσότητα οξυγόνου στο σώμα
2. Περπάτημα στον καθαρό αέρα για να χαζέψετε και να αδειάσετε από σκέψεις
3. Το βράδυ ύπνος με τη συνοδεία μουσικής, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από ένα μυαλό που ξαπλώνει να ξεκουραστεί και απλά καταλήγει να αναλύει το timeplan των ενεργειών της επομένης!
4. Ξεκινήστε άμεσα ένα σπορ που σας εκτονώνει, από απλό τρέξιμο μέχρι μποξ.
5. Πείτε όχι σε κοινωνικές προσκλήσεις που το πιο πιθανό είναι να σας πιέσουν το πρόγραμμα και να αγχωθείτε και άλλο.
6. Ξεκαθαρίστε το χώρο που δουλεύετε, ένα καθαρό γραφείο βοηθάει ένα μυαλό να δουλεύει ακόμη πιο γρήγορα
7. Καταγράψτε όλα όσα έχετε να κάνετε κάθε μέρα και μόλις ολοκληρώνετε κάποια εργασία να τη σβήνετε. Είναι μεγάλη ανακούφιση να σβήνεις ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα.
8. Και η σοκολάτα πάντα βοηθάει… μην το παρακάνετε και μετά αγχωθείτε για το πώς θα χάσετε τα κιλά που βάλατε, αλλά ένα μαύρο σοκολατάκι σε στιγμές μεγάλου άγχους και πανικού χαλαρώνει.
9. Σε αντίθεση με τον καφέ και το τσάι που περισσότερο θα σας τσιτώσουν, για αυτό μην πίνετε πολλούς μέσα στην ημέρα!
Κρατήστε το εξής «Όταν έχω άγχος είναι επειδή ζω στο μέλλον. Όταν έχω κατάθλιψη είναι επειδή ζω στο παρελθόν.» Τάδε έφη εσύ και εγώ!
http://www.thejoyoflivingcentre.ca/joyful-living/how-to-manage-stress/