Το 2008 ο Ντέρεκ Σίβερς πούλησε το online music shop CD Baby για $22εκ. Όλοι εκθείαζαν το επιχειρηματικό του πνεύμα, τη διορατικότητά του, έκανε αρκετά εξώφυλλα περιοδικών ενώ ήταν καλεσμένος και στο Ted, ώστε να μοιραστεί την εμπειρία και τη γνώση του. Όταν λοιπόν σε μία συνέντευξη τον ρώτησαν γιατί πιστεύει ότι είναι τόσο επιτυχημένος απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια “Καθαρή Τύχη! Ξεκίνησα το CD Baby ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, με την κατάλληλη υπηρεσία. Έχω ξεκινήσει μια ντουζίνα start ups αλλά κανένα δεν απογειώθηκε. Αυτό για κάποιο άγνωστο λόγο τα κατάφερε.”
Απλά δεν ήξερε το λόγο αλλά ούτε και μπήκε στον πειρασμό να εκλογικεύσει αυτή του την επιτυχία εκ των υστέρων. Αντίθετα είπε την αλήθεια! Δεν μπορούσε να βρει καμία διαφορά ανάμεσα στα start up που θάφτηκαν και σε αυτό που εξελίχθηκε σε super nova.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εταιρία συμβούλων McKinsey & Co. Θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρίες στον κόσμο και οι αναλυτές της έχουν την εκτίμηση όλων. Όταν εταιρίες κολοσσοί και κυβερνήσεις χρειάζονται βοήθεια, καλούν την McKinsey. Στο τέλος του ‘99 λοιπόν, η McKinsey απoφάσισε να μπει στο χώρο των start ups. Αντί όμως να χρεώνει τεράστια ποσά για τις υπηρεσίες της, αποφάσισε να δουλέψει μαζί με τα start ups, με αντάλλαγμα μερίδιο των εταιριών. Η ιδέα έγινε ανάρπαστη. Δεκάδες παρόμοια γραφεία άνοιξαν σε όλο τον κόσμο και μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες ακολούθησαν την ιδέα. Αποτέλεσμα; 3 χρόνια αργότερα όλα αυτά τα γραφεία έκλεισαν και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν.
Τι έκανε λάθος η McKinsey; Αν και συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, ο κυριότερος ήταν ότι υπερεκτίμησε την ικανότητά της να προβλέπει τους νικητές. Πίστευε ότι με την εμπειρία της, τις μεθόδους και τα εργαλεία της, θα μπορούσε να αξιολογήσει τα δεκάδες business plans και να επιλέξει αυτά που είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Έκαναν λάθος! Οι προβλέψεις τους δεν ήταν καλύτερες από αυτές των απλών ανθρώπων. Γιατί όπως ο Ντέρεκ Σίβερς δεν είχαν καμία απολύτως ιδέα τι θα επιπλεύσει και τι θα βυθιστεί!
Είναι τόσοι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες, που είναι αδύνατο να κάνεις μία ασφαλή πρόβλεψη για την επιτυχία ενός project. Ο ίδιος ο πρόεδρος της IBM, Τομ Γουάτσον, δήλωνε στο παρελθόν ότι ολόκληρος ο πλανήτης θα αγόραζε το πολύ 5 προσωπικούς υπολογιστές ενώ ο ίδιος ο Μπιλ Γκέητς δήλωνε το 1993 όταν ρωτήθηκε για το Internet “Το Internet; Δεν μας ενδιαφέρει το Internet!”
Όταν κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά όπως ο Τομ Γουάτσον και ο Μπιλ Γκέητς πέφτουν τόσο έξω, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε προβλέψεις εμείς οι “κοινοί θνητοί.”
Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε τι θα επιτύχει ή όχι τι κάνουμε;
Η απάντηση είναι απλή! Δοκιμάζουμε και ξαναδοκιμάζουμε και ξαναδοκιμάζουμε!
Δοκιμάζουμε πολλές ιδέες, πολλά projects και πολλά start ups. Προσπαθούμε να βάλουμε όσους περισσότερους λαχνούς μπορούμε μέσα στην κληρωτίδα. Μόνο έτσι θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε.
Γιατί το μυστικό της επιτυχίας είναι να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερες προσπάθειες. Μία από όλες θα σου “κάτσει!”
Φωτό από: www.sxc.hu