Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το να κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο δεν είναι μόνο κακό για την υγεία σας αλλά και για την ευφυΐα σας! Στην πραγματικότητα το γραφείο σας προσπαθεί αργά αλλά σταθερά να σας αποτελειώσει!
Ήταν ήδη γνωστό στους επιστήμονες ότι όταν κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο η «ηλεκτρική δραστηριότητα» στους μυς πέφτει και αυτό οδηγεί σε μια σειρά από επιβλαβείς συνέπειες για το μεταβολισμό.
Δυστυχώς η συχνή και τακτική σωματική άσκηση δεν επιδιορθώνει εύκολα τη ζημιά που γίνεται. Τώρα όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν και κάτι νέο. Με το να κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο δεν γίνεστε μόνο περισσότερο ευτραφής αλλά και λιγότερο ευφυής! Το γραφείο… σας αποβλακώνει!!!
Πρόσφατα μια επιστημονική ομάδα διερεύνησε την επίδραση που έχει το περπάτημα στην «εργασιακή μας μνήμη». Μπορεί να είναι γενικά αποδεκτό ότι το περπάτημα μας αποσπά την προσοχή, όμως οι έρευνες… άλλα έδειξαν. Οι ερευνητές σύγκριναν την απόδοση δύο ομάδων παιδιών και εφήβων σε ένα συνηθισμένο τεστ «εργασιακής μνήμης» και τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα από αυτά που περίμεναν!
Το πρώτο που ανακάλυψαν ήταν ότι η μνήμη και των δύο γκρουπ βελτιώθηκε σημαντικά όταν περπατούσαν στο δικό τους ρυθμό σε σύγκριση με όταν περπατούσαν σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό ή όταν κάθονταν σε ένα γραφείο. Αυτό έγινε ιδιαίτερα διακριτό στις πιο δύσκολες εκδοχές του τεστ και ήταν περισσότερο εμφανές στα παιδιά παρά στους έφηβους.
Έτσι αποδείχθηκε ότι η εγκεφαλική μας δραστηριότητα αυξάνεται όταν έχει διπλό σκοπό. Με άλλα λόγια αντί να διαιρεθεί η εγκεφαλική μας ενέργεια – και κατ’ επέκταση ικανότητα – στα δύο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την εγκεφαλική διέγερση, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη νόηση. Δηλαδή το περπάτημα αυξάνει την εγκεφαλική μας ενέργεια η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σκέψη!
Γιατί δεν συνέβη το ίδιο όταν τα παιδιά και οι έφηβοι περπατούσαν σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό; Οι επιστήμονες λένε ότι πιθανόν γιατί ο ρυθμός ήταν πολύ αργός για να πυροδοτήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ή επειδή η προσοχή που απαιτούσε η διατήρηση του βαδίσματος στην συγκεκριμένη ταχύτητα απορροφούσε ποσότητες εγκεφαλικής μνήμης.
Φυσικά δεν είναι δυνατόν να κάνουμε όλες τις εργασίες που απαιτούν σκέψη όταν περπατάμε. Αλλά θυμηθείτε και τον γερο-Σκρουτζ Μακ Ντακ ο οποίος περπατούσε σε κύκλους στο θησαυροφυλάκιό του, όταν έσπαγε το κεφάλι του για να βρει τη λύση σε κάποιο δύσκολο πρόβλημα. Πολλές φορές μάλιστα άνοιγε και λάκκο από το πολύ περπάτημα. Αλλά πάντα έβρισκε τη λύση. Αυτή η έρευνα είναι μία ένδειξη ότι υπάρχει αλήθεια στην εμπειρική σοφία που λέει ότι το να κάθεσαι όλη μέρα σε ένα γραφείο είναι κακό και για το σώμα και για το μυαλό.
Άλλες έρευνες απέδειξαν ότι έχουμε δημιουργικές αναλαμπές όταν το μυαλό μας αποδεσμεύεται από κάποιο πρόβλημα. Για αυτό πολλές από τις πιο φαεινές μας ιδέες μας έρχονται σε άσχετες στιγμές, στο μετρό για παράδειγμα.
Συμπέρασμα; Όποτε έχετε ένα δύσκολο πρόβλημα να λύσετε μην κάθεστε στο γραφείο. Βγείτε έξω και περπατήστε!!!
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net