Σύμφωνα με μια έρευνα της Wall Street Journal η απάντηση είναι στο σπίτι. Βέβαια πρέπει να βοηθάει και η δουλειά. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας υδραυλικός μπορεί να δουλεύει από το σπίτι για παράδειγμα. Αλλά μερικές δουλειές, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι ιδανικές για να δουλεύεις από οπουδήποτε.
Σε μια άλλη έρευνα της Microsoft, 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επειδή δεν χάνουν χρόνο με τα πήγαινε-έλα στο γραφείο αλλά και δεν έχουν συναδέλφους για κουβεντούλα γύρω τους, είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί όταν δουλεύουν στο σπίτι.
Οι τεχνολογίες σήμερα υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα της εργασίας από απόσταση είναι πολλά είτε πρόκειται για μεγάλους οργανισμούς είτε για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μερικά από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι:
Λιγότερα έξοδα για γραφεία και εγκαταστάσεις.
Δεν χρειάζονται τεράστια γραφεία πλέον. Εάν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις ίσως δεν χρειάζονται καν γραφεία. Η British Telecom υπολογίζει ότι για κάθε ευέλικτο εργαζόμενο που προσλαμβάνει γλιτώνει περίπου 6.000 λίρες από έξοδα γραφείου.
Βελτιωμένη ποιότητα και επιδόσεις του προσωπικού.
Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια πιο ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Έτσι μπορεί η εταιρία να προσελκύσει καλύτερο προσωπικό αλλά και να προσλάβει ικανούς ανθρώπους που για οικογενειακούς λόγους (παιδιά, υποχρεώσεις κτλ) δεν μπορούν να δουλεύουν συμβατικές ώρες. Επίσης οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι που σημαίνει ότι προσπαθούν περισσότερο για την εταιρία και αποδίδουν καλύτερα.
Αυξημένη παραγωγικότητα.
Οι υπάλληλοι που εργάζονται από απόσταση κάνουν καλύτερη δουλειά γιατί κρίνονται από τα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι υπάλληλοι νομίζουν ότι επειδή εμφανίζονται νωρίς ή κάθονται αρκετές ώρες στο γραφείο, δουλεύουν. Αυτό όμως είναι μία ψευδαίσθηση. Μπορεί να είσαι στο γραφείο όλη μέρα απλά περιμένοντας την ώρα να περάσει. Αλλά αυτό δεν είναι δουλειά.
Το δυσάρεστο είναι ότι ακόμα δεν είναι πολλές οι εταιρίες που δείχνουν πρόθυμες να υιοθετήσουν τέτοιες πρακτικές στην οργάνωσή τους.
Όμως το σίγουρο είναι ότι η εργασία τον 21 αιώνα δεν θα είναι μέσα στα στενά πλαίσια του 9 με 5 αλλά και ούτε και ενός γραφείου!
Φωτογραφία από: http://www.freedigitalphotos.net/