Όταν δουλεύεις σε μια εταιρία και προσπαθείς να χτίσεις την καριέρα σου, οι προκλήσεις είναι πολλές. Πάντα θέλεις να δείχνεις θετική διάθεση και να προσφέρεις περισσότερα. Όμως, μερικές φορές αυτό γίνεται εις βάρος της ποιότητας της δουλειάς που παράγεις. Γιατί όταν έχεις ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα, πώς να αναλάβεις και κάποια έξτρα πράγματα που σου ζητάνε; Γιατί, πολλές φορές, σου πετάνε “μπαλάκια” από το πουθενά τα οποία είναι και δύσκολο να αρνηθείς.
Πώς μπορείς, λοιπόν, να αρνηθείς όταν σου ζητάει να κάνεις κάτι έξτρα ένας συνάδελφος ή ο προϊστάμενός σου;
Η απάντηση είναι να μην επικεντρωθείς στο να πεις όχι, αλλά στο να πεις ναι όσο πιο αργά γίνεται. Γιατί αυτό που κάθε φορά σε βάζει σε μπελάδες, είναι το ότι λες αβίαστα ΝΑΙ. Σαν να είσαι προγραμματισμένη να λες μόνο ναι. Κάποιες φορές, φυσικά και είναι σωστό να δεχθείς να κάνεις κάτι έκτακτο αν είναι δική σου αρμοδιότητα, όπως πολλές φορές, οι άλλοι έρχονται κατευθείαν σε σένα γιατί ξέρουν ότι δυσκολεύεσαι να αρνηθείς. Αν, όμως, πεις ναι διστακτικά, κρατώντας την άμυνά σου, ο άλλος δεν θα σε σκέφτεται για ψύλλου πήδημα. Όπως έλεγε και ο παππούς ενός φίλου μου “Φάνου μια φορά χλωμός, να είσαι πάντα κόκκινος”. Δηλαδή σε ελεύθερη ερμηνεία, αν δύσκολα δέχεσαι να κάνεις μια χάρη, δύσκολα και οι άλλοι θα έρθουν να στην ξαναζητήσουν.
Πώς, λοιπόν, μπορείς να πεις ναι όσο πιο αργά γίνεται;
Κάνε ερωτήσεις όσες μπορείς περισσότερες ερωτήσεις σε αυτόν που έρχεται να σου πετάξει το μπαλάκι.
- Πριν δεχθείς, ζήτησε λεπτομέρειες. Τι ακριβώς θέλει από εσένα; Μάθε περισσότερες πληροφορίες, ώστε να καταλάβεις ακριβώς ποια είναι η δουλειά.
- Γιατί ήρθε σε σένα; Ρώτησε πρώτα κάποιον άλλο, που ίσως είναι πιο αρμόδιος; Ρώτησε π.χ τον Γιώργο που είναι δουλειά του ή η δουλειά αυτή αφορά τον πελάτη του ή έχει περισσότερη εμπειρία πάνω σε αυτό;
- Όταν λέει επείγον τι εννοεί; Ποιο είναι το αργότερο που μπορεί να γίνει αυτή η δουλειά; Πόση ώρα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί; Επειδή δεν προλαβαίνεις, μήπως να κάνεις μόνο ένα κομμάτι της δουλειάς; Πότε η δουλειά θεωρείται τελειωμένη;
- Αυτός που σου πετάει το μπαλάκι, ενημέρωσε το διευθυντή σου; Πώς αυτό που σου ζητάνε χωράει μέσα στο πρόγραμμα με τις προτεραιότητές σου; Αν δεχθείς, τι πρέπει να αφήσεις να πάει πιο πίσω;
Αν του κάνεις όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα συμβεί ένα από τα αυτά που ακολουθούν:
Α) Θα απαντήσει όλες σου τις ερωτήσεις, οπότε θα πεις ένα χαμογελαστό “Ναι, θα το κάνω!”.
Β) Θα σου πει “Κάτσε να μάθω τις απαντήσεις και επανέρχομαι.” Και μπορεί να μην τον ξαναδείς ποτέ…
Γ) Θα πάει να βρει κάποια άλλη που λέει ναι ευκολότερα.
Δ) Θα σου πει “Άσε τις ερωτήσεις και ξεκίνα να δουλεύεις”.
Όμως, ήδη θα έχεις δώσει το στίγμα σου, ότι δεν είσαι και τόσο θετική σε “μπαλάκια”.
Προσοχή: Μην αρχίσεις να εφαρμόζεις αυτή την τακτική με τον πιο στριμμένο και τον πιο ανώτερο από τους συναδέλφους σου. Διάλεξε να ξεκινήσεις με κάποιον που αυτή η προσέγγιση θα έχει άμεσα αποτελέσματα και για ένα project που δεν είναι και τόσο σημαντικό.
Εξασκήσου σε αυτές τις ερωτήσεις και όσο βελτιώνεσαι και αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, χρησιμοποίησε αυτή την πολιτική και σε άλλους συναδέλφους που έρχονται να σου πετάξουν κάποιο μπαλάκι.
Με αυτόν τον τρόπο, πρώτον θα αποκτήσεις την φήμη ότι δεν λες εύκολα ναι, αλλά και επίσης ότι σκέφτεσαι οργανωμένα και στρατηγικά, κάτι που αποτελεί κεφάλαιο για μια εταιρία.
Φωτό από: DELTA FM