Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς μπορώ να πάρω μια δύσκολη απόφαση;

Πολλές φορές στη ζωή μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες μας κάνουν να λιμνάζουμε στα θολά νερά της αμφιβολίας για το ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε. Για παράδειγμα, είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξουμε καριέρα; μήπως η σχέση μας δεν μας ικανοποιεί πια και πρέπει να χωρίσουμε; μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τρόπο ζωής; Όλες αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις στη ζωή μας και υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη σωστή επιλογή, όλοι όμως παρουσιάζουν αδυναμίες όταν δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε σαφήνεια, είναι να κάνουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις-κλειδιά. Αυτές οι ερωτήσεις θα μας βάλουν στο σωστό τρόπο σκέψης και σε πιο σοφά μονοπάτια σε σχέση με τα πιστεύω και τα θέλω μας.

  1. “Αυτή η απόφαση θα με πάει ένα βήμα μπροστά ή πίσω;”

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να εξελίσσονται και να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ προς την ολοκλήρωσή τους. Αν μια επιλογή δεν μας πάει μπροστά και δεν μας κάνει καλύτερους, τότε είναι καλύτερα να μην την ακολουθήσουμε. Πρέπει να είμαστε πάντα ανοιχτοί να υποδεχτούμε το νέο, να κάνουμε κάτι καινούριο και όχι κάτι που ξαναδοκιμάσαμε στο παρελθόν. Φυσικά, υπάρχουν καταστάσεις που μας φοβίζουν και διστάζουμε να δοκιμάσουμε, λέγοντας στον εαυτό μας διάφορες δικαιολογίες όπως είναι “δεν μπορώ τώρα γιατί έχω πολλά στο κεφάλι μου”, “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή”, “δεν είμαι τώρα και στα καλύτερά μου”… Σύμφωνοι… αλλά αν αυτή η απόφαση μας εξελίσσει ως άτομα, αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να την ακολουθήσουμε.

  1. “Τι θα απαντούσε ο καλύτερός μου εαυτός: ναι ή όχι;”

Ο καλύτερός μας εαυτός είναι θαρραλέος, γενναιόδωρος, δημιουργικός, σοφός. Αν αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι θα έλεγε αυτός ο καλύτερος εαυτός μας, θα σχηματίσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την σωστή απάντηση. Η απάντηση θα διαλύσει τις αμφιβολίες μας και θα μας οδηγήσει πιο κοντά στον καλύτερό μας εαυτό. Όχι σε αυτόν που φοβάται και διστάζει, αλλά σε αυτόν που έχει αυτοπεποίθηση, τολμά νέα πράγματα και προχωράει μπροστά.

  1. “Τι θα θυμάμαι από αυτή την απόφαση;”

Κάθε απόφαση που παίρνουμε στη ζωή μας, μας αφήνει μια ανάμνηση και τελικά το σύνολο αυτών των αναμνήσεων είναι που μας προσδιορίζει. Τι θα θυμάσαι από τη δουλειά στην οποία εργάζεσαι σήμερα; Τι θα θυμάσαι από τη σχέση που έχεις σήμερα; Θέλεις να θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή τις μοναδικές στιγμές από ένα συναρπαστικό ταξίδι ή να θυμάσαι ότι είχες την ευκαιρία να το κάνεις αλλά το ανέβαλες; Όλες αυτές είναι πολύ δυνατές ερωτήσεις που μας βοηθούν αμέσως να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μέσα μας. Συνήθως, μετανιώνουμε πιο πολύ για τις ευκαιρίες που χάσαμε και όχι για αυτές που κυνηγήσαμε, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας. Μετανιώνουμε γιατί δεν προσπαθήσαμε, όχι γιατί προσπαθήσαμε αλλά αποτύχαμε.

  1. “Πώς αυτή η απόφαση θα με βοηθήσει να χτίσω χαρακτήρα;”

Οι αποφάσεις μας στη ζωή είναι αυτές που χτίζουν την προσωπικότητά μας, που μας οδηγούν σε εμπειρίες οι οποίες γεμίζουν τις λευκές σελίδες του χαρακτήρα μας. Κάποιες αποφάσεις μας επηρεάζουν λίγο, αλλά υπάρχουν και κάποιες, που μας προσδιορίζουν ως οντότητες. Αν δεχτούμε να ζούμε σε δυσαρμονία με τη φυσική μας ροπή, τότε θα γεμίζουμε τη ζωή μας με αφύσικα για εμάς πράγματα. Αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τη φυσική μας ροπή, τότε θα ζήσουμε μια πιο αρμονική ζωή. Για αυτό, κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να αναρωτιόμαστε αν η απόφαση που θα πάρουμε, χτίζει το χαρακτήρα μας με τον τρόπο που θα θέλαμε.

  1. “Η απόφαση που θα πάρω έχει επιστροφή;”

Κάποιες αποφάσεις είναι αμετάκλητες, απλά δεν ξεγίνονται. Αν αφήσουμε μια δουλειά ή μια μακροχρόνια σχέση, υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούμε να επιστρέψουμε, από τη στιγμή που το γυαλί έχει ραγίσει. Υπάρχουν, όμως, και αποφάσεις οι οποίες έχουν επιστροφή. Μπορούμε, για παράδειγμα, να επιστρέψουμε ένα ρούχο που αγοράσαμε και να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω, να μεταναστεύσουμε σε άλλη χώρα αλλά να επιστρέψουμε, γιατί δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Να γραφτούμε στο γυμναστήριο αλλά να το παρατήσουμε, γιατί το τρέξιμο στο πάρκο μας αρέσει καλύτερα. Αν, λοιπόν, υπάρχει επιστροφή στην απόφαση που πρέπει να πάρουμε, τότε λέμε ναι πιο εύκολα. Γιατί στην χειρότερη περίπτωση, κάτι θα μάθουμε για τον εαυτό μας από αυτή την απόφαση.

  1. “Μπορώ να δοκιμάσω να δω πώς είναι;”

Αν δεν μπορούμε να ακυρώσουμε μια απόφαση, είναι συνετό να τη δοκιμάσουμε με κάποιο τρόπο. Να βάλουμε τα δαχτυλάκια μας στο νερό, πριν αποφασίσουμε να βουτήξουμε στη θάλασσα. Αυτό θα μας δώσει μια μικρή εικόνα της κατάστασης και θα μας βοηθήσει να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Να νιώσουμε την αληθινή εμπειρία αυτής της απόφασης για να δούμε αν μας αρέσει ή όχι. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό διάλλειμα από μια σχέση για να δούμε αν η ζωή μας είναι καλύτερη ή χειρότερη. Έτσι, δεν θα αμφιταλαντευόμαστε για το ποια απόφαση να πάρουμε και να αφήνουμε τις καταστάσεις να βαλτώνουν.

Δοκιμάστε, λοιπόν, να κάνετε στον εαυτό σας κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις, την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση. Ίσως, σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Φωτό από: NewsProPro

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates