ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς λειτουργούν οι ομάδες και ποια είναι τα αρχέτυπά τους;

Post by: 24/04/2018 0 comments

Ένας από τους λόγους που το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε, ήταν η ικανότητά μας να δουλεύουμε σε ομάδες, ώστε να μεγιστοποιούμε τα αποτελέσματα της εργασίας μας και να αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας.

Μερικές από τις πιο μεγαλύτερες εταιρίες, οφείλουν την επιτυχία τους στην ομαδική εργασία των στελεχών τους υπό την καθοδήγηση, πάντα, ενός αρχηγού αναγνωρισμένης αξίας.

Ποια είναι τα αρχέτυπα που περιγράφουν το χαρακτήρα και τη λειτουργία των ομάδων;

  1. Ο ιδιοκτήτης και οι ένοικοι

Αυτή η ομάδα βασίζεται στη στρατηγική και την εξουσία από την ιεραρχία προς τις κατώτερες βαθμίδες. Ο ηγέτης της ομάδας έχει τον έλεγχο πολύτιμων ή σπάνιων γνώσεων και πόρων. Ο “ιδιοκτήτης” αποφασίζει πότε και με ποιους τον συμφέρει να μοιραστεί τους πόρους του και θέτει τους όρους συμμετοχής των ενοίκων. Οι “ένοικοι” με τη σειρά τους αποφασίζουν αν θέλουν να συνεργαστούν με τον “ιδιοκτήτη” και, συνήθως, αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Όμως, ο “ιδιοκτήτης” διατηρεί την εξουσία στα χέρια του και αυτός αποφασίζει πώς θα ανταμείβει τους “ένοικους”, έτσι ώστε όσο η ομάδα μεγαλώνει, τόσο περισσότερο να μεγαλώνει και η εξουσία του.

  1. Ο συντονιστής και οι εθελοντές

Η ομάδα αυτή βασίζεται στην αυτονομία και ανεξαρτησία των εθελοντών, την ικανότητά τους να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ο συντονιστής, με μια ελκυστική ιστορία που εκφράζει ένα ιδεώδες, πυροδοτεί την έμφυτη επιθυμία των εθελοντών να προσφέρουν. Μπορεί ο συντονιστής να έχει μικρή επιρροή στους εθελοντές, αλλά μπορεί να τους χειραγωγήσει, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, προωθώντας μια σοβαρή εικόνα και κατανοώντας τα κίνητρά τους. Οι εθελοντές ενώνονται σε γκρουπ, τα οποία δυναμώνουν όσο αυξάνονται τα μέλη τους.

  1. Ο μαέστρος και η ορχήστρα

Σε αυτή την ομάδα οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι και βασίζονται στην ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων που έχει προσδιορίσει ο μαέστρος. Τα μέλη της ορχήστρας, τα οποία προέρχονται από τον ίδιο χώρο, πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να εκτελούν τα καθήκοντά τους άψογα και συγχρονισμένα σαν ομάδα. Η ορχήστρα-ομάδα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να έχουν οικονομικές απολαβές, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να επικεντρωθούν σε ένα στόχο που μπορούν να διαπρέψουν.

  1. Ο παραγωγός και η δημιουργική ομάδα

Σε αυτή την ομάδα, ο ηγέτης-παραγωγός δίνει στα μέλη της ομάδας του την ελευθερία που χρειάζονται για να κάνουν το καλύτερο που μπορούν και να φτάσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Η ομάδα καθοδηγείται από τον χαρισματικό ηγέτη-παραγωγό, που συγκεντρώνει γύρω του μια σειρά από εφευρετικά και ταλαντούχα μέλη, τα οποία εργάζονται για να πραγματοποιήσουν το όραμά του. Ο ηγέτης-παραγωγός εμπνέει την ομάδα και επιβλέπει τις εργασίες της, ενώ τα μέλη αναπτύσσουν διαρκώς νέες ιδέες μέσα από συχνές συναντήσεις και δράσεις που ενισχύουν τη συνεργασία.

  1. Ο στρατηγός και οι στρατιώτες

Η ομάδα αυτή είναι πολύ πειθαρχημένη, με πολλά επίπεδα ηγεσίας και έχει έναν ξεκάθαρο και ρεαλιστικό στόχο. Οι στρατιώτες εκτελούν πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς. Το κίνητρό τους για να εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους είναι η άνοδός τους στην ιεραρχία. Περνούν από σκληρή εκπαίδευση ώστε να ενσωματωθούν στη φιλοσοφία της ομάδας και είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στην αποστολή τους. Ο στρατηγός επιβλέπει, κατευθύνει και κινητοποιεί την ομάδα.

  1. Ο αρχιτέκτονας και οι χτίστες

Το χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η δημιουργική συνεργασία ανάμεσα σε χτίστες-τεχνίτες με διαφορετικές ειδικότητες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί από έναν οραματιστή αρχιτέκτονα με στόχο να υλοποιήσουν το μεγαλεπήβολο σχέδιό του. Οι χτίστες πασχίζουν να βρουν τρόπους υλοποιήσουν τα σχέδια του αρχιτέκτονα, μέσα στα αυστηρά χρονικά πλαίσια που τους έχει θέσει.

  1. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα

Αυτή η ομάδα λειτουργεί χωρίς ισχυρή ιεραρχία, δρα σαν ένα, ενώ προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία σε νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις. Τα μέλη της έχουν ισχυρή ταυτότητα, πολύ καλή επικοινωνία, είναι πολύ δεμένα και εκτελούν με μεγάλη ακρίβεια τα καθήκοντά τους. Ανάμεσά τους υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη και βάζουν το καλό της ομάδας πάνω από το προσωπικό όφελος. Ο καπετάνιος είναι, απλά, ένα αναβαθμισμένο μέλος της ομάδας, με στόχο να ενθαρρύνει και να κινητοποιεί.

  1. Ο κυβερνήτης και οι πολίτες  

Η ομάδα αυτή έχει μεγάλη αίσθηση ευθύνης και πίστη στις κοινωνικές αξίες που υπηρετεί. Οι αρχές της ομάδας τίθενται από τον κυβερνήτη και η εξουσία είναι στα χέρια τόσο του κυβερνήτη όσο και των πολιτών. Ο κυβερνήτης και οι πολίτες μοιράζονται τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξαρτησίας. Η δομή της ομάδας είναι ευέλικτη, χωρίς αυστηρά πλαίσια, και καθορίζεται από την αλληλεπίδραση των πολιτών μεταξύ τους. Ο κυβερνήτης είναι το μυαλό της ομάδας και επιβλέπει τη λήψη των αποφάσεων.

Φωτό από: www.claroservice.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons