ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι 7 αρχές του δανεισμού

Post by: 09/10/2018 0 comments

Ο Σαίξπηρ έγραψε στον Άμλετ: “Ούτε να δανείζεσαι, ούτε να δανείζεις. Γιατί πολύ συχνά χάνονται και τα χρήματα και η φιλία.” Στις μέρες μας αυτό το ρητό είναι επίκαιρο όσο ποτέ! Η κρίση έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε αναζήτηση δανεικών που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη δύσκολη, οικονομική τους κατάσταση. Αυτές είναι 7 συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που κάποιος φίλος ή στενός συγγενής, σας ζητήσει δανεικά και… συνήθως αγύριστα.

  1. Αρνηθείτε

Κάντε το ευγενικά λέγοντας κάποια δικαιολογία όπως ότι είναι αρχή σας να μην δανείζετε χρήματα ή ότι αυτή τη στιγμή δυσκολεύεστε κι εσείς.

Αν όμως δεν σας πάει η καρδιά να αρνηθείτε να δανείσετε χρήματα π.χ. σε κάποιον φίλο σας, προετοιμαστείτε σωστά για παν ενδεχόμενο.

  1. Μάθετε για ποιο λόγο δανείζετε τα χρήματα

Αν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, προχωρήστε. Αν πρόκειται για κάτι που δεν είναι αναγκαίο, αρνηθείτε ευγενικά.

  1. Συζητήστε εναλλακτικές λύσεις

Πολλές φορές τα δανεικά μπορεί να φαίνονται η μόνη λύση αλλά ίσως να μην είναι η σωστή και απλά να διαιωνίζουν ένα πρόβλημα. Σκεφτείτε μήπως υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρετε. Π.χ να βοηθήσετε το φίλο σας να βρει δουλειά, να εκμεταλλευτείτε τις γνωριμίες σας ώστε να αυξήσει την πελατεία του σε περίπτωση που πρόκειται για μία επιχείρηση κτλ.

  1. Δανείστε μόνο χρήματα που είστε διατεθειμένοι να χάσετε

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο φίλος σας να μην σας επιστρέψει ποτέ τα χρήματα. Γι’ αυτό φροντίστε να δανείσετε ένα ποσό που μπορείτε να αντέξετε χωρίς να διακινδυνεύσετε τη δική σας οικονομική σταθερότητα.

  1. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας

Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του δανείου και συζητήστε την περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζετε.

  1. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Αν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση με το φίλο σας, πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά ώστε να μην σας επηρεάσει η συμπεριφορά του. Τι θα συμβεί αν αγοράσει ένα ηλεκτρονικό gadget π.χ. ένα smart phone χωρίς να έχει επιστρέψει πρώτα τα χρήματα που σας χρωστάει; Πρέπει να δείξετε ψυχραιμία και να περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

  1. Ποτέ, μα ποτέ, μην υπογράφετε ως εγγυητής σε τραπεζικά δάνεια

Αν μπορείτε να δανείσετε οι ίδιοι τα χρήματα έχει καλώς. Αλλιώς μην μπαίνετε εγγυητής. Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά εσείς θα είστε νομικός υπεύθυνος για την αποπληρωμή του δανείου, εσάς θα κυνηγήσει η τράπεζα και εσείς θα κινδυνεύσετε να μπείτε στον Τειρεσία. Πιθανόν, δεν θα ξαναμιλήσετε ποτέ με το φίλο σας.

Φυσικά μπορεί να μην συμβεί τίποτα από όλα αυτά και απλά να ξελασπώσετε το φίλο σας. Αλλά δεν βλάπτει ποτέ να παίρνουμε τα μέτρα μας.

 

Φωτό από: Expreso

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons