ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μπορείς να κερδίσεις το σεβασμό των άλλων με τα χρήματα;

Post by: 08/06/2021 0 comments
  • Ο σεβασμός δεν «αγοράζεται», αλλά κερδίζεται.
  • Υπάρχουν τρόποι να κερδίσεις το σεβασμό των γύρω σου.
  • Αυθεντικότητα, εντιμότητα, δικαιοσύνη, ανοχή, είναι μόνο μερικές από τις αξίες με τις οποίες μπορείς να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων.

Μπορεί να είσαι πρόεδρος σε μια μεγάλη εταιρία, να είσαι διάσημη ηθοποιός ή ποδοσφαιριστής, αλλά αυτό δεν σε καθιστά αυτόματα έναν άνθρωπο που αξίζει τον σεβασμό των άλλων.

Άλλοι πάλι, πιστεύουν ότι επειδή έχουν χρήματα και περιουσία, αξίζουν το σεβασμό των άλλων, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά και τις αξίες τους.

Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια, γιατί ο σεβασμός δεν «αγοράζεται», αλλά «κερδίζεται».

Αξίζουν, στα αλήθεια, όλοι το σεβασμό μας;       

Όταν ήμασταν μικροί, μας μάθαιναν να σεβόμαστε τους γονείς μας, τα αδέλφια μας, τους παππούδες μας και γενικά τους ηλικιωμένους, τους δασκάλους μας, να σεβόμαστε τους κανόνες και τις αξίες της οικογένειας και της κοινωνίας μας, να σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων, τις ιδέες και τη διαφορετικότητά τους.

Όμως, όσο μεγαλώνουμε, δεν μοιράζουμε απλόχερα το σεβασμό μας δεξιά κι αριστερά, χωρίς λόγο. Ο σεβασμός μας πηγαίνει σε ανθρώπους που συμπεριφέρονται σωστά και όχι σε ανθρώπους που απλά έχουν ένα παχύ πορτοφόλι ή έναν μεγαλόσχημο επαγγελματικό τίτλο.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι όλοι αξίζουν την καλοσύνη μας, όμως αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αξίζουν το θαυμασμό και το σεβασμό μας.

Πώς μπορεί κανείς να κερδίσει τον σεβασμό των γύρω του;

Αν θέλεις να κερδίσεις εύκολα τον σεβασμό των γύρω του, πρέπει να έχεις τις εξής ιδιότητες και χαρακτηριστικά:

Αυθεντικότητα: είναι σημαντικό να είσαι υπερήφανη για τον εαυτό σου και τις αρχές σου. Να μην παρασύρεσαι από τις απόψεις των άλλων και να μην σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα. Να μην παίζεις «βρώμικα παιχνίδια» ή να έχεις κρυφή ατζέντα. Πρέπει να είσαι αληθινή και ξεκάθαρη.

Γνώση: μπορεί να είσαι έξυπνη, αλλά δεν πρέπει να το παίζεις εξυπνάκιας. Αν διψάς για γνώσεις, είσαι φιλομαθής και θέλεις να βελτιώνεις τον εαυτό σου, οι άλλοι θα σε σεβαστούν.

Ειλικρίνεια: όταν έχεις υψηλές ηθικές αξίες και ακολουθείς τους κανόνες, όχι γιατί φοβάσαι την τιμωρία, αλλά γιατί έχεις έμφυτη την επιθυμία να κάνεις το σωστό, τότε είναι εύκολο να κερδίσεις το σεβασμό των άλλων.

Εντιμότητα: είσαι ανοιχτό βιβλίο και δεν έχεις να κρύψεις τίποτα. Είσαι ευθύς, δεν μασάς τα λόγια σου, δεν δίνεις εύκολα υποσχέσεις και ο λόγος σου είναι υπογραφή. Είναι φυσιολογικό να σε σέβονται οι άλλοι.

Δικαιοσύνη: πιστεύεις στις μακροχρόνιες σχέσεις και όχι στις παροδικές συμμαχίες. Παλεύεις για σχέσεις που όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, ξέροντας ότι αν μια λύση δεν τους ικανοποιεί όλους, κανείς δεν κερδίζει. Αυτό είναι άξιο σεβασμού.

Ανοχή: είσαι δεκτική σε νέες ιδέες, απόψεις, κουλτούρες και προσπαθείς πάντα να αξιολογήσεις σωστά και δίκαια τις απόψεις των άλλων, αντί να προσπαθείς να επιβάλλεις τη δική σου άποψη στους άλλους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να κερδίσει το σεβασμό των άλλων.

Ταπεινότητα: κανείς δεν συμπαθεί τους αλαζόνες και τους επιδειξιομανείς. Αν είσαι ταπεινή με τις επιτυχίες σου, έχεις αυτοπεποίθηση και είσαι μετριόφρων, είσαι δοτική και πάντα έτοιμη να προσφέρεις, αναγνωρίζεις τις προσπάθειες των άλλων και τις επαινείς, τότε σίγουρα θα κερδίσεις το σεβασμό τους.

Καλοσύνη: μπορεί να έχεις υψηλή θέση, εξουσία, δύναμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι τους άλλους με καλοσύνη. Είναι σημαντικό να θυμάσαι από πού ξεκίνησες και να είσαι ευγνώμων για τη βοήθεια που σου πρόσφεραν οι άλλοι. Και οι άλλοι θα σου το ανταποδώσουν με το σεβασμό τους.

Προσωπική ευθύνη: αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου και ορίζεις τη ζωή σου. Βάζεις υψηλούς στόχους και κάνεις κάθε απαραίτητη θυσία για να τους πετύχεις. Κυρίως, όμως, αποδέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου και, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζες, δεν αρχίζεις τις δικαιολογίες. Για αυτό και οι άλλοι σε σέβονται.

Ο σεβασμός των άλλων είναι μια αξία ανεκτίμητη, που μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες. Να θυμάσαι όμως, ότι ο πιο πολύτιμος σεβασμός, που μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς, είναι προς τον εαυτό μας.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons