Μπορεί ένα πλούσιο βιογραφικό να είναι το βασικό σας εργαλείο σε θέματα καριέρας, οι online κοινότητες, όμως, όπως είναι το LinkedIn έχουν αρχίσει να αποκτούν ένα ιδιαίτερο βάρος. Πολλοί εργοδότες ψάχνουν πλέον τα προφίλ των μελλοντικών συνεργατών τους.
Αυτό το κάνουν είτε από απλή περιέργεια είτε για να διασταυρώσουν τις πληροφορίες που αναφέρετε στο CV σας, είτε για να δουν αν έχετε κάποιον κοινό γνωστό που μπορεί να τους δώσει αξιόπιστες πληροφορίες. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να έχετε μία αξιοπρεπή επαγγελματική αλλά και προσωπική online παρουσία.
Τι θα έβλεπε κάποιος πιθανός εργοδότης αν πληκτρολογούσε το όνομά σας στο Google ή στο Facebook; Αν κάτι τέτοιο σας αγχώνει… κακώς! Γιατί τα online δίκτυα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαφημίσετε τα πλεονεκτήματά σας. Ένα online προφίλ μπορεί να πει πολύ περισσότερα πράγματα για σας από ένα ξερό βιογραφικό.
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το όνομά σας στο Google για να δείτε τι υπάρχει εκεί έξω για σας. Αφού κάνετε την αυτοψία σας, αρχίστε να δημιουργείτε περιεχόμενο γύρω από τον εαυτό σας.
Ξεκινήστε φτιάχνοντας το προφίλ σας στο LinkedIn, το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο. Αυτό θα είναι και το βασικό σας online επαγγελματικό εργαλείο.
Μετά επεξεργαστείτε το προφίλ σας στο Facebook. Χρησιμοποιήσετε τα privacy settings ώστε οι προσωπικές σας πληροφορίες (παιδικές φωτογραφίες, χιουμοριστικά posts, comments σε φίλους, tags, κτλ) να μην είναι ορατές σε όλους και να μην κάνουν κακό στην επαγγελματική σας εικόνα.
Αν έχετε χρόνο και τις απαραίτητες γνώσεις, εκμεταλλευτείτε το Twitter. Δικτυωθείτε και ξεκινήστε να ανεβάζετε πληροφορίες σχετικά με τον επαγγελματικό σας τομέα (έρευνες, στατιστικές, πρωτοποριακές ανακαλύψεις, συνεργασίες κτλ). Αν έχετε προσωπικά νέα ακόμα καλύτερα. Μόνο φροντίστε να μην το παρακάνετε.
Αυτά είναι μόνο μερικά βασικά στάδια για να αρχίσετε να βελτιώνετε την ψηφιακή σας εικόνα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα και μάλιστα πιο προχωρημένα, όπως είναι ένα blog, online αρθρογραφία, ένα ολοκληρωμένο website, αλλά όλα αυτά απαιτούν χρόνο και ιδιαίτερες γνώσεις.
Βασικά tips για να εκμεταλλευτείτε το LinkedIn.
Ολοκληρώστε το προφίλ σας.
Όχι, μια απλή σελίδα με το όνομά σας δεν αρκεί! Φροντίστε να φτιάξετε ένα ολοκληρωμένο προφίλ και να το ανανεώνετε κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό δείχνει έναν δραστήριο και ευσυνείδητο επαγγελματία. Μην ξεχάσετε να βάλετε τη φωτογραφία σας!
Περιγράψτε τη δουλειά σας.
Μην μένετε μόνο σε ημερομηνίες και ονόματα εταιριών. Περιγράψτε σύντομα τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές σας σε κάθε εταιρία, όπως όταν φτιάχνετε ένα αναλυτικό βιογραφικό. Δώστε στους άλλους να καταλάβουν όσο το δυνατόν καλύτερα ποιο είναι το αντικείμενό σας.
Αναφέρετε τα ενδιαφέροντά σας, τα βραβεία σας και τα επιτεύγματά σας.
Δεν χρειάζεται να έχετε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ. Περιγράψτε κάποιες έστω και μικρές επιτυχίες σας, μερικά χόμπι ή ενδιαφέροντα που υποδηλώνουν το χαρακτήρα σας, δώστε πληροφορίες για κάποιο project στο οποίο συνεισφέρατε τα μέγιστα. Όλα αυτά σκιαγραφούν την προσωπικότητά σας. Είναι αυτονόητο ότι δεν λέμε ψέματα.
Δικτυωθείτε στα κατάλληλα γκρουπ.
Το LinkedIn σας δίνει τη δυνατότητα να γίνετε μέλη σε διάφορα γκρουπ σχετικά με τον τομέα της εργασίας σας. Η συμμετοχή σε αυτά τα γκρουπ δηλώνει ότι είστε ένας δραστήριος επαγγελματίας που ενδιαφέρεται για τη δουλειά του και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κάθε εργοδότης θα το εκτιμούσε αυτό.
Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προσωπικές επαφές!
Όλα όμως είναι πολύτιμα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για νέες επαφές και μελλοντικές συνεργασίες.
Καλή επιτυχία.
Φωτό από: www.google.com