Τι κοινό έχουν ο Αϊνστάιν, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας του Χάρι Πότερ και η σχεδιάστρια Βέρα Γουάνγκ; Όλοι γνώρισαν την επιτυχία σε μεγάλη ηλικία.
Αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο, ειδικά στους επιχειρηματίες, οι οποίοι σε νεαρή ηλικία δοκιμάζουν και ξαναδοκιμάζουν πράγματα και ιδέες, σαν να προετοιμάζονται για την καλή τους προσπάθεια.
Οι Late Bloomers (όπως ονομάζεται αυτή η κατηγορία ανθρώπων) “ανθίζουν” αργότερα. Ίσως γιατί θέλουν πρώτα να αποκτήσουν σοφία και να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Όμως, από τη στιγμή που θα πάρουν “μπροστά”, οι Late Bloomers μεταμορφώνονται σε κινητήρια δύναμη για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, καθώς, αφού έχουν αφομοιώσει με τον καλύτερο τρόπο ιδέες, γνώσεις και πληροφορίες, ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και ανακαλύπτουν εκπληκτικές, επιχειρηματικές λύσεις.
Αυτοί είναι μερικοί διάσημοι που “άνθισαν” και γνώρισαν την επιτυχία, μετά τα 40 τους.
Τζον Πέμπερτον, Coca Cola
Οι τραυματισμένοι στρατιώτες στον Αμερικάνικο Εμφύλιο, πολύ συχνά, έπαιρναν ως παυσίπονο μορφίνη. Αλλά ο φαρμακοποιός και γιατρός Τζον Πέμπερτον είχε κάτι καλύτερο: το French Wine Coca. Όταν η πολιτεία της Ατλάντα έθεσε περιορισμούς στο αλκοόλ, ο 55χρονος Πέμπερτον αναγκάστηκε να αντικαταστήσει το κρασί που περιείχε το ποτό του, με ζάχαρη και έτσι γεννήθηκε η Coca Cola, που γρήγορα έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα αναψυκτικά!
Ρέι Κροκ, McDonald’s
Ο Ρέι Κροκ, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, πουλώντας σε όλη τη χώρα μηχανές για μιλκσέικ. Κάποια στιγμή, ο 52χρονος Ρέι, συνάντησε τον Μωρίς και τον Ρίτσαρντ ΜακΝτόναλντ, οι οποίοι είχαν ένα Drive In εστιατόριο στην Καλιφόρνια, και ξετρελάθηκε με την ιδέα. Οι δουλειές τους πήγαιναν τόσο καλά που, ενώ τα περισσότερα καταστήματα αγόραζαν μόνο 1 μηχανή για μιλκσέικ, αυτοί αγόρασαν 8. Ο Ρέι αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα για το franchise της επιχείρησης και έτσι γεννήθηκε η αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s.
Ριντ Χόφμαν, ιδρυτής του LinkedIn
Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Στρατφορντ, ο Χόφμαν ξόδεψε τα επόμενα 15 χρόνια προσπαθώντας να ανακαλύψει τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Στην αρχή προσανατολίστηκε σε ακαδημαϊκή καριέρα αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η μοίρα του ήταν οι επιχειρήσεις. Το 2002, σε ηλικία 35 ετών, ίδρυσε το LinkedIn, με τα χρήματα που έβγαλε από την πώληση του PayPal, αφού συμμετείχε στη δημιουργία του. Όταν έγινε 43 ετών, το LinkedIn μπήκε στο Χρηματιστήριο.
Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Στο χώρο του μπαλέτου, οι χορευτές ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, περίπου 7 με 8 ετών. Ο Νουρέγιεφ, όμως, λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, της γεωγραφικής απόστασης από τα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα αφού γεννήθηκε στη Σιβηρία αλλά και εξαιτίας της απραξίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα που ακολούθησε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με το Μπαλέτο σε ηλικία 17 ετών. Σε αυτή την ηλικία έγινε δεκτός από τη διάσημη Σχολή Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί, ενώ ήταν πολύ πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές, δούλεψε σκληρά, αφοσιώθηκε τυφλά στις σπουδές του και, τελικά, αποφοίτησε ως ένας από τους καλύτερους χορευτές. Τα μπαλέτα Μπολσόι αλλά και τα Κίροφ του πρότειναν άμεσα συμβόλαιο και ο Νουρέγιεφ επίλεξε φυσικά τα Κίροφ. Έτσι, έγραψε τη δική του ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους χορευτές όλων των εποχών.
Ρέιμοντ Τζάντλερ, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων
Το 1932 και σε ηλικία 44 ετών, ο Τζάντλερ απολύθηκε από την πετρελαϊκή εταιρία, στην οποία ήταν στέλεχος, εξαιτίας της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης (Great Depression). Τότε αποφάσισε να γράψει αστυνομικές ιστορίες και το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1993. Το 1939 σε ηλικία 51 ετών γνώρισε την επιτυχία με το βιβλίο του “Ο Μεγάλος Ύπνος” (The Big Sleep) το οποίο αργότερα έγινε και ταινία με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Λορίν Μπακόλ.
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Χάρι Πότερ
Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, τελείωσε το βιβλίο της το 1995 σε ηλικία 30 ετών, αλλά η επιτυχία της άρχισε να διαφαίνεται τουλάχιστον 6 χρόνια αργότερα, το 2001, όταν πουλήθηκαν τα δικαιώματα του βιβλίου στην Αμερική και έγινε η πρώτη ταινία. Πριν την επιτυχία της, η Ρόουλινγκ δούλευε ως καθηγήτρια αγγλικών και πέρασε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα στο ταμείο ανεργίας. Σήμερα η περιουσία της ανέρχεται σε 1δις δολάρια και συνεχίζει ακάθεκτη σε ηλικία 49 ετών.
Βέρα Γουάνγκ, Σχεδιάστρια Μόδας
Μια προσωπικότητα με πολλές δοκιμές και αλλαγές στην καριέρα της. Μπορεί το περιοδικό Sports Illustrated να της έκανε ένα ειδικό αφιέρωμα το 1968, αλλά απέτυχε να κερδίσει μια θέση στην Ολυμπιακή ομάδα πατινάζ της Αμερικής και έτσι πήγε να δουλέψει για το περιοδικό Vogue. Μέσα σε ένα χρόνο έγινε senior συντάκτρια μόδας και έμεινε στο περιοδικό για 15 χρόνια έως το 1987. Όταν δεν κατάφερε να πάρει τη θέση της αρχισυντάκτριας, έφυγε από το περιοδικό και άρχισε να σχεδιάζει αξεσουάρ για το Ralph Lauren. Σε ηλικία 40 ετών, δημιούργησε το δικό της brand, που τελικά εξελίχθηκε στο αγαπημένο νυφικό των περισσότερων γυναικών στον πλανήτη. Σήμερα, είναι 64 ετών και ακόμα συνεχίζει να “ανθίζει”!
Μάρθα Στιούαρτ, Εκδότρια
Η Μάρθα Στιούαρτ, ήταν ένα μεσαίου μεγέθους μοντέλο, που παντρεύτηκε στα 20 της και έγινε νοικοκυρά. Όταν ανέλαβε να διοργανώσει ένα εταιρικό δείπνο του εκδότη-άντρα της, τράβηξε την προσοχή των αρχισυντακτών και γρήγορα λανσάρισε το πρώτο της βιβλίο. Σε ηλικία 49 ετών λανσάρισε το Martha Stewart Living, μετά ήρθαν και άλλα βιβλία, μετά πρωινές εκπομπές, μετά προϊόντα με το όνομά της, μετά στο δικό της κανάλι και τελικά σε μια ολόκληρη μιντιακή αυτοκρατορία. Μπορεί να μην είχε αυτό στο μυαλό της όταν ετοίμαζε εκείνο το εταιρικό δείπνο αλλά σίγουρα άρπαξε την ευκαιρία όταν της παρουσιάστηκε. Σήμερα είναι 71 ετών και συνεχίζει ακόμα δυνατά!
Φωτό από: Wikipedia