Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Απολύεστε; Πάρτε τα μέτρα σας!

Απολύεστε; Πάρτε τα μέτρα σας!

Μήπως βλέπετε ότι η εταιρία που εργάζεστε δεν τα πάει τόσο καλά και θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να απολύσει κόσμο; Αν πιστεύετε ότι είστε ένας από τους υποψήφιους για αποχώρηση, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε. Αυτά είναι μερικά βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε πριν απολυθείτε.

Μην πανικοβάλλεστε.
Όλοι σε κάποια φάση της ζωής του έχουν απολυθεί. O Steve Jobs της Apple. Η J. K. Rowling που έγραψε το Harry Potter. Δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Είναι μια προσωρινή αναποδιά και θα παλέψετε για να ξανασηκωθείτε.

Συγκεντρώστε δείγματα δουλειάς.
Αν θέλετε να έχετε δείγματα δουλειάς για τις μελλοντικές σας συνεντεύξεις, είναι καλό να τα συγκεντρώσετε από τώρα γιατί μπορεί να μην έχετε την ευκαιρία μετά την απόλυσή σας. Μαζέψτε ευχαριστήριες επιστολές από πελάτες, βραβεία, επαίνους, διπλώματα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, ο,τιδήποτε μπορεί να διανθίσει το βιογραφικό σας.

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας από emails και επαφές.
Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι εταιρίες όταν απολύουν κάποιον είναι να του απαγορεύσουν την πρόσβαση στα εταιρικά δίκτυα. Για αυτό φροντίστε να έχετε αντιγράψει τις επαγγελματικές σας επαφές για μελλοντική χρήση και να σβήσετε τα emails που δεν θέλετε να διαβαστούν από το αφεντικό σας.

Μαζέψτε σιγά-σιγά τα προσωπικά σας αντικείμενα.
Σε περίπτωση που απολυθείτε δεν θα σας δώσουν και πολύ χρόνο για να καθαρίσετε το γραφείο σας. Επίσης το να μαζέψετε τα πράγματά σας, είναι μία άχαρη και στενάχωρη διαδικασία, ειδικά αν γίνεται υπό το βλέμμα των πρώην πια συναδέλφων σας. Η αγαπημένη σας κούπα, διάφορα μικροαντικείμενα με συναισθηματική αξία, ατζέντες, gadgets… φροντίστε να τα μαζεύετε σιγά-σιγά, αν δείτε το κακό να πλησιάζει.

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το σοκ.
Πείτε δυνατά στον εαυτό σας τη λέξη «απολύεστε», ώστε να συνηθίσετε στο άκουσμά της. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το σοκ και θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση λίγο πιο ψύχραιμα. Μία αξιοπρεπής έξοδος μπορεί να σας αποφέρει κάποιες συστάσεις από τους συναδέλφους σας, ενώ ένα εχθρικό και πικρόχολο αντίο μπορεί να κλείσει πόρτες. Φυσικά είναι αρκετά δύσκολο να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας αλλά πρέπει να υπολογίσετε το συμφέρον σας. Μια έκρηξη δεν έχει να σας προσφέρει τίποτε μακροπρόθεσμα.

Ενημερωθείτε για τα γραφειοκρατικά.
Μιλήστε με την επιθεώρηση εργασίας και μάθετε τα δικαιώματά σας. Πόση αποζημίωση δικαιούστε; Έχετε υπόλοιπο αδείας; Πόσες μέρες προειδοποίηση πρέπει να σας δώσουν; Ενημερωθείτε και διεκδικήστε αυτά που δικαιούστε από το νόμο.

Μαζέψτε στοιχεία για την περίπτωση που θα χρειαστεί να πάτε στα δικαστήρια.
Συμβάσεις εργασίας, προσλήψεις, αποδείξεις, κάρτες εργασίας, μισθοδοσίες, ένσημα. Συγκεντρώστε όλα τα δικαιολογητικά που μπορεί να χρειαστείτε γιατί πλέον πολλές επιχειρήσεις δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Προετοιμαστείτε.

Δικτυωθείτε.
Αν είχατε χαθεί τον τελευταίο καιρό από την επαγγελματική «πιάτσα» ενεργοποιηθείτε. Ξεκινήστε επαφές με συνεργάτες, παλιούς συναδέλφους, πελάτες και αρχίστε να προθερμαίνετε πάλι τις σχέσεις σας. Δεν ξέρετε ποιό θα είναι το επόμενο βήμα σας αλλά καλό είναι να έχετε όσες περισσότερες «πηγές» εύρεσης εργασίας μπορείτε.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates