Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 μυστικά για να διαφωνείτε πολιτισμένα!

Τι κάνετε όταν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιον που με τις απόψεις του αντιτίθεται στο αξιακό σας σύστημα και σε όλα όσα πιστεύετε σε αυτή τη ζωή; Δεν μιλάμε για κάποιον που σας προσβάλει, σας επιτίθεται λεκτικά ή και σωματικά, αλλά για κάποιον που διαφωνεί κάθετα μαζί σας. Αρχίζετε φωνάζετε και φτάνετε τη συζήτηση στα άκρα σε σημείο που να μην μιλιέστε ή κρατάτε μια πιο διπλωματική στάση;

Η αντίδρασή σας πρέπει να είναι συνάρτηση του τι θέλετε να πετύχετε. Για αυτό πριν αρχίσετε να τσακώνεστε κάντε στον εαυτό σας 4 ερωτήσεις.

  • Έχετε να κερδίσετε κάτι από την αντιπαράθεσή σας με αυτόν τον άνθρωπο;

  • Καταλαβαίνετε αληθινά με τι διαφωνεί ο άλλος;

  • Ακούτε τα επιχειρήματα του άλλου;

  • Μήπως είστε κι εσείς λίγο προκατειλημμένοι;

Αν μετά από αυτές τις ερωτήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσετε μια διαφωνία, τότε αυτά είναι μερικά μυστικά για να είναι η συζήτησή σας πολιτισμένη. Γιατί μια διαφωνία δεν χρειάζεται να καταλήξει σε πόλεμο.

  1. Σεβαστείτε τον άλλο. Μπορεί να ξέρετε ακριβώς τι μπορεί να τον εξοργίσει ή τα αδύνατα σημεία της επιχειρηματολογίας του, αλλά δεν χρειάζεται να του τα τρίψετε στη μούρη. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε έναν καυγά.

  1. Διαφωνήστε με τις απόψεις, όχι με το άτομο. Μην χρησιμοποιείτε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και προσβλητικές κουβέντες. Ούτε να επιτίθεστε στην προσωπικότητα του άλλου ή στην εμφάνισή ή στο μορφωτικό του επίπεδο.

  1. Παραδεχθείτε τα λάθη σας. Αν είστε κάπου λάθος ή έχετε παραπληροφορηθεί, παραδεχτείτε το και μην πεισμώνετε. Ένα λάθος δεν σας κάνει ούτε αδύναμο, ούτε υποδεέστερο.

  1. Να είστε ανοιχτοί στις απόψεις του άλλου. Μπορεί να βλέπει τα πράγματα από μία οπτική που δεν σας είχε περάσει από το μυαλό. Μπορεί να ξέρει κάτι που εσείς αγνοείτε.

  1. Κάντε τον άλλο να νιώθει έξυπνος. Αν προσπαθείτε να αποδείξετε ότι ο άλλος είναι ηλίθιος, τότε θα κρατήσει “αμυντικά επιθετική” στάση και η συζήτηση θα ξεφύγει από τα λογικά πλαίσια και θα καταλήξει σε σύρραξη.

  1. Χρησιμοποιήστε επιχειρήματα τρίτων. “Επειδή το λέω εγώ!” Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει σε διαφωνίες; Ο καλύτερος τρόπος να πείσετε κάποιον είναι να χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα που προέρχονται από μία τρίτη αξιόπιστη πηγή.

  1. Εξυμνήστε τον. Πείτε του ότι αναγνωρίζετε τις αγνές του προθέσεις, την προσφορά του στην εταιρία, την κοινωνία κτλ., τη γενναιοδωρία του, το ήθος και την αξιοπιστία του, αλλά εξηγήστε του ότι ίσως στη συγκεκριμένη περίπτωση να κάνει λάθος.

  1. Μαλακώστε τα λόγια σας. Μην χρησιμοποιείτε σκληρές εκφράσεις και απόλυτους χαρακτηρισμούς. Και κυρίως μην λέτε “εσύ” κι “εγώ”. Αυτό αμέσως-αμέσως σας τοποθετεί στο μυαλό του άλλου σαν αντίπαλο.

  1. Τέλος, μην επιμένετε να πείτε την τελευταία λέξη. Αν δεν μπορείτε να πείσετε ο ένας τον άλλο, τότε αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει για πάντα. Θα θέλετε και οι δύο να πείτε την τελευταία κουβέντα και έτσι δεν θα τελειώσετε ποτέ. Απλά, συμφωνείστε ότι διαφωνείτε και κλείστε το εκεί. Ίσως, καταφέρετε με αυτό τον τρόπο να περισώσετε την όποια σχέση έχετε και να λέτε τουλάχιστον μια καλημέρα.

Φωτόαπό: Tambako The Jaguar

 

 

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates