ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

8 τρόποι να αποκτήσεις μεγαλύτερη εξουσία στη δουλειά σου.

Post by: 07/06/2022 0 comments

Στις σύγχρονες εταιρίες, αν θέλεις να είσαι αποτελεσματική και να μετράει η γνώμη σου, πρέπει να έχεις εξουσία και επιρροή. Πολλές φορές, όμως, ο τίτλος σου από μόνος του δεν είναι αρκετός να σου δώσει το κύρος που θέλεις. Πώς μπορείς να πείσεις τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σου να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τις ιδέες σου; Πώς μπορείς να εξελιχθείς σε ανεπίσημη ηγέτιδα, αυτή που θα καθοδηγεί και θα συμβουλεύει τους άλλους και θα ασκεί επιρροή και εξουσία;

Σου παρουσιάζουμε 8 τρόπους να αποκτήσεις μεγαλύτερο κύρος και εξουσία στην εταιρία σου, ασκώντας επιρροή στους συναδέλφους σου.

  1. Απόκτησε κάποια εξειδίκευση.

Η καλύτερη αφετηρία για να αποκτήσεις εξουσία είναι να γίνεις ειδική σε κάτι, είτε στις πωλήσεις, στη μηχανοργάνωση, στα συστήματα παραγωγής, στα οικονομικά κτλ. Σχεδόν κάθε επιτυχημένο στέλεχος ξεκίνησε σαν ειδικός σε κάποια χειροπιαστή ειδικότητα. Κανείς δεν θα σου δώσει διοικητική θέση αν δεν αποδείξεις πρώτα κάποια τεχνική ικανότητα.

  1. Συμμάχησε με ανθρώπους με επιρροή.

Οι κατάλληλοι σύμμαχοι είναι το κλειδί που ανοίγει το δρόμο για τις θέσεις εξουσίας. Είναι οι άνθρωποι που μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητές σου, να υποστηρίξουν την προαγωγή σου και να εξελίξουν την καριέρα σου.

  1. Ξεκίνα με μικρά καθήκοντα και θα έρθουν και τα μεγάλα.

Δείχνοντας τις ικανότητές σου, λύνοντας ένα μικρό πρόβλημα για την εταιρία σου, κερδίζεις πόντους ώστε να σου αναθέσουν πιο σημαντικές αρμοδιότητες και σιγά-σιγά να αποκτήσεις τη δύναμη και την εξουσία που θέλεις.

  1. Ανάπτυξε ένα δίκτυο από χρήσιμες επαφές.

Η πληροφορία είναι δύναμη. Έχοντας ένα δίκτυο επαφών μπορείς να μαθαίνεις πληροφορίες για πιθανούς πελάτες, να παίρνεις συστάσεις για αξιόπιστους συνεργάτες, να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα. Όλα αυτά σε κάνουν πολύτιμη για την εταιρία σου και σου χαρίζουν δύναμη και εξουσία.

  1. Κάνε χάρες για να σου χρωστάνε.

Να είσαι πάντα ανοιχτή να βοηθήσεις τους άλλους, ώστε να σου χρωστάνε χάρες τις οποίες μπορείς την κατάλληλη στιγμή να τις εξαργυρώσεις. Έτσι, μπορείς να ζητήσεις εσύ μια χάρη για αντάλλαγμα, να αναλάβεις κάποιο σημαντικό project ή να πάρεις μια προαγωγή κτλ.

  1. Βάλε τους άλλους να υποστηρίξουν το έργο σου.

Είναι προτιμότερο κάποιος τρίτος να υποστηρίξει το project σου, παρά εσύ η ίδια. Άλλωστε, εσύ έχεις ίδιον όφελος, ενώ ένας τρίτος, ειδικά αν είναι υψηλά στην ιεραρχία, φαίνεται πιο αντικειμενικός στην κρίση του. Αυτή η υποστήριξη σου δίνει έξτρα πόντους εξουσίας και δύναμης.

  1. Γίνε αυτή που καθορίζει τη πρόσβαση σε στελέχη-κλειδιά για την εταιρία.

Ένας κλασικός τρόπος να αποκτήσεις μεγαλύτερη εξουσία είναι να γίνεις ο άνθρωπος που ελέγχει τις συναντήσεις ενός ανθρώπου κλειδί στην εταιρία, π.χ. του προέδρου. Όλοι θα θέλουν να σε καλοπιάσουν, να σου κάνουν χάρες και δωράκια, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο πρόσωπο-κλειδί, που συνήθως έχει φορτωμένο πρόγραμμα.

  1. Πάρε μέρος εθελοντικά σε οποιαδήποτε επιτροπή υπάρχει στην εταιρία σου.

Οι επιτροπές και οι ομάδες εργασίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να λάμψεις, να εντυπωσιάσεις, να δικτυωθείς και να αποκτήσεις αναγνώριση και δύναμη. Γι’ αυτό κάθε φορά που ακούς για μια νέα επιτροπή ή ομάδα εργασίας, πρόσφερε τις υπηρεσίες σου και αν μπορείς, προσπάθησε να ηγηθείς της ομάδας, κάτι που πολλοί αποφεύγουν για να γλυτώσουν τις έξτρα ώρες δουλειάς. Αυτή η εμπειρία, όμως, μπορεί να σου δώσει κύρος και αναγνώριση.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons