ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

7 απλοί τρόποι για να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητά σου.

Post by: 09/06/2015 0 comments

Ένα από τα πιο συχνά επαγγελματικά προβλήματα είναι η αναβλητικότητα. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουνε, αλλά… δεν το κάνουμε. Σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο κάνοντας πιο εύκολα καθήκοντα ή λουφάρουμε χαζολογώντας, βλέποντας τηλεόραση, σερφάροντας στο ίντερνετ κτλ.

Σίγουρα, ένα μικρό διάλειμμα πού και πού δεν βλάπτει, αλλά αν αναβάλεις συνεχώς τις δουλειές σου, δεν θα καταφέρεις ποτέ τίποτε.

Αυτά είναι 7 μυστικά για να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητά σου και να ζήσεις μια γεμάτη και δραστήρια ζωή.

  1. Σταμάτα να σκέφτεσαι και άρχισε να πράττεις.

Λίγη σκέψη και σχεδιασμός, σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις αυτά που θέλεις. Η πολλή σκέψη και ο υπερβολικός σχεδιασμός όμως έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Σκέφτεσαι και σκέφτεσαι και σκέφτεσαι με στόχο να δημιουργήσεις το τέλειο σχέδιο. Ένα σχέδιο όπου δεν θα κάνεις κανένα λάθος, όπου τίποτα δεν θα αποτύχει, όπου δεν θα υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Αυτό το σχέδιο όμως δεν υπάρχει.

  1. Μην μεγαλοποιείς τα πράγματα.

Η υπερβολική σκέψη και η αναβλητικότητα κάνουν τα λοφάκια να φαντάζουν ολόκληρα βουνά. Όσο πιο πολύ αναβάλεις κάτι, τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει μέσα στο μυαλό σου. Και επειδή το αναβάλεις διαρκώς, αρχίζει να παίρνει αρνητική χροιά. Έτσι μεταμορφώνεις κάτι ασήμαντο σε ένα τεράστιο Γκοτζίλα που έρχεται να καταστρέψει τη ζωή σου. Άρα σκέψου λίγο τι θέλεις να κάνεις και ανέλαβε δράση.

  1. Κάνε το πρώτο βήμα.

Όταν κοιτάς στο μακρύ μέλλον, όλα φαίνονται ακατόρθωτα. Κι έτσι τρομάζεις, σταματάς, διστάζεις, το ξανασκέφτεσαι και καταλήγεις να σερφάρεις στο ίντερνετ. Για αυτό είναι καλό να σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα αλλά να εστιάζεις την προσοχή στο σήμερα, στο τώρα. Κάνοντας το πρώτο βήμα αλλάζεις την πνευματική σου κατάσταση από αρνητική σε θετική. Μόλις ολοκληρώσεις το πρώτο βήμα, έχεις ήδη αρχίσει να κάνεις το επόμενο και το επόμενο και το επόμενο…

  1. Ξεκίνα τη μέρα σου με την πιο δύσκολη δουλειά.

Μπορεί να πρέπει να κάνεις μια συζήτηση όπου θα πρέπει να διαφωνήσεις και να μαλώσεις. Μπορεί να πρέπει να ενημερώσεις την ομάδα σου για τις εξελίξεις. Μπορεί να έχεις να απαντήσεις σε δεκάδες e-mail. Όποια δουλειά κι αν είναι αυτή, τελείωνε μια ώρα αρχύτερα. Μόλις την ολοκληρώσεις, θα νιώσεις μια ανακούφιση, μια δικαίωση και η υπόλοιπη μέρα θα είναι πιο εύκολη και χαλαρή.

  1. Πάρε μια απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή.

Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ έλεγε “την ώρα της απόφασης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις τη σωστή απόφαση, το δεύτερο καλύτερο είναι να πάρεις μια λανθασμένη απόφαση και το χειρότερο είναι να μην πάρεις καμία απόφαση”.

Όταν δεν παίρνουμε κάποια απόφαση αλλά καθόμαστε άπραγοι αισθανόμαστε άσχημα γιατί αυτό είναι αφύσικο. Το φυσιολογικό είναι να είμαστε αποφασιστικοί και να αναλαμβάνουμε δράση. Όταν αναβάλεις, σημαίνει ότι θέλεις κάτι αλλά δεν κάνεις τις δράσεις που συνεπάγεται η επιθυμία σου. Αυτό σου δημιουργεί μια εσωτερική σύγκρουση, που κάνει κακό στην αυτοεκτίμησή σου.

  1. Αντιμετώπισε τους φόβους σου.

Είναι πιο εύκολο να ζεις με την λογική “εγώ μια μέρα θα κάνω…” και πολύ πιο δύσκολο να ζεις κάνοντας πράγματα, ρισκάροντας να κάνεις λάθη, να αποτύχεις, να σκοντάψεις, να πονέσεις και να γελοιοποιηθείς… ειδικά αν είσαι τελειομανής. Ο εύκολος δρόμος της αναβολής συνοδεύεται από μία… βολή, από τύψεις και ενοχές για όλα αυτά που ποτέ δεν έκανες και μια αδιόρατη αίσθηση έλλειψης πληρότητας. Γιατί πάντα θα αναρωτιέσαι τι θα γινόταν αν αναλάμβανες δράση…

  1. Ολοκλήρωσε τις δουλειές σου.

Το να μην κάνεις το πρώτο βήμα για να πετύχεις κάτι μπορεί να σε κάνει να νιώσει άσχημα. Αλλά το να αφήνεις πράγματα στη μέση, σε κάνει να νιώθεις ακόμα χειρότερα. Νιώθεις μια εσωτερική κόπωση ή ένα απροσδιόριστο άγχος και δεν ξέρεις γιατί. Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, ανάτρεξε στη λίστα με τις εργασίες σου, δες τι δεν έχει ολοκληρωθεί και προσπάθησε να το τελειώσεις. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου!

Φωτό από: www.geekwire.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons