ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

5 τρόποι για να ξεπεράσεις την τελειομανία σου

Post by: 05/06/2018 0 comments

Οι τελειομανείς είναι πολύτιμο κεφάλαιο σε κάθε επιχείρηση. Βάζοντας ψηλά ον πήχη για τον εαυτό τους και για τους άλλους, λειτουργούν ως αυστηροί κριτές που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη και τις αδυναμίες σε προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι πάντα στην ώρα τους, αν όχι νωρίτερα, και μπορείς πάντα να βασίζεσαι πάνω τους γιατί ξέρεις ότι θα κάνουν τη δουλειά, και μάλιστα, καλά.

Οι τελειομανείς, λοιπόν, μπορούν να καταφέρουν πολλά, όμως δεν καταφέρνουν να φτιάξουν λίγο τη διάθεσή τους. Συνήθως, είναι αντιδραστικοί, εκνευρίζονται εύκολα με όσους δεν ακολουθούν τους δικούς τους φρενήρεις ρυθμούς και πολύ συχνά υποφέρουν από άγχος και εξάντληση. Η ζωή, άλλωστε, είναι γεμάτη απρόβλεπτες καταστάσεις που περιμένουν στην γωνία.

Αν κάπου εκεί μέσα βλέπεις τον εαυτό σου, αν είσαι δηλαδή τελειομανής, μήπως θα ήταν καλύτερο αν χαλάρωνες λιγάκι, αν γινόσουν η πιο υπομονετική από τους συναδέλφους σου, αν σταματούσες να τσακώνεσαι με όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις υψηλές σου προσδοκίες;

Αυτά είναι μερικά μυστικά για να αλλάξεις τον τρόπο της σκέψης σου:

  1. Συνειδητοποίησε ότι δεν γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες

Ο αργός οδηγός που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου και σε καθυστερεί, μπορεί να είναι μια 18χρονη που μόλις πήρε το δίπλωμα ή ένας 80χρονος που νιώθει ανασφάλεια. Μπορεί να είναι κάποιος που είναι άρρωστος και προσπαθεί να φτάσει στο γιατρό του. Ίσως είναι κάποια που μόλις έμαθε κάποια τραγικά νέα και το να οδηγεί σωστά στο δρόμο είναι το τελευταίο που την απασχολεί. Το συμπέρασμα είναι ότι ποτέ δεν θα ξέρεις όλο το ιστορικό. Οπότε χαλάρωσε.

  1. Ναι, μπορείς να ξεπεράσεις όλους τους εκνευρισμούς που σε περιτριγυρίζουν.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν “μηδενική ανοχή στους εκνευρισμούς”. Είναι η τάση που έχουν κάποιοι άνθρωποι να πιστεύουν ότι π.χ. “δεν θα το αντέξω αυτό” ή “αυτό με τρελαίνει”. Αυτός ο τρόπος σκέψης συνεισφέρει σε συμπεριφορές όπως είναι η αποφυγή, οι εθισμοί, οι εκρήξεις θυμού, η αναβλητικότητα και ο αρνητισμός που οδηγούν στην αποξένωση. Αν θέλεις, λοιπόν, να αυξήσεις την ανοχή σου σε διάφορους εκνευρισμούς, πρέπει να βάλεις με το ζόρι τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει καταστάσεις που σου δημιουργούν άγχος. Έτσι, θα δεχτείς τον εκνευρισμό σου, θα μάθεις να τον αντέχεις, θα αναγνωρίσεις τα μακροπρόθεσμα οφέλη του να ελέγχεις το άγχος σου και θα παραδεχτείς ότι, τελικά, καταφέρνεις να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις πολύ καλύτερα από όσο νόμιζες.

  1. Μην έχεις απαιτήσεις, αλλά προτιμήσεις

Οι άνθρωποι πολύ συχνά θυμώνουν γιατί πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όμως, ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι τέλειος αλλά γεμάτος με ανθρώπους με ελαττώματα. Θα είχες, λοιπόν,  πολύ λιγότερο εκνευρισμό αν αποδεχόσουν το γεγονός ότι δεν ζούμε σε ένα τέλειο κόσμο και μείωνες τις απαιτήσεις σου από τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο, όταν κάποιος δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου, δεν θα εξοργιστείς, απλά θα απογοητευτείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνείς με τη συμπεριφορά των άλλων ή να μην παρακινείς τους άλλους να αλλάξουν και να κάνουν τα πράγματα σωστά. Όμως τελικά, η μόνη συμπεριφορά που μπορείς, πραγματικά, να ελέγξεις είναι η δική σου.

  1. Σκέψου αν η ενόχληση, ο εκνευρισμός ή η πίεση που νιώθεις, θα έχει σημασία μετά από ένα χρόνο.

Πιθανόν όχι!  Άρα, ηρέμησε, πάρε μια βαθιά ανάσα, διαλογίσου, διάβασε ένα βιβλίο, άκου μουσική ή κάνε οτιδήποτε άλλο σε χαλαρώνει.

  1. Σκέψου πόσο ευλογημένη είσαι

Η σύγχρονη κοινωνία είναι απίστευτα διαφορετική και έχει πολλές περισσότερες ανέσεις, σε σύγκριση με τις παλαιότερες κοινωνίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παλιά πάθαινες γρίπη και κόντευες να πεθάνεις, μια λοίμωξη στο αυτί μπορούσε να μολύνει τον εγκέφαλό σου ή μια βαθιά γρατσουνιά οδηγούσε σε ακρωτηριασμό. Σήμερα, έχεις στη διάθεσή σου αντιβιοτικά, τρεχούμενο νερό (κρύο και ζεστό), ψυγείο, προσωπικό μέσο μεταφοράς που δεν έχει τέσσερα πόδια… Όταν σκέφτεσαι όλες αυτές οι ανέσεις, ίσως, να μετριάσεις την ενόχληση που σου προκαλεί μια ατέλειωτη σειρά αναμονής, ένας αδέξιος άνθρωπος ή οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να σου χαλάσει την ημέρα.

Φωτό από: ZaranTech

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons