Μπορεί η ανάλυση των αποτυχιών σου να είναι κάτι καλό και εποικοδομητικό, ο μηρυκασμός, όμως, είναι απίστευτα επιβλαβής. Με το να σκέφτεσαι διαρκώς τα προβλήματά σου ή να μεγεθύνεις τις ατυχίες σου, απλά αυξάνεις τη δυστυχία σου.
Για παράδειγμα, μπορεί να “ζεις” ξανά και ξανά μέσα στο μυαλό σου, μια άτυχη συζήτηση που είχες με το αφεντικό σου. Και κάθε φορά να καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που είπες κάτι άστοχο. Αυτή η επανάληψη σε κάνει να φοβάσαι πώς είπες κάτι λάθος, μειώνει την αυτοπεποίθησή σου και μεγαλώνει την απελπισία σου.
Μην ανησυχείς, όμως, δεν είσαι η μόνη. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν τέτοιες εμπειρίες σε κάποιο στιγμή της ζωής τους. Αν έχεις την τάση να σκέφτεσαι διαρκώς τις άτυχες στιγμές σου και να τιμωρείς τον εαυτό σου για τα λάθη του, πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης. Χρειάζεται προσπάθεια και προσήλωση, αλλά όταν το καταφέρεις θα νιώσεις καλύτερα και θα γίνεις πιο παραγωγική.
Αναγνώρισε πότε αρχίζεις να “μηρυκάζεις”
Όσο πιο πολύ σκέφτεσαι το παρελθόν, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να κολλήσεις σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο να βγεις. Αναγνώρισε τις στιγμές που αρχίζεις να σκέφτεσαι τις αποτυχίες σου και να τις ζεις ξανά και ξανά μέσα στο μυαλό σου. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις ότι ξεκίνησε η διαδικασία του “μηρυκασμού”, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να κάνεις την επιλογή να σκεφτείς κάτι πιο παραγωγικό.
Προσπάθησε να βρεις λύσεις
Το να σκέφτεσαι διαρκώς τα προβλήματά σου δεν βοηθάει, παρά μόνο στην περίπτωση που ψάχνεις να βρεις μια λύση. Σκέψου αν υπάρχει κάτι που να μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση. Δεσμεύσου ότι θα μάθεις από τα λάθη σου και θα βρεις τις λύσεις που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις μπροστά.
Βρες χρόνο για να σκεφτείς ανενόχλητη
Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται χρόνο για να αναλύσει όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου. Βρες 20 λεπτά κάθε μέρα για να σκεφτείς, να ανησυχήσεις, να κάνεις την αυτοκριτική σου. Αν παρατηρήσεις ότι αρχίζεις να “μηρυκάζεις” πέρα από αυτό τον προκαθορισμένο χρόνο, πες στον εαυτό σου “Αυτό θα το σκεφτώ αργότερα”. Το να ξέρεις ότι θα έχεις το χρόνο να σκεφτείς κάτι δυσάρεστο κάποια στιγμή στο μέλλον, θα σε κάνει να το αναβάλεις. Επιπλέον, το να σκέφτεσαι με πρόγραμμα θα σε βάλει σε μια πιο παραγωγική διαδικασία, στην οποία δεν θα αυτοτιμωρείσαι ζώντας ξανά και ξανά καταστάσεις που σε πόνεσαν.
Παραπλάνησε τον εαυτό σου
Το να πεις στον εαυτό σου να μην σκέφτεται κάτι δυσάρεστο, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να σε κάνει να το σκέφτεσαι ακόμα περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος να αποσπάσεις την προσοχή σου από κάτι δυσάρεστο είναι να κρατήσεις το μυαλό σου απασχολημένο.
Κάνε γυμναστική, πάρε τηλέφωνο μία φίλη και κουτσομπολέψτε, καθάρισε το γραφείο σου, φτιάξε ένα καφέ και πιάσε κουβέντα με τους συναδέλφους σου. Αν αλλάξεις τις εικόνες σου, θα σταματήσεις για λίγο να βράζεις στο ζουμί σου και στη δυστυχία σου.
Φωτό από: thespiritscience.net