ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

4 δημοφιλείς μύθοι για την επιτυχία που πρέπει να αρχίσεις να αγνοείς

Post by: 15/11/2016 0 comments

Πόσες φορές στο παρελθόν είπες “Από αύριο θα αλλάξω!”; Θα αδυνατίσω, θα αλλάξω καριέρα, θα ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση… Ξεκινάς λοιπόν με όρεξη, να κάνεις μικρά βήματα προς το στόχο σου… γυμνάζεσαι, διαβάζεις για μεταπτυχιακό, σχεδιάζεις το επιχειρηματικό σου πλάνο… Σιγά-σιγά, όμως, όλο κάτι τυχαίνει και χάνεις το ρυθμό σου, χάνεις το βηματισμό σου και τελικά τα παρατάς. Σκέφτεσαι ότι ίσως τελικά “δεν το ‘χεις”, ότι είσαι μεγάλη για αλλαγές ή ότι απλά νιώθεις εξαντλημένη.

Με αυτό τον τρόπο εμποδίζεις τον εαυτό σου να πετύχει, αφού δεν του επιτρέπεις να αποκτήσει νέες, θετικές συνήθειες. Και σε αυτό φταίνε οι προκαταλήψεις που έχεις για την επιτυχία, οι οποίες κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι θετικές και σου δίνουν κίνητρο. Κάτω από άλλες συνθήκες όμως, σε αποθαρρύνουν και υπονομεύουν τις προσπάθειές σου να αποκτήσεις νέες, θετικές συνήθειες.

Μύθος 1: Το μόνο που χρειάζεται για να πετύχεις είναι να δουλεύεις πάρα, μα πάρα πολύ σκληρά.

Αυτός ο μύθος έχει καταστρέψει πολλές οικογένειες και τις προσωπικές ζωές πολλών στελεχών. Είναι αλήθεια ότι όντως χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά για να πετύχεις. Ο Μάλκομ Γκλάντγουελ υποστηρίζει ότι χρειάζονται περίπου 10.000 ώρες εξάσκησης προτού κάποιος γίνει εξπέρ σε κάτι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αν δεν έχεις χρόνο ή όρεξη να επενδύσεις σε μια νέα συνήθεια πρέπει να τα παρατήσεις. Για να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια δεν χρειάζεται να δουλέψεις πολύ στην αρχή. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ασχολείσαι, έστω και λίγο, κάθε μέρα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να κάνεις μία ώρα γυμναστική για να σου γίνει συνήθεια. Ξεκίνα με 5 λεπτά, αλλά κάθε μέρα. Αυτό θα εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σου και με αυτό τον τρόπο η γυμναστική θα μπει στην καθημερινότητά σου. Ακριβώς, σαν να βουρτσίζεις τα δόντια σου. Σιγά-σιγά αυτή η νέα, θετική συνήθεια θα μπει στο πρόγραμμά σου και θα φτάσεις να κάνεις τα 30 λεπτά που είχες, αρχικά, βάλει στόχο.

Άρα, η σκληρή δουλειά είναι σημαντική, αλλά ακόμα πιο σημαντικό για να πετύχεις, είναι να είσαι συνεπής.

Μύθος 2: Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις και να τηρείς αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Τα deadlines πολλές φορές γυρνάνε μπούμερανγκ. Πρώτον, σε κάνουν να εστιάζεις την προσοχή σου στο αποτέλεσμα. Σε κάνουν να αξιολογείς κάθε μέρα την πορεία σου με βάση τον τελικό στόχο, όχι την πρόοδο που έκανες από χτες. Επειδή, λοιπόν, ο στόχος είναι μακρινός, υπάρχει περίπτωση να απογοητευτείς. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να κάνεις λάθος στο χρόνο που πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις κάτι. Άρα, τα deadlines που βάζεις είναι ανέφικτα και αυτό σε οδηγεί και πάλι στην απογοήτευση. Τα deadlines έχουν χρησιμότητα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι στο να αποκτήσεις  μια συνήθεια που θα σε συνοδεύει σε όλη σου τη ζωή.

Επικεντρώσου, λοιπόν, στο να χτίσεις τα θεμέλια της νέας σου συνήθειας και άφησε στην άκρη τα deadlines για την ώρα.

Μύθος 3: πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα στο βωμό της επιτυχίας.

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων: από τον Μπιλ Γκέιτς που κοιμόταν στο πάτωμα του γραφείου για να μην χάνει χρόνο, μέχρι τον Τόμας Έντισον που δούλευε ασταμάτητα για μέρες μέχρι να τελειοποιήσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

Μπορεί αυτοί οι επιτυχημένοι να αποτελούν λαμπρές εξαιρέσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να δουλεύεις χωρίς να κοιμάσαι σωστά, χωρίς να τρέφεσαι σωστά ή να κάνεις τακτικά διαλλείματα. Δεν θα είσαι παραγωγική, το μυαλό σου δεν θα είναι καθαρό για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις και δεν θα έχεις ενέργεια.

Αντί, λοιπόν, να θυσιάσεις τις προσωπικές σου ανάγκες, κόψε άλλα πράγματα που σπαταλούν το χρόνο σου, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τηλεόραση.

Μύθος 4: η αλλαγή προς τον νέο “επιτυχημένο” εαυτό σου, πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.

Όλοι ονειρευόμαστε ένα ιδανικό μέλλον. Θέλουμε να είμαστε πιο υγιείς, πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, απίστευτα παραγωγικοί, να διατηρούμε την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευχάριστη προσωπική ζωή. Αυτό συνήθως αντικατοπτρίζεται στις αποφάσεις που παίρνουμε όλοι μας στην αρχή της νέας χρονιάς.

Ξεκινάμε με αισιοδοξία, σίγουροι ότι αυτή τη χρονιά θα μεταμορφωθούμε ολοκληρωτικά. Αλλά ως συνήθως… μένουμε στα λόγια και τις ευχές. Η αιτία είναι η υπέρμετρη αισιοδοξία μας, Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε όχι σε έναν, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουμε σε όλα.

Για να επιτύχεις, λοιπόν, την μεταμόρφωσή σου, πρέπει να ξεκινήσεις με ένα τομέα της ζωής σου και μάλιστα τον πιο εύκολο.

Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου και να αποκτήσεις θετικές συνήθειες, πάρε το χρόνο σου. Μην σκέφτεσαι θυσίες, χρονοδιαγράμματα, ολοκληρωτικές μεταμορφώσεις και άλλους μύθους γύρω από την επιτυχία. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να κάνεις ένα μικρό βήμα, κάθε μέρα!

Φωτό από: olx.pl

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons