ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

15 μυστικά για να γίνεις η αγαπημένη υπάλληλος του αφεντικού σου.

Post by: 24/05/2022 0 comments

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την επαγγελματική σου εξέλιξη είναι η καλή σχέση με το αφεντικό ή τον προϊστάμενό σου.

Αν έχεις την εύνοια του αφεντικού σου και αναπτύξεις προσωπικές σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης, όχι μόνο θα βελτιώσεις την καθημερινότητά σου στο γραφείο, αλλά θα ωφελήσεις την καριέρα σου κερδίζοντας προνόμια, όπως μια καλή συστατική επιστολή, μια αύξηση ή μια προαγωγή.

Αυτά είναι μερικά μυστικά για να κερδίσεις την εύνοια και την εμπιστοσύνη του αφεντικού σου.

  1. Προσπάθησε να καταλάβεις το στιλ του.

Είναι άνθρωπος που έχει ανάγκη να νιώθει αρεστός ή να νιώθει απαραίτητος; Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να του δείχνεις το σεβασμό και την εκτίμησή σου, ενώ στη δεύτερη να ζητάς τη συμβουλή του και τις γνώσεις του.

  1. Είναι τύπος των γραπτών αναφορών ή της συζήτησης;

Υπάρχουν προϊστάμενοι που λατρεύουν τις λεπτομερείς αναφορές και τα reports ώστε να έχουν διαρκώς διαθέσιμες τις πληροφορίες που χρειάζονται και άλλοι που προτιμούν μια συζήτηση, ώστε να παίρνουν άμεση απάντηση στις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Οπότε, ανάλογα τον τύπο, προσάρμοσε και τον τρόπο της δουλειάς σου.

  1. Ερμήνευε σωστά τις εντολές του.

Κάθε σύγχρονος μάνατζερ, προσπαθεί να μην είναι αυταρχικός όποτε δεν είναι απαραίτητο και μαλακώνει τον τόνο της επικοινωνίας του. Αν λοιπόν σου πει «αν δεν σε πειράζει κάνε… », να ξέρεις ότι εννοεί «κάντο» και μάλιστα αμέσως ή «Δεν θέλω να σε πιέσω…» να ξέρεις ότι εννοεί «τελείωνε».

  1. Άκου προσεκτικά τα προβλήματα και τις προτάσεις του αφεντικού σου.

Ένας τρόπος να είσαι υποστηρικτική προς το αφεντικό σου είναι να είσαι ενεργή ακροάτρια. Προσπάθησε να δίνεις προσοχή στις συμβουλές του και να καταλαβαίνεις τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Μάλιστα, είναι καλό να τον επαινείς για τις πολύτιμες συμβουλές που σου δίνει.

  1. Κάλυψε τα λάθη του.

Αν αρχίσεις να ρίχνεις το φταίξιμο στο αφεντικό σου για τα λάθη που γίνονται δεν θα πας μπροστά σε αυτή την εταιρία. Αντίθετα, αν καλύπτεις τα λάθη του και τον υποστηρίζεις στις δύσκολες καταστάσεις, αναλαμβάνοντας ακόμα και την ευθύνη για κάποια πράγματα, θα σε αναγνωρίζει σαν team player και θα σε βοηθάει και θα σε προωθεί όποτε μπορεί.

  1. Πάντα να τηρείς τα χρονοδιαγράμματα που σου βάζει.

Η τήρηση των deadline που σου θέτει ο προϊστάμενός σου παίζει σημαντικό ρόλο στη φήμη και την αξιοπιστία σου. Δείχνει ότι είσαι συνεπής και ότι μπορεί κάποιος να βασίζεται πάνω σου.

  1. Δέξου την κριτική του με χαμόγελο.

Κανείς δεν θέλει να γίνεται δυσάρεστος και το ίδιο ισχύει για τον προϊστάμενό σου. Αν είναι απαραίτητο να σε επιπλήξει γιατί έκανες κάποιο λάθος, δέξου τις παρατηρήσεις του χωρίς αντιρρήσεις, και αν μπορείς με χαμόγελο, ώστε να ελαφρύνεις κάπως τη δυσάρεστη αποστολή του. Θα το εκτιμήσει.

  1. Βοήθησέ τον να πετύχει τους στόχους του.

Αν βάζεις τα δυνατά σου ώστε να πετύχει το αφεντικό σου τους στόχους που του βάζουν οι ανώτεροί του, θα γίνεις αμέσως ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας, θα αναβαθμιστεί η θέση σου και θα γίνεις αναντικατάστατη.

  1. Μην προβάλεις πολύ τον εαυτό σου και μην δείχνεις αρχηγικές τάσεις.

Είναι σημαντικό να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και να παράγεις έργο, αλλά μην προσπαθείς να πριονίσεις την καρέκλα του προϊσταμένου σου. Είσαι εκεί για να τον βοηθάς και όχι για να τον ανταγωνιστείς. Αν αρχίσει να σε βλέπει σαν ανταγωνιστή, θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη και θα προσπαθήσει να θάψει τις φιλοδοξίες σου.

  1. Μην τον θάβεις πίσω από την πλάτη του, αλλά αντίθετα να τον επαινείς.

Μην τον κατηγορείς στους συναδέλφους σου, γιατί όλα αργά ή γρήγορα μαθαίνονται. Κάθε συνάδελφος έχει τη δική του στρατηγική και δεν ξέρει τι ρόλο παίζει ο καθένας. Αντίθετα, αν τον επαινείς για τις γνώσεις, την προνοητικότητά του, τις επιτυχημένες αποφάσεις του, γρήγορα θα γίνεις η αγαπημένη του υπάλληλος.

  1. Μοιράσου τις επιτυχίες σου και αναγνώρισε τη συμβολή του.

Κάθε φορά που καταφέρνεις κάτι και δέχεσαι συγχαρητήρια, μην ξεχνάς να αναφέρεις το αφεντικό σου και πόσο πολύτιμο ρόλο έπαιξε με τις συμβουλές και την καθοδήγησή του στο τελικό αποτέλεσμα. Αντάμειψέ τον και θα σε ανταμείψει.

  1. Πάντα να του δίνεις εναλλακτικές.

Κάθε φορά που δεν είσαι σίγουρη για κάτι, μην τον ρωτάς τι να κάνεις, αλλά να του δίνεις εναλλακτικές να διαλέξει: να κάνω αυτό ή εκείνο; Έτσι, θα μπορεί να σου δώσει ευκολότερα μια απάντηση. Μόνο μην το κάνεις πολύ συχνά γιατί θα νομίζει ότι είσαι αναποφάσιστη, κάτι που δεν είναι καλό αν θέλεις να πας μπροστά.

  1. Ανάλαβε τη «βρώμικη» δουλειά.

Σε κάθε εταιρία, υπάρχουν δουλειές που κανείς δεν θέλει να τις κάνει, ειδικά ο προϊστάμενός σου. Είτε να ανακοινώσει κάποιο δυσάρεστο μέτρο, είτε να επικοινωνήσει με κάποιον πελάτη για μια λάθος τιμολόγηση, είτε να μιλήσει με κάποιον προμηθευτή για κάποια ακύρωση παραγγελίας. Ανέλαβε εθελοντικά να κάνεις τη «βρώμικη» δουλειά του αφεντικού σου και θα σε αγαπήσει.

  1. Σεβάσου το χρόνο του.

Όταν έχει συνάντηση μαζί του, μην αρχίζεις να συζητάς για άσχετα πράγματα και μην πλατειάζεις. Μείνε συγκεντρωμένη στο θέμα σου, να είσαι περιεκτική και σύντομη. Σεβάσου το χρόνο του, πιθανόν να έχει πολλές δουλειές να κάνει και άτομα να συναντήσει.

  1. Κάνε τη ζωή του απλή και εύκολη.

Ο ρόλος σου στην εταιρία είναι να δίνεις λύσεις σε προβλήματα, ώστε ο προϊστάμενός στο να έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα σημαντικά projects. Αν «ξεφορτώνεις» το πρόγραμμά του από μη σημαντικά θέματα, κάνεις τη ζωή του πιο εύκολη και κερδίζεις την εμπιστοσύνη του.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons