Δεν είναι κανένα μυστικό. Είμαι σίγουρος ότι τις περισσότερες τις γνωρίζετε αλλά πολύ απλά δεν τις εφαρμόζετε. Στόχος λοιπόν είναι να εφαρμόσετε τις γνώσεις και την κοινή σας λογική στην καθημερινότητά σας.
1. Εξοικειωθείτε με τα έξοδά σας. Κάθε τέλος του μήνα χωρίς να κοιτάτε το υπόλοιπό σας προσπαθήστε να μαντέψετε πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει. Μετά δείτε πόσο έξω πέσατε από τον προϋπολογισμό σας. Συνεχίστε να το κάνετε για μερικούς μήνες μέχρι να απέχετε στο ελάχιστο. Σκοπός είναι να αποκτήσετε αυθόρμητη αίσθηση των εξόδων σας.
2. Συναναστραφείτε με άτομα που έχουν την «οικονομική νοοτροπία» που θα θέλατε. Βγείτε μαζί για φαγητό, ζητήστε τη συμβουλή τους, μάθετε τα μυστικά τους και μιμηθείτε τον τρόπο σκέψης τους.
3. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, βάλτε το στη λίστα των 30 ημερών. Επανεξετάστε το θέμα μετά από 30 ημέρες και αποφασίστε εάν ακόμα το θέλετε.
4. Κρατήστε αρχείο με τους λόγους που σας έκαναν να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα αυτό το μήνα: γενέθλια φίλων, φαγητό delivery, γιατί είχατε πολύ δουλειά στο γραφείο κτλ. Στο τέλος κάθε μήνα αξιολογήστε αυτούς τους λόγους, βρείτε ποιοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και μειώστε τους.
5. Αγνοήστε τις προκλήσεις. Αναγνωρίστε τα ερεθίσματα που σας οδηγούν σε αυθόρμητες και κυρίως άσκοπες αγορές και αντισταθείτε. Μην ξαναπεράσετε έξω από το κατάστημα στην βιτρίνα του οποίου δεν μπορείτε να αντισταθείτε.
6. Επειδή συνήθως ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα το Σαββατοκύριακο, κάντε τα σχέδια σας και καθορίστε τον προϋπολογισμό σας από την Τετάρτη.
7. Μην κουβαλάτε περισσότερα χρήματα επάνω σας από όσα χρειάζεστε για τα απαραίτητα καθημερινά σας έξοδα. Αν τα έχετε εύκαιρα, θα τα ξοδέψετε.
8. Χρησιμοποιήστε μόνο μετρητά για ένα μήνα. Βάλτε τα χρήματα που έχετε για τα έξοδα σας σε ένα φάκελο ώστε να έχετε χειροπιαστή απόδειξη της πορείας των εξόδων σας.
9. Μπλοκάρετε όλα τα e-mails από εκπτωτικά sites και όλα τα newsletter με προσφορές που σας στέλνουν διάφορα καταστήματα.
10. Συγκεκριμενοποιήστε τους στόχους σας. Αντί να λέτε γενικά θέλω να μειώσω τα έξοδά μου βάλτε έναν αληθινό στόχο. Για παράδειγμα το «θα κόψω €200 από τα έξοδα για βόλτες και καφέδες είναι πολύ καλύτερο από το να πείτε απλά θέλω να ξοδεύω €200 λιγότερα.
11. Όταν προσπαθείτε να κάνετε αλλαγές στις οικονομικές σας συνήθειες επικεντρωθείτε πρώτα στα δυνατά σας σημεία. Μην προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τις αδυναμίες σας.
12. Κάντε το πιο δύσκολο κομμάτι στην αρχή. Η συνέχεια θα είναι εύκολη.
13. Ξεκινήστε αρχείο με τις αποτυχίες σας. Πόσους οικονομικούς στόχους βάλατε αλλά δεν τους πετύχατε ποτέ; Όσο περισσότερο συνδέετε την αποτυχία με αρνητικά συναισθήματα τόσο περισσότερο θα την αποφεύγετε.
14. Κοινοποιήστε τους στόχους σας. Αν δεν τους πετύχετε θα γίνετε ρεζίλι οπότε αυτό σας δίνει έξτρα κίνητρο.