ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

8 μυστικά για να βελτιώσεις τη Συναισθηματική Νοημοσύνη σου.

Post by: 02/11/2021 0 comments
  • Η ιδέα της συναισθηματικής νοημοσύνης πρωτοπαρουσίαστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τους ψυχολόγους Πήτερ Σαλόβεφ και Τζον Μάγιερ.
  • Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα τα δικά του και των άλλων.
  • Υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις τη Συναισθηματική Νοημοσύνη σου, όπως κάνεις και με την Πνευματική Νοημοσύνη σου.
  • Η άνθρωποι με υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη γίνονται καλύτεροι ηγέτες και χτίζουν πιο δυνατές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συντρόφους τους.

 

Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι μια νέα ιδέα που πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τους ψυχολόγους Πήτερ Σαλόβεφ και Τζον Μάγιερ, σύμφωνα με τους οποίους: «Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να παρακολουθεί τα συναισθήματά του, αλλά και των άλλων, να τα αναγνωρίζει και να χρησιμοποιεί αυτή την πληροφόρηση για να καθορίζει τη σκέψη και τις πράξεις του.»

Άρα, η Συναισθηματική Νοημοσύνη έχει δύο παραμέτρους: την αναγνώριση των συναισθημάτων και, στη συνέχεια, την επεξεργασία τους για τη λήψη σωστών αποφάσεων και την καλή διαχείριση ανθρώπων και καταστάσεων.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη, πέρα από καλούς μάνατζερ και ηγέτες, μπορεί να μας κάνει καλύτερους συντρόφους, γονείς, φίλους, ανθρώπους. Μπορεί να μας διδάξει την ταπεινότητα, να βελτιώσει τις σχέσεις μας, να μας εξελίξει ως άτομα και να εμβαθύνει την αυτοπεποίθησή μας σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

8 συμβουλές για να βελτιώσεις τη Συναισθηματική Νοημοσύνη σου.

  1. Αναγνώρισε τι πραγματικά νιώθεις.

Ψάξε βαθιά μέσα σου και κατάλαβε τι νιώθεις. Παρατήρησε τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να χαλιναγωγήσεις τα αρνητικά και να εκμεταλλευτείς τα θετικά. Όσο πιο πολύ αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, τόσο πιο προσεκτική γίνεσαι στον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου και στους άλλους. Όταν επιλέγεις συνειδητά τις λέξεις που χρησιμοποιείς δείχνεις μεγαλύτερη ενσυναίσθηση προς τους άλλους και χτίζεις πιο δυνατές σχέσεις. Όσο η συναισθηματική σου αντίληψη βελτιώνεται, τόσο πιο ανθεκτική γίνεσαι στις συναισθηματικές προκλήσεις. Αντί να σε πτοούν οι αντιξοότητες, μαθαίνεις να τις αντιμετωπίζεις και να προχωράς.

  1. Αγκάλιασε τα συναισθήματά σου.

Συναισθηματική Νοημοσύνη δεν σημαίνει να αρνείσαι τα συναισθήματά σου. Δεν υπάρχουν σωστά και λάθος συναισθήματα. Τα νιώθεις για κάποιο λόγο, για αυτό να είναι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με αυτά που νιώθεις. Όταν μάθεις να αξιολογείς σωστά τα δικά σου συναισθήματα, τότε θα μπορείς να αξιολογείς σωστά και τα συναισθήματα των άλλων, κάτι που αποτελεί το κλειδί για μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και καλύτερες σχέσεις.

  1. Άκου τη γνώμη των άλλων.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του οπτική στα πράγματα, που δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τη δική σου.

Αλλιώς ερμηνεύει κάποιος μια συμπεριφορά και αλλιώς εσύ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βλέπεις και τη δική τους οπτική. Για αυτό, άκου προσεκτικά την άποψή τους, άσχετα αν συμφωνείς ή διαφωνείς. Αν είναι αρνητική, ακόμα καλύτερα. Μην μένεις στον τρόπο που οι άλλοι εκφράζουν την άποψή τους, ο οποίος μπορεί να είναι άκομψος ή ακόμα και προσβλητικός, αλλά στην ουσία και μάθε από αυτή. Και προπαντός, μην παίρνεις την κριτική προσωπικά. Χρησιμοποίησε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη σου για να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από το συναίσθημα και πράξε ανάλογα.

  1. Εκμεταλλεύσου το μήνυμα των συναισθημάτων σου.

Ανοίξου στα συναισθήματά σου και μην καταπιέζεις ό,τι σε ενοχλεί. Όταν είσαι ανοιχτή σε αυτά που νιώθεις, μπορεί να καταλάβεις καλύτερα τα κίνητρά σου και τον τρόπο σκέψης σου. Όπως και των άλλων, επίσης.

  1. Απόκτησε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον έλεγχο των συναισθημάτων σου.

Για να βελτιώσεις τη Συναισθηματική Νοημοσύνη σου, ανάλυσε κάποια περίπτωση που χειρίστηκες με επιτυχία τα συναισθήματά σου. Αν το έκανες μια φορά, μπορείς να το κάνεις και δεύτερη. Βγάλε τα συμπεράσματά σου και φτιάξε στο μυαλό σου έναν οδικό χάρτη, ένα άτυπο πρωτόκολλο, για τον τρόπο που θα αντιμετωπίζεις παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

  1. Επένδυσε στην αυτογνωσία σου.

Όσο καλύτερα ξέρεις τον εαυτό σου, τόσο καλύτερα αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου. Για αυτό, όσο περισσότερο ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, τόσο ανακαλύπτεις τα συναισθήματά σου και πώς αυτά επηρεάζουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά σου. Η αυτογνωσία σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ενσυναίσθηση και στις βαθύτερες σχέσεις με τους άλλους.

  1. Μάθε να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου.

Χαλιναγώγησε τα συναισθήματά σου. Μη χάνεις την ψυχραιμία σου σε έντονες και αγχωτικές καταστάσεις. Επικεντρώσου στο παρόν, σε αυτό που συμβαίνει τώρα το σώμα σου. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να εκφράσει έντονα συναισθήματα, όπως θυμός, φόβος ή θλίψη, χωρίς ενοχές, αλλά με πλήρη συνείδηση. Έτσι, θα μάθεις να τα διαχειρίζεσαι καλύτερα.

  1. Συγχρονίσου με τους άλλους.

Όταν συγχρονίζεσαι με αυτά που νιώθεις, συγχρονίζεσαι και με τα συναισθήματα των άλλων. Καταλαβαίνεις καλύτερα τις ανησυχίες των άλλων, αντιλαμβάνεσαι τις συναισθηματικές τους ενδείξεις και αντιδράς με σιγουριά και άνεση. Γίνεσαι περισσότερο συναισθηματικά διαθέσιμη, είτε ως σύντροφος, είτε ως φίλη, είτε ως συνεργάτης, είτε ως ηγέτης ομάδας ή επιχείρησης.

Φωτό απόJr Korpa / Unsplash

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons