Οι αχινοί είναι ένας από τους πιο αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες του καλοκαιριού! Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η αχινοσαλάτα συμπεριλαμβάνεται στο μενού όλων των γκουρμέ εστιατορίων με θαλασσινά, και όχι άδικα. Ο αχινός κλείνει μέσα του πλήθος θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6, θειαμίνη, νιασίνη, φώσφορο και ψευδάργυρο) αλλά, κυρίως, τη γεύση της θάλασσας!
Αλιεία
Μέχρι πρόσφατα, το μάζεμα των αχινών ήταν απαγορευμένο εντελώς. Όμως, με ένα διάταγμα από το 2014, επιτρέπεται στους ερασιτέχνες ψαράδες να βγάζουν αχινούς, με κάποιους φυσικά περιορισμούς.
- Κάθε ερασιτέχνης επιτρέπεται να βγάζει κάθε μέρα έως 20 αχινούς ανά άτομο ή 30 αχινούς ανά σκάφος.
- Η αλιεία των αχινών επιτρέπεται μόνο τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο.
- Η αλιεία των αχινών επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με τη χρήση πιρούνας και μόνο με ελεύθερη κατάδυση.
- Η διάμετρος του αχινού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 5 εκατοστά (χωρίς τα αγκάθια).
Πώς και ποιούς αχινούς μαζεύουμε
Το πώς είναι σχετικά εύκολο. Βρίσκουμε μια ακτή με αχινούς, βάζουμε μάσκα και αναπνευστήρα και τους μαζεύουμε, είτε με γυμνό χέρι πιάνοντάς τους απαλά-απαλά, είτε φορώντας γάντι (κατά προτίμηση δερμάτινο και όχι νεοπρέν), είτε με μια πιρούνα.
Οι αχινοί είναι ένδειξη ότι τα νερά είναι καθαρά. Αν δείτε πάρα πολλούς αχινούς, όμως, μην νομίζετε ότι απλά τα νερά είναι πεντακάθαρα. Το ότι οι αχινοί έχουν κατακλύσει το σύμπαν, σημαίνει ότι το μέρος είναι υπεραλιευμένο και δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές των αχινών, που είναι κυρίως τα σαργοσπαροειδή.
Τώρα, αυτό που θέλουμε από τους αχινούς είναι τα πορτοκαλί αυγά τους. Για αυτό ψάχνουμε για τους θηλυκούς αχινούς, οι οποίοι έχουν καφέ, πρασινωπές ή μωβ αποχρώσεις. Οι κατάμαυροι, πίσσα, κατράμι είναι οι αρσενικοί και δεν έχουν αυγά. Επίσης, οι θηλυκοί αχινοί πολλές φορές έχουν επάνω τους κομματάκια από φύκια, όστρακα ή πετραδάκια, σαν στολίδια. Δεν ξέρω αν είναι ναρκισσισμός ή απλά θέλουν βάρος για να μην τους παρασέρνει εύκολα το κύμα. Οι αχινοί είναι αυγωμένοι κατά το γέμισμα του φεγγαριού και κοντά στην πανσέληνο. Οπότε είναι σημαντικό, για τη διατήρηση των πληθυσμών, να τους μαζεύετε μόνο αυτές τις μέρες. Αν ανοίξετε μερικούς αχινούς και δεν έχουν αυγά, μην συνεχίσετε ανοίγοντάς τους όλους. Είναι καλύτερα να τους πετάξετε πίσω στη θάλασσα, ιδανικά εκεί που τους βγάλατε, και να επιστρέψετε μια άλλη μέρα.
Για το καθάρισμα των αχινών, υπάρχει ειδικό “αχινοψάλιδο”, που απλοποιεί τη διαδικασία. Αλλιώς, ένα απλό μαχαίρι αρκεί.
Αφού ανοίξουμε τον αχινό, τον ξεπλένουμε με άφθονο θαλασσινό νερό (το χλώριο από το νερό της βρύσης αλλοιώνει τη γεύση του) μέχρι να μείνουν μόνο τα πορτοκαλί αυγά που είναι κολλημένα στο κέλυφος. Ρίχνουμε δυο-τρεις σταγόνες λάδι και λεμόνι και “σκουπίζουμε” τα αυγά με μια μπουκίτσα ψωμί! Καλή όρεξη!