ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Οι καλύτεροι προορισμοί στον κόσμο για αναρρίχηση!

Post by: 09/10/2021 0 comments
  • Η αναρρίχηση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα στους millenials.
  • Είναι ένα σπορ που απαιτεί τεχνική, δύναμη, αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία.
  • Υπάρχει η παραδοσιακή και η σπορ αναρρίχηση και γίνεται είτε σε βράχια, είτε σε ειδικά διαμορφωμένους τοίχους.
  • Η Μέκκα της αναρρίχησης είναι το Γιοσέμιτι των ΗΠΑ.
  • Άλλοι κορυφαίοι προορισμοί για αναρρίχηση είναι η Κάλυμνος στην Ελλάδα, οι Δολομίτες στην Ιταλία, το Ζερμάτ στην Ελβετία και το Κράμπι στην Ταυλάνδη.

Η αναρρίχηση είναι ένα από τα πιο δυναμικά σπορ, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές χρόνο με το χρόνο, ειδικά ανάμεσα στους Millennials που δείχνουν να γυρνάνε την πλάτη στα παραδοσιακά σπορ. Απαιτεί τεχνική, δύναμη, ισορροπία, υψηλή αυτοσυγκέντρωση και σου χαρίζει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και ηρεμίας.

Η αναρρίχηση γίνεται είτε σε βράχια έξω στη φύση, είτε σε ειδικούς αναρριχητικούς τοίχους, στην πιο σπορ εκδοχή της, που καθιερώθηκε πρόσφατα και ως Ολυμπιακό άθλημα. Γίνεται ανά δύο άτομα (σχοινοσύντροφοι), οι οποίοι εμπιστεύονται απόλυτα ο ένας τον άλλο, καθώς ο ένας σκαρφαλώνει και ο άλλος τον ασφαλίζει, εναλλάξ.

Αυτή είναι μια λίστα με τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Κάλυμνος.

 

Γιοσέμιτι, ΗΠΑ

Το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και εκτείνεται κυρίως στις κομητείες Μαριπόζα και Tuolumne. Είναι η «Μέκκα», το «Κέντρο του Κόσμου» της αναρρίχησης, με φυσική ομορφιά απείρου κάλλους και μοναδικές διαδρομές. Έχει εύκολη πρόσβαση, καλές καιρικές συνθήκες, συναρπαστικές χαμηλές αναρριχητικές διαδρομές και διαδρομές της μιας σχοινιάς, με απίστευτη θέα! Υπάρχουν δεκάδες διαδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, αλλά το κακό είναι ότι οι δημοφιλείς διαδρομές έχουν πάντα πολύ κόσμο και η αναμονή είναι μεγάλη. Μπορεί να πέσεις ακόμα και σε μποτιλιάρισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πιο εμβληματική διαδρομή, και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των αναρριχητών, είναι η περιβόητη «El Capitan», σε έναν γρανιτένιο μονόλιθο με ύψος 900 μέτρα.

 

Κάλυμνος, Ελλάδα

Η Κάλυμνος είναι ένα πανέμορφο νησί που συνδυάζει ήλιο, θάλασσα και συναρπαστικές διαδρομές για αναρριχητές κάθε επιπέδου. Οι ασβεστολιθικοί βράχοι είναι άριστης ποιότητας, ενώ οι διαδρομές πάνω από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις. Οι πρώτες αναρριχητικές διαδρομές στην Κάλυμνο ανοίχτηκαν από Ιταλούς αθλητές στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι οποίοι έκαναν διακοπές και διέκριναν τις δυνατότητες του νησιού. Σύντομα, η Κάλυμνος εξελίχτηκε σε έναν από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο, χάρη στην ποιότητα των βράχων, τον αριθμό των διαδρομών, την εύκολη πρόσβαση, την ομορφιά και τις ανέσεις του νησιού και τον υπέροχο καιρό, όπου μπορεί κανείς να συνδυάσει διακοπές και σπορ, σχεδόν όλο το χρόνο!

 

Δολομίτες, Ιταλία

Οι Δολομίτες είναι τμήμα των Άλπεων, βρίσκονται στην βορειοανατολική Ιταλία και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2009. Η ελεύθερη αναρρίχηση υπήρξε παράδοση στους Δολομίτες από το 1887, όταν ο 17χρονος Γκέοργκ Βίνκλερ έκανε με ελεύθερη μοναχική αναρρίχηση τη διαδρομή Βαγιολετούρμε. Σήμερα, είναι ο τέλειος αναρριχητικός προορισμός για να αποφύγεις τη ζέστη του καλοκαιριού, προσφέροντάς σου πανέμορφες, αλπικές διαδρομές με σχισμές, «λούκια», «καμινάδες», και «πατάρια». Κάποια σημεία είναι σαθρά και χρειάζεται προσοχή, αλλά υπάρχει επαρκής επισήμανση. Επίσης, επειδή νυχτώνει γρήγορα, καλό είναι να προγραμματίζεις καλά τη διαδρομή σου ώστε να μη σε βρει η νύχτα στο βράχο. Το μειονέκτημα είναι ότι, λόγω μεγάλου υψόμετρου, ο καιρός είναι απρόβλεπτος και είναι καλό πάντα να έχεις ένα plan b. Τα μεγάλα κέντρα αναρρίχησης περιλαμβάνουν: τη Ρόκκα Πιετόρε κατά μήκος του παγετώνα Μαρμολάντα, τις μικρές πόλεις Αλλέγκε, Φαλκάντε, Αουρόντζο, Κορτίνα ντ’Αμπέτσο και τα χωριά  Αράμπα, Ουρτίτζεϊ και Σαν Μαρτίνο ντι Καστρότσα. Ένα από τα καλύτερα πεδία είναι οι «Tre Cime» (Οι Τρεις Κορυφές του Λαβαρέντο), που μοιάζουν με γρανιτένιους πύργους και είναι από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες των Άλπεων.

 

Ζερμάτ, Ελβετία

Η πόλη Ζερμάτ είναι δημοφιλής χειμερινός και ορειβατικός προορισμός στις ελβετικές Άλπεις, με θέα που κόβει την ανάσα προς την επιβλητική κορυφή Μάτερχορν, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν των Άλπεων. Η αναρρίχηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι μια πρόκληση που λίγοι έχουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν. Οι παγωμένες, κάθετες πλαγιές, η αναρρίχηση με ειδικό εξοπλισμό (γκραμπόν, τα πέδιλα με τα καρφιά και πιολέ, η χαρακτηριστική αξίνα) είναι μόνο για έμπειρους αναρριχητές με καλή γνώση της αλπικής αναρρίχησης και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Υπάρχει, όμως, και η απέναντι κορυφή του Ρίφελχορν, το μικρό αδελφάκι του Μάττερχορν, το οποίο είναι πιο βατό και σου προσφέρει τη δυνατότητα να προπονηθείς και να προετοιμαστείς, σωματικά και ψυχικά, για το Μάτερχορν.

 

Κράμπι, Ταϋλάνδη

Το εξωτικό Κράμπι με τα ασβεστολιθικά του βράχια είναι ο παράδεισος της σπορ αναρρίχησης και μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνεις σπορ και χαλαρές διακοπές, ταυτόχρονα! Οι διαδρομές είναι πάνω στην παραλία, δίπλα στα μπιτς-μπαρ και, έτσι, μπορείς να συνδυάσεις αναρρίχηση με μια βουτιά στη θάλασσα. Οι διαδρομές είναι καλά ασφαλισμένες, αλλά λόγω της υγρασίας, υπάρχουν και μερικές σκουριασμένες ασφάλειες, οπότε χρειάζεται προσοχή. Οι παραλίες Τονσάι και Ράιλι είναι από τις πιο γνωστές και συγκεντρώνουν πολλούς αναρριχητές, που στο τέλος γίνονται όλοι μια παρέα.

 

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς!

Η Ελλάδα, με τα βουνά και τα πολλά παραθαλάσσια βράχια της, είναι ένας από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο, έχοντας πολλά αναρριχητικά πεδία με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, όπως είναι τα παραδοσιακά Μετέωρα, η Κάλυμνος που είναι ένα αναρριχητικό λούνα-παρκ, το Κυπαρίσσι και το Λεωνίδιο στην Πελοπόννησο και η Βαράσοβα στην Αιτωλοακαρνανία.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons